Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Passat b5 1.9 110 koni - Jak ma dobry humor to odpali

michal801 01 Nov 2014 22:08 2391 5
Relpol
    michal801
    Level 12  
    Passat b5 1.9 110 koni
    Problem w tym że odpala jak mu się zachce. Raz zapali bez problemu a raz trzeba długo kręcić a najczęściej to kręci aż akumulator padnie i nic. Myślałem że jak nie chce odpalić to z plaka da rade lub ze zmywacza ale też nie chce zapalić. Do tej pory wymieniłem przekaźnik 219 oraz czujnik temperatury. Nic to nie dało. Prąd na zaworze odcinającym paliwo pojawia się na chwile i znika. Vag pokazał błąd zaworu odcięcia paliwa ale wyczyściłem ten zawór i błąd nie wraca. Nawet jak zapalił i go rozgrzałem to błędy żadne nie wskakiwały a jak zgasiłem i po godzinie chciałem odpalić to już nie dał rady.
    Co jeszcze sprawdzić żeby znaleźć usterkę?.
    I jeszcze takie pytanie czy pompa ma jakieś odcięcie uzależnione od obrotów silnika przy rozruchu? Chodzi mi o to że silnik uruchamia się np przy obrotach 350 a jak będzie miał 300 to nie odpali.
    Teraz tak pomyślałem że to może czujnik położenia wału albo przepływomierz ale to odpalił by chyba ze zmywacza.
    I jeszcze jedno. Jak już odpali to silnik pracuje prawidłowo, ma moc i nie kopci.
  • Relpol
    domex32
    Moderator of Cars
    michal801 wrote:
    Chodzi mi o to że silnik uruchamia się np przy obrotach 350 a jak będzie miał 300 to nie odpali.

na zimno podaje paliwo od 100 obr wału.

Czy jak nie chce odpalić to po przekręceniu zapłonu ukazuje się choć na sekundkę kontrolka świec żarowych?

michal801 wrote:
    Teraz tak pomyślałem że to może czujnik położenia wału

Jeśli nie widzi obrotów podczas kręcenia, to bardzo prawdopodobne.

michal801 wrote:
    albo przepływomierz

Ten akurat nie ma wpływu na odpalanie.

michal801 wrote:
    Prąd na zaworze odcinającym paliwo pojawia się na chwile i znika

Czy podczas kręcenia rozrusznikiem prąd tam jest czy nie?

Na koniec sprawdź co jest pod deklem sterownika silnika, czy nie jest tam zielono, i czy taki mały 10 amperowy bezpiecznik nie koroduje obok sterownika silnika, oraz przekaźnik 109.

Dodano po 1 [minuty]:

michal801 wrote:
    Vag pokazał błąd zaworu odcięcia paliwa ale wyczyściłem ten zawór i błąd nie wraca.

Jak rozumiem wykręcałeś zawór z pompy i co w nim czyściłeś? Gumę czy cześć elektrozaworu na ze sprężynką?
  • Relpol
    michal801
    Level 12  
    Tak, kontrolka się zapala od świec. Do świec dochodzi napięcie. Podpinałem bezpośrednio plusa od akumulatora do zaworu na pompie i też nie odpalił. Luzowałem przewody przy wtryskach i paliwo się tam pokazuje podczas kręcenia.
    A czyściłem tą część zaworu co jest sprężynka. Znalazłem na necie ze to czyszczenie pomaga na ten błąd. Musze sprawdzić czy przy ecu nie jest zielono bo nie patrzyłem tam. U mnie jest przekaźnik 219 odpowiedzialny za pompę. 109 nie występuje w tym samochodzie.
    domex32
    Moderator of Cars
    Sprawdź czy się nie zapowietrza.
    michal801
    Level 12  
    Wydaje mi się że jak by się zapowietrzał to z plaka lub zmywacza by odpalił.
    Podczas kręcenia rozrusznikiem obroty pokazuje.
    Jest tak że jak nie chce odpalić to już nic mu nie pomaga a jak ma odpalić to z pierwszego.
    Potrafi tak że cały dzień nie będzie odpalał a po nocy bez problemu.

A może być problem nastawnika na pompie?
    Romek4422
    Level 7  
    Miałem problem w moim passku 1.9tdi 110 że gasł mi podczas jazdy i kręciłem aż do skończenia aku. Raz odpalał a raz tylko katowanie rozrusznika. Samochód na warsztacie przeżył:
    Wymiane przekaźników
    Sprawdzenie zaworka N109
    Czyszczenie nastawnika
    Ustawienie dawki i kąta wtrysku
    Sprawdzenie rozrządu
    Wymianę filtra paliwa
    Itp.
    Po odebraniu od mechanika po raz chyba 3 się wkurzyłem i zaglądnąłem do zbiornika paliwa. Sitko przy pływaku miałem tak zalepione syfem że szok. Paliwo nie.miało prawa przepływać. Po czyszczeniu sitka i zbiornika nawet mocy mu przybyło. Brak oporu przy pobieraniu paliwa ze zbiornika.
    Tak wiec sprawdź zbiornik kolego.
    Powodzenia