Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

BCS - Podglad z komórki (iphone) i podgląd z komputera

xdexdex 03 Nov 2014 20:51 5304 15
Optex
    xdexdex
    Level 9  
    Witam. Mam rejestrator BCS 3108. Wszystko podłączone, program BCS również – widać wszystko na komórce (iphone) i w programie BCS na komputerze. Całą instalację wykonałem zgodnie z instrukcjami na stronie sklep-bcs.pl. Niestety mam następujące problemy:
    1. W telefonie widać obraz tylko wtedy gdy jestem domu (mam neostrade. W zakładce dynamiczny DNS wpisałem dane ze strony no-ip.com, czyli pelną nazwę hosta np. host.ddns.net, nazwe użytkownika i hasło) i telefon jest pod domowym wifi. Jak tylko ruszam się z domu – brak obrazu. Pytanie zatem – jak się mam teraz zalogować bedąc poza domem?
    2. To samo pytanie apropo komputera. Konfigurując BCS, jako IP nazwa domeny mam 192.168.x.xxx takie jak wpisałem w rejestratorze. Te same dane mam w komórce. Jak mam się logować będąc poza domem?

Bardzo dziekuje za pomoc
  • Optex
    Slepek25
    Level 13  
    To nie kwestia tego gdzie jesteś tylko jak się łączysz. Będąc w domu łączysz się po sieci lokalnej/wifi przez adres IP wewnętrzny. Do tego nie jest Ci potrzebny wcale DDNS.

Jeżeli poprawnie skonfigurowałeś DDNS-a to musisz dodać dodatkowe ustawienia w telefonie/komputerze i łączyć się za ich pośrednictwem, a nie adresu wewnętrznego 192.xxx.
    karlrysz
    Level 10  
    Slepek25 wrote:
    To nie kwestia tego gdzie jesteś tylko jak się łączysz. Będąc w domu łączysz się po sieci lokalnej/wifi przez adres IP wewnętrzny. Do tego nie jest Ci potrzebny wcale DDNS.

Jeżeli poprawnie skonfigurowałeś DDNS-a to musisz dodać dodatkowe ustawienia w telefonie/komputerze i łączyć się za ich pośrednictwem, a nie adresu wewnętrznego 192.xxx.

No tak, ale czy mogę prosić o pomoc jak to zrobić? W instrukcji umieszczonej na stronie nie ma tej informacji. Faktycznie ustawienie takie jak tam wskazane - działa ale w miejscu, w którym są kamery
    zuczek1987
    Level 23  
    Kolego proszę w załączniku PDF z jakiegoś sklepu sprzedającego BCS w którym masz doskonale opisany proces konfigurowania rejestratora, sieci LAN jak i routera, tak aby całość prawidłowo działała. Jeśli znajdę troszkę czasu i jakiegoś BCS-a to postaram się również opisać prostszą metodę dla Dynamicznych IP jaką wprowadził BCS.
  • Optex
    karlrysz
    Level 10  
    zuczek1987 wrote:
    Kolego proszę w załączniku PDF z jakiegoś sklepu sprzedającego BCS w którym masz doskonale opisany proces konfigurowania rejestratora, sieci LAN jak i routera, tak aby całość prawidłowo działała. Jeśli znajdę troszkę czasu i jakiegoś BCS-a to postaram się również opisać prostszą metodę dla Dynamicznych IP jaką wprowadził BCS.

Ja skonfigurowałem całość zgodnie z nowszą wersją tej samej instrukcji dostepnej pod adresem:
    http://www.sklep-bcs.pl/aktualnosci,58,podgla...rnet_-_skonfiguruj_prace_rejestratora_w_sieci

