Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brother DCP-J105 - Drukarka zacina papier fotograficzny

oggie 31 Oct 2014 11:15 20847 3
    oggie
    Level 15  
    Urządzenie ma dzisiaj dokładnie 2 tygodnie.
    Drukarka prawie zawsze zacina papier fotograficzny następujących formatów:
    1. Emtec glossy 10x15, 210g/m2
    2. NoName A4, matowy, 210 g/m2

Być może inne foto również, ale nie mam jak sprawdzić.

Wysłałem drukarkę do serwisu. Wróciła jako "urządzenie sprawne", z załączonym wydrukiem jednego zdjęcia (i dokładnie tyle serwisant próbował drukować). Drukarka sporadycznie podciągnie jedną kartkę papieru foto, ale drugą zacina już zawsze.

Po ponownym podłączeniu "sprawnego urządzenia" nadal nie da się wydrukować zdjęcia na papierze foto, niezależnie od systemu operacyjnego (testowano na Win XP, 7 oraz 8.1), oraz niezależnie od ustawień drukowania, w tym także niezależnie od wybranego w ustawieniach rodzaju papieru.

Papier jest podciągany, zacina się na wysokości 3/4 tej klapki, służącej do usuwania zacięć.
    Drukarka komunikuje "brak papieru" i czerwony wykrzyknik.

Drukowanie na zwykłym A4 zazwyczaj przebiega poprawnie, choć zdarza się podciągnięcie więcej niż jednej strony na raz.

Skoro serwis twierdzi, że drukarka jest sprawna, a u mnie nadal nie drukuje, to być może ja robię coś źle (choć wczoraj z serwisantem ca. 20 minut dyskutowałem wszelkie kwestie ustawień telefonicznie)?

Uprzejmie proszę o pomoc i podpowiedzi
    Dzida
    Level 17  
    Ten Brother przyjmuje oficjalnie papier do 220 g/m^2. Ale papiery oprócz gramatury mają różną sztywność i przypuszczam, że ten, którego używasz jest właśnie za sztywny. Jeżeli użyłbyś oryginalnego papieru Brothera to pewnie byłoby OK. Spróbuj użyć innego papieru foto, bardziej "miękkiego".
    Ustawienie w sterowniku grubego papieru foto ma oczywiście znaczenie. Drukarka podnosi nieco głowicę, drukuje powoli i dokładnie. Natomiast sam proces pobierania papieru, z tego co wiem, jest jednakowy dla różnych gramatur. System Windows i sterownik żadnego znaczenia przy problemach z pobieraniem papieru.
  • Helpful post
    thuglviz
    Level 1  
    Jak wyjmie się kasetkę na papier, to z przodu tej kaseki jest taki jakby brązowy paseczek (wygląda trochę jakby był z korka). To on powoduje zacinanie papieru - bo ma duże tarcie.
    Moim zdaniem to celowe działanie, żeby nie używać innych papierów niż oryginalne.
    Rozwiązanie jest proste: trzeba ten paseczek brązowy zakleić taśmą przeźroczystą i po kłopocie.
    Papier foto powinien być również prosty, bo często jest lekko zrolowany (trzeba go kilka razy przeprostować w drugą stronę).
    U mnie zadziałało - męczyłem się z 30 minut z wkładaniem papieru, otwieraniem tylnej pokrywy (komunikat drukarki) i wyciąganiem papieru.
    Przykleiłem i od razu wydrukowałem 7 zdjęć ;)

Pozdrawiam Tomek
  • Helpful post
    Morawa12
    Level 1  
    Polecam włożyć ze 20-30 kartek zwykłego papieru na spód tacki (oddziela papier foto od tego brązowego paseczka), na samej górze kładziesz kartkę papieru foto, delikatnie podginasz kartkę foto ku górze (czasem zabierało mi 2 kartki papieru, zwykłą i foto na raz) i drukujesz ile wlezie. Sprawdzony przeze mnie sposób, nie potrzeba wam taśmy klejącej, jak ktoś potrzebuje na "już", a nie ma taśmy w domu to nic tylko drukować piękne zdjęcia. Myślę, że kartki papieru to raczej w domu posiada każdy właściciel drukarki. Miłego drukowania ! :)

@thuglviz Patent z taśmą też jest świetny :)

Pozdrawiam Mati