Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brotje Energy Top 24CTE - Nie można pozbyć się błędu E01

unc 01 Nov 2014 08:59 39570 7
    unc
    Level 10  
    Witam,

Kocioł: Brotje Energy Top 24CTE.
    Objawy: Błąd E01. Robiłem reset błędu zgodnie z opisem w instrukcji chyba z 50 razy i nic.
    Dziś rano słyszałem jak kocioł włączył się na chwilę, poszumiało coś i wyłączył się. Całość trwała ze 2-3 sekundy.

Problem pojawił się po tym jak zdemontowałem wtyczkę zasilającą kotła (musiałem kabel przeciągnąć za szafką), po czym zmontowałem ponownie i włączyłem do gniazdka.
    Po włączeniu wszystko wydawało się ok - wyświetlacz nic nie sygnalizował, ale po odkręceniu ciepłej wody kocioł nie chciał się włączyć i pojawił się ten błąd.

Potem musiałem wyjść z domu i wróciłem po około 1h. Wyświetlacz nadal pokazywał błąd. Przejrzałem instrukcję i znalazłem zapis o biegunowości L/N. Po sprawdzeniu wtyczki odkryłem, że L/N są zmienione w stosunku do biegunów w gniazdku (właściwie to przemknęło mi to przez myśl kiedy wtyczkę skręcałem po raz pierwszy, ale stwierdziłem, że nie będzie to mieć znaczenia). Bieguny poprawiłem.

Rozmawiałem telefonicznie wczoraj z monterem tego kotła i zwrócił mi uwagę na tę biegunowość po tym jak wspomniałem mu o wtyczce (z tym że sam już to znalazłem w instrukcji wcześniej) i powiedział, żebym próbował resetu, bo E01 powinien dać się zresetować.

Zmiana we wtyczce nic nie dała. Cały czas jest błąd E01. Reset też nic nie daje.
    Problem mam tego typu, że jest święto i weekend, a w domu nie mam ani ciepłej wody ani ogrzewania :-)

Będę wdzięczny za ewentualne sugestie.
    WoŹnY
    Level 28  
    Cześć

Nie wiem czy to pomoże, ale znalazłem informację, że usterkę da radę usunąć resetem tylko wówczas, gdy pod symbolem usterki (np. E01) wyświetla się literka R. Ponadto kocioł można uzbroić tylko w pięciu kolejnych próbach, po czym kocioł się blokuje. Aby ponownie mieć pięć prób, należy przekręcić pokrętło wyboru w pozycję OFF przynajmniej na kilka sekund. Gdy próbujesz resetować należy przekręcić na R, na co najmniej 2 sekundy.

Tu masz link do instrukcji: http://pliki.bimsplus.com.pl/Broetje/download/IM/IM_ENERGY_TOP_PL.pdf

interesują Cię strony 6 i 7.

Jakby nic nie przynosiło skutku, wyłączyłbym kocioł na pół godziny i próbował ponownie. Pozdrawiam
    Pozdrawiam
    unc
    Level 10  
    Dzięki.
    Dokładnie tak robiłem - pięć prób uzbrojenia, po czym 5-6 sekund na OFF i znów 5 prób.
    Na dole wyświetlacza jest R, zgodnie z instrukcją błąd można usunąć przez reset.

Tak to wygląda:
    E01 mruga oczywiście.

Spróbuję wyłączyć na pół godziny. Zobaczymy co będzie.

EDIT: Odłączyłem zasilanie na 45 minut. Po włączeniu zrobiłem 10 resetów. Bez rezultatu.
  • Helpful post
    EnergyTop
    Level 2  
    Kolego ;) a jak kręcisz pokrętłem to jest jakaś reakcja na wyświetlaczu? Bo jeśli nie to na 100% masz ułamane pokrętło ;) to się często zdarza w tym modelach ;)
    unc
    Level 10  
    EnergyTop wrote:
    Kolego ;) a jak kręcisz pokrętłem to jest jakaś reakcja na wyświetlaczu? Bo jeśli nie to na 100% masz ułamane pokrętło ;) to się często zdarza w tym modelach ;)

No właśnie nie było reakcji. Myślałem, że ten błąd taki poważny, że kocioł nie reaguje na pozycję pokrętła - nieważne czy OFF, lato czy zima, zawsze wyświetlacz pokazywał E01 :)

I okazało się, że to pokrętło.

Po wymianie wszystko działa jak należy. Krótkotrwała zamiana biegunów we wtyczce, o której wspominałem w pierwszym poście nie miała negatywnych konsekwencji.
    EnergyTop
    Level 2  
    Cieszę się że mogłem pomóc ;)
    unc
    Level 10  
    Jak pisałem w poście wyżej, źródłem problemu było pokrętło.

Co ciekawe, obchodziłem się z nim zawsze raczej delikatnie. Słyszałem, że są dość kruche, ale nie wiedziałem że aż tak :)