Fizycznie - w domu wszystko mi pięknie działa. I na kompie i na komórce. Problem jest, że zupełnie nie wiem jak korzystać z tego sprzętu poza domem. Na komórce jest konfiguracja z IP - jak wpisuje ten który mam w domu - mam ciągle brak połączenia. Jak podaję ten z NO-IP - nie chce połączyć.
    zuczek1987
    Level 23  
    Dobrze kolego ale jak rozumiem zgodnie z tą instrukcją wykonałeś Konfiguracje rejestratora oraz programu PSS/Smart PSS oraz idmss. Jednak czy skonfigurowałeś również router i czy wykonałeś niezbędne testy?? Wszystko opisane w instrukcji.
    Link Podsyłąm ci również linki pod jakim możesz wykonać test czy prawidłowo przekierowałeś, a raczej czy masz otwarte porty 80,37777,37778 są to standardowe porty BCS do podglądu poprzez WWW oraz aplikacje i powinny być otwarte do podglądu, jeśli modyfikowałeś porty w rejestratorze i routerze to oczywiście sprawdź te odpowiednie zmodyfikowane.
    karlrysz
    Level 10  
    zuczek1987 wrote:
    Dobrze kolego ale jak rozumiem zgodnie z tą instrukcją wykonałeś Konfiguracje rejestratora oraz programu PSS/Smart PSS oraz idmss. Jednak czy skonfigurowałeś również router i czy wykonałeś niezbędne testy?? Wszystko opisane w instrukcji.

Od razu powiem, że mam neostradę I LIVEBOX. Kroki wykonane:
    1. zakładka - ZAAWANSOWANE - DYNAMICZNY DNS
    2. Dodaję:
    a)usługa:NO-IP
    b)nazwa hosta: XXXX.dns.net (xxxx to moja nazwa hosta zarejestrowana na NO-IP.NET)
    c)nazwa użytkownika (XXXX@gmail.com) - xxxx to moja nazwa użytkowania z NO-IP.NET
    d)hasło - hasło na stronę NO-IP.NET.
    Teraz po wejściu do zakładki Dynamiczny DNS - mam już zapamiętany DNS ze strony NO-IP

Tyle, jesli idzie o konfigurację routera - LIVEBOX. Zastanawiam się, czy nie powinienem gdzieś wpisać numeru IP ze strony IP-NET. Tam przy moim host dostałem adres IP - czy jego nie powinno się gdzieś wpisać?
    zuczek1987
    Level 23  
    A gdzie jeszcze przekierowanie portów??
    Również na routerze od TP/Neostrada
    musisz wykonać przekierowanie portów. Bedze to zakładka:
    -port forwarding
    -DMZ
    -virtual server
    - port mapping
    Nie używam Neostrady ale są to standardowe nazwy a więc pod jedną z nich będzie się to ukrywać. Z tego co pamiętam to w nowych neostradach z modemami "cellpipe" Można zadzwonić do tepsy i poprosić ich aby zdalnie wykonali ci przekierowanie portów 80, 37777 oraz 37778 na lokalny adres rejestratora(192.168.xxx.xxx). Z pewnością będzie to duży krok na przód w twoich zmaganiach z podglądem zdalnym :)
    karlrysz
    Level 10  
    Poszperałem nieco w necie. Chyba o coś takiego chodziło: BCS - Podglad z komórki (iphone) i podgląd z komputera
    Prosba o podpowiedz, czy dobrze zrobilem i czy coś jeszcze trzeba wykonać.

Pytanie, czy np tutaj nie trzeba nic dodać? Czy nie trzeba tutaj dodawać loginu z NO-IP?
    No i pytanie zasadnicze - czy ten IP nadany w NO-IP to należy gdzieś umieszczać?BCS - Podglad z komórki (iphone) i podgląd z komputera
    zuczek1987
    Level 23  
    Z opisu wydaje się jakoby to było to ale tu nie widzę nigdzie gdzie podajesz adres sieciowy rejestratora. Jest tylko jego nazwa, czy on jest gdzieś zdefiniowany?? Masz tam jeszcze zakładkę konfiguracja portów, zrób zrzuta z niej, bo najprawdopodobniej to tam musisz wykonać przekierowania. co do DDNS jeśli ustawiłeś wszystko na rejestratorze BCS to nie musisz już tego powielać na routerze. Rejestrator sam prześle dane do DDNS/NO-IP. A dla upewnienia w tej instrukcji i ode mnie i twojej z linku masz opisane jak sprawdzić czy konfiguracja DDNS jest już prawidłowa.
    karlrysz
    Level 10  
    jeszcze dokonałem nastepujacych zmian w LIVEBOX:
    BCS - Podglad z komórki (iphone) i podgląd z komputera BCS - Podglad z komórki (iphone) i podgląd z komputera
    Moze bład jest w ustawieniach w programie DDNS w telefonie? Ale