Jeżeli masz w laptopie slot mSATA to możesz zamienić, obecny dysk jest na SATA i jeżeli nie masz mSATA to nie możesz, tzn. musisz dołożyć przejściówkę np. http://www.vesalia.de/pic/sata22msata.jpg
Aktualnie w moim komputerze HP DV6500SE mam dysk twardy Seagate: link.
Chciałbym wymienić go na dysk SSD. Czy mogę w komputerze w miejsce starego dysku zamontować ten: link?
Wymienić nie możesz. Inne złącza (SATA mSATA). Ale jeśli posiadasz wolny slot mSATA to możesz ten dysk dołożyć. Będziesz miał 2. SSD na system i HDD na dane. Na pewno laptop dostanie kopa. Jeżeli jednak chcesz wymienić dysk to musisz kupić ze złączem SATA.
czy dysk SATA3 będę mógł zamontować w swoim komputerze?
Tak. Będzie pracował prawdopodobnie w trybie SATA II (stary kontroler); nie powinno to jednak stanowić żadnego ograniczenia, bo dyski tradycyjne nie wykorzystują nawet tej przepustowości w pełni - chyba, że planujesz montaż SSD.
Będzie działać. Jak już wspominałem, musisz liczyć się z tym, że może nie być w stanie osiągnąć pełnej wydajności - dużo zależy oczywiście od samego dysku. Poza tym, powinien funkcjonować bez problemu.
✨ Dysk SSD mSATA3 może zastąpić dysk HDD SATA, ale tylko jeśli laptop posiada slot mSATA. W przeciwnym razie konieczne jest użycie przejściówki. Użytkownik może również zainstalować dysk SSD w wolnym slocie mSATA, co pozwoli na posiadanie dwóch dysków: SSD na system i HDD na dane, co znacząco poprawi wydajność. W przypadku wymiany dysku na SSD SATA3, będzie on działał w trybie SATA II, co nie powinno stanowić problemu, ponieważ tradycyjne dyski HDD nie wykorzystują pełnej przepustowości. SSD powinien działać bez problemów, chociaż może nie osiągnąć pełnej wydajności ze względu na ograniczenia kontrolera. Wygenerowane przez model językowy.