Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tylne światło nie działa. Mazda MX-3

dethar 04 May 2005 18:43 4420 7
    dethar
    Level 11  
    witam,

przestalo mi dzialac prawe tylne swiatlo (kierunek i stop dziala).
    sadzilem ze to zarowka sie przepalila, po sprawdzeniu niestety okazalo sie ze jest ona dobra i to cos innego padlo :(
    mierzylem i dziwna sprawa bo na lewym swietle mam napiecie 12 V(świeci), a na prawym tylko 6 V (nie świeci)

czy ktos wie co moze byc przyczyna spadku napiecia z 12 V -> 6 V ?

pozdrawiam
    Jerzy100
    Level 22  
    Często takie objawy dają zaśniedziałe styki w kostkach, zaśniedziałe (wypalone) łącza w lampie, brak dobrej masy. Sprawdz też bezpieczniki, bo w samochodach osobny bezpiecznik jest na lewą i prawą stronę. Na początek radzę sprawdzić te podstawy.
    bj86
    Level 14  
    Ostatnio robiłem podobną rzecz u siebie w reni. Sprawdź i wyczyść przede wszystkim styki w lampie, wtyczki i inne te o których napisał Jerzy100 a powinno być dobrze.
    dethar
    Level 11  
    Jerzy100 wrote:
    Często takie objawy dają zaśniedziałe styki w kostkach, zaśniedziałe (wypalone) łącza w lampie, brak dobrej masy. Sprawdz też bezpieczniki, bo w samochodach osobny bezpiecznik jest na lewą i prawą stronę. Na początek radzę sprawdzić te podstawy.

- bezpiecznik jest chyba OK bo gdyby cos z nim bylo nie tak to nie bylo by napiecia, a jest... tylko ze za male 6V
    - jezeli chodzi o mase to tez jest chyba OK bo swiatlo stopu dziala, a to ta sama zarowka i masa

sproboje jutro przeczyscic te styki co sa w gniezdzie zarowki... czy przy czysczeniu ich musze uwazac zeby nie zrobic zwarcia, czy nie musze sie tym przejmowac?
    bj86
    Level 14  
    Jak wyłączysz zapłon i światła to nie ma żadnego strachu - możesz śmiało czyścić. Nie wiem czy u ciebie tak się da, ale najlepiej by było jakbyś całkiem wymontował całą oprawę (płytkę) i wyjął z niej wtyczkę. Będzie ci wygodniej a ryzyko że np. ktoś ci włączy zasilanie jest zerowe. Tylko nie zostaw gdzieś np. opiłków czy podobnych rzeczy mogących zrobić zwarcie. Powodzenia ;)

Pzdr
    Jerzy100
    Level 22  
    Napisałeś że masz 6V na bezpieczniku. Jeżeli już na min jest takie napięcie to przyczyna leży w tym rejonie. Lampe przejrzyj i zamontuj. Sprawdz przed montażem na wtyczce czy jest 6 czy 12V. Sprawdź też czy przednie światło pozycyjne (z tej samej strony) się świeci i czy tam jest 12V ( z reguły są zasilane z tego samego bezpiecznika).
    dethar
    Level 11  
    Jerzy100 wrote:
    Napisałeś że masz 6V na bezpieczniku.

sory troche zamotalem :) na bezpieczniku nie mierzylem napiecia tylko na obudowie lampy

Jerzy100 wrote:
    Sprawdź też czy przednie światło pozycyjne (z tej samej strony) się świeci i czy tam jest 12V ( z reguły są zasilane z tego samego bezpiecznika).

sprawdzalem i przednie pozycyjne oba sie swieca tak ze wszystko jest z nimi okej

najprawdopodobniej tak jak piszecie wina lezy gdzies w zaśniedziałych stykach bo wszystko inne dziala jak trzeba, a watpie zeby byl jeden osobny bezpiecznik dla tylnego prawego swiatla postojowego

jutro sproboje je porzadnie przeczyscic i zobaczymy czy znowu wroci napiecie 12 V :)
    dethar
    Level 11  
    rozebralem plastiki od strony bagaznika i sprawdzilem napiecie na kostce ktora jest laczona z lampa od srodka bagaznika i na niej tez napiecie 6V tak ze przyczyna jest gdzies glebiej :(

ponizej zamieszczam schemat elektryczny tego ustrojstwa,
    niech mnie ktos poprawi jesli zle go odczytuje... swiatla postojowe to BACK-UP LIGHTS... zarowka ktora mi nie dziala to ta RH (prawa) i teraz na tej zlaczce E4-07 mam napiecie 6V czyli jadac dalej mam polaczenie X-20 na ktorym napiecie musi byc 12 V skoro lewa zarowka ma napiecie 12 V ... zatem usterka musi byc na kablu miedzy polaczeniem X-20... a zlaczka E4-07 czy gdzies glebiej?