Postanowiłem podzielić się pomysłem, dotyczącym wykonania napędu bramy przesuwnej garażowej. Brama przesuwna garażowa i ograniczające ja dwie ściany zmusiły mnie do wykonania napędu opartego częściowo na własnym pomyśle i częściowo zaczerpniętego z forum elektrody. W założeniu napęd mógł zajmować znaczna powierzchnię jednakże wskazane było aby jego głębokość nie była większa niż 8 cm- warunek spełniony. Napęd oparty jest na sterowniku elmes 12 v z funkcją łagodnego startu i zatrzymania koszt z pilotem 160 zł, silnik z przekładnią – wspomaganie elektryczne Clio III 50 zł, transformator 60 VA toroidalny( prezent), profil metalowy 20mmx30mm na którym osadziłem łańcuch 20 zł (prezent), dwie krańcówki mechaniczne(prezent), zębatka motocyklowa 11 zębów – 11 zł, puszka hermetyczna 28 zł, obudowa napędu inwencja własna, przycięta obudowa od pralki automatycznej. Mechanizm działa płynnie zamyka bramę 3,06 m w 12 s przy włączonych funkcjach łagodnego zatrzymania i startu, bez nich czas to 9 s. Jestem pod wrażeniem funkcji łagodnego zatrzymania, która powoduje że szybko zamykającą się bramę można ustawić tak aby nie uderzała w futrynę i zamykała się co do mm.