Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Thermomix TM31 - Nie obracają się noże - nie obraca się silnik

__Krzysiek__ 03 Nov 2014 18:04 33120 8
Wago
    __Krzysiek__
    Level 10  
    Witajcie, mam problem z Thermomixem TM31: po prostu nie obracają się noże,a co się z tym wiąże nie kręci się silnik. Zdjąłem obudowę aby "ręcznie" obrócić silnikiem ale nie da rady tego zrobić. Jakieś sugestie? Poniżej zdjęcia silnika:

• Wago
    marpal
    Level 2  
    Witam
    Kolego poradziłeś sobie z usterką? U mnie prawdopodobnie jest też uszkodzony silnik ale przy wyłączonym bez problemu można go przekręcać.
  • Wago
    __Krzysiek__
    Level 10  
    No niestety: musiałem wymienić silnik, był zatarty przez to, że został zalany. Czy twój TM się w ogóle włącza?
    marpal
    Level 2  
    Tak, wyskakuje mi błąd 34. Czasami było ok, a czasami piszczał i wywalał błąd. Z tego co ustaliłem to uszkodzony silnik. Powiedz mi jaki był koszt wymiany silnika? Czy kupiłeś oddzielnie czy zaniosłeś TM do serwisu?
    __Krzysiek__
    Level 10  
    Ja zapłaciłem za naprawę 700zł ale poza silnikiem "wcisnęli" mi nowy nóż z uchwytem, wagę no i nieszczęsny silnik. Sam silnik kosztuje 250zł.
    wysok
    Level 10  
    Panowie mam taki sam problem.

Żona zalała Thermomixa. Wyczyściłem go i przez kilka dni działał normalnie ale później stanął. Po włączeniu słychać, że próbuje ruszyć silnikiem (szarpie) ale nie udaje mu się. Po wyłączeniu ręką też nie ruszy się silnika. Myślałem, że może jakiś hamulec trzyma ale po przeczytaniu tego wątku widzę, ze to może być silnik zatarty.

Czy to znaczy że łożyska są zatarte bo dostała się woda?
    Czy da się wymienić same łożyska?

Proszę o pomoc.
    __Krzysiek__
    Level 10  
    Silnika nie rozbierzesz. Musisz wymienić silnik.
    wysok
    Level 10  
    Udało mi się to naprawić :) Thermomix działa jak poprzednio.

Co zrobiłem?

Jako że i tak czekała mnie wymiana silnika na nowy zaryzykowałem i wyjąłem stary silnik. Nie trzeba było nić odkręcać. Silnik jest włożony do obudowy bez przykręcania, na gumach, które amortyzują jego drgania. Chciałem łożyska jakimś smarem w sprayu (typu WD40) psiknąć. Nie mogłem znaleźć smaru więc rozkręciłem te 4 śrubki przy silniku i trochę się poluzowało. Pokręciłem ręką trzpień (to co powinno się obracać) silnika i coś puściło i zaczął się znowu lekko obracać.
    Całego silnika nie rozbierałem tylko po odkręceniu tych śrub obudowa się trochę poluzowała.

Skręciłem te 4 śruby i włożyłem silnik do środka obudowy. Podłączyłem i znowu działa jak dawniej.

Na dolnej części silnika (tam chyba jest coś co spełnia funkcję wentylatora) było widać ślady zalania (wyschnięte resztki). Trochę to przeczyściłem.

Ostatecznie już nic nie smarowałem. Nie mam też pojęcia co mogło puścić, ze znowu lekko silnik chodzi.

Wnioskuję że łożyska musiały byś w porządku a coś innego trzymało.

Może to pomoże komuś z podobnym problemem w przyszłości.

Mi udało się zaoszczędzić 360 zł na wymianie silnika (260 silnik + 100 robocizna).
    mj89351
    Level 2  
    __Krzysiek__ wrote:
    Silnika nie rozbierzesz. Musisz wymienić silnik.

Wymiana łożysk silnika Thermomix 31-1
    Po zalaniu silnika zwykle uszkadza się dolne łożysko ( FAG 608 C3 , fi 22x8x6 ). Wymieniamy przy użyciu miniaturowego ściągacza. Całość operacji nie jest trudna ale wymaga staranności i podstawowej kultury technicznej. Blaszane dennice nie mają wystarczającego centrowania więc wirnik w rdzeniu stojana musimy centrować szczelinomierzem ( 0.2 -0.25 mm ) by nie obcierał. Wymieniając łożysko dolne warto wymienić też drugie górne. Przy rozkalibrowanym gnieździe w blaszanej dennicy można zastosować klej do wklejenia Loctite lub inny podobny.
    P.S. przed przystąpieniem do pracy myjemy części silnym płynem enzymatycznym stosowanym w kuchni i suszymy.
    Powodzenia
    Marek