Witam.
Mam następujący problem nauczyciel na lekcji ETC(Elementy Techniki Cyfrowej) zadał każdemu z klasy zaprojektować licznik synchroniczny.
W moim przypadku jest to:
Licznik syncroniczny 5 bitowy zliczający w dół kolejne liczby nieparzyste, dodatkowo liczni powinien uwzględniać stan zero i
liczbę 6(mój numer z dziennika).
Jeżeli ktoś potrafiłby zbudować chociarz sam schemat logiczny takiego licznika to byłbym bardzo wdzięczny. Projek powinien składać się z 7 punktów, dla mnie najtrudniejsze jest narysowanie schematu.
Jeżeli ktoś chciałby wiedzieć jakie to mają być punkty to oto one:
1. Zaprojektować licznik(ten co podałem powyżej)
2.Określić liczbę stanów projektowanego układu
3.Określamy minimalną liczbę potrzebnych przerzutników. I kodujemy stany licznika stanami tych przerzutników.
4. Określamy wszystki tabele wzbudzeń dla zastosowanych przerzutników.
5. Minimalizujemy funkcję wzbudzeń przerzutnika.
6.Narysować schemat logiczny licznika
7.Narysować przebiegi czasowe w charakterystycznych punktach układu.
Najlepiej jeżeli schemat byłby zrobiony w tym programie
Wiem że możecie pomyśleć że jestem leńiem bo wystawiam takiego posta, ale u mnie w klasie czają to może ze 2 osoby. A ETC mam dopiero pierwszy rok i w dodatku 2 godz. w tygodniu. Dla zainteresowanych mogę podać przykładowy projekt licznika sychronicznego.
Mam następujący problem nauczyciel na lekcji ETC(Elementy Techniki Cyfrowej) zadał każdemu z klasy zaprojektować licznik synchroniczny.
W moim przypadku jest to:
Licznik syncroniczny 5 bitowy zliczający w dół kolejne liczby nieparzyste, dodatkowo liczni powinien uwzględniać stan zero i
liczbę 6(mój numer z dziennika).
Jeżeli ktoś potrafiłby zbudować chociarz sam schemat logiczny takiego licznika to byłbym bardzo wdzięczny. Projek powinien składać się z 7 punktów, dla mnie najtrudniejsze jest narysowanie schematu.
Jeżeli ktoś chciałby wiedzieć jakie to mają być punkty to oto one:
1. Zaprojektować licznik(ten co podałem powyżej)
2.Określić liczbę stanów projektowanego układu
3.Określamy minimalną liczbę potrzebnych przerzutników. I kodujemy stany licznika stanami tych przerzutników.
4. Określamy wszystki tabele wzbudzeń dla zastosowanych przerzutników.
5. Minimalizujemy funkcję wzbudzeń przerzutnika.
6.Narysować schemat logiczny licznika
7.Narysować przebiegi czasowe w charakterystycznych punktach układu.
Najlepiej jeżeli schemat byłby zrobiony w tym programie
http://www.spsu.edu/cs/faculty/bbrown/circuits/DW20_95.exeWiem że możecie pomyśleć że jestem leńiem bo wystawiam takiego posta, ale u mnie w klasie czają to może ze 2 osoby. A ETC mam dopiero pierwszy rok i w dodatku 2 godz. w tygodniu. Dla zainteresowanych mogę podać przykładowy projekt licznika sychronicznego.
[/img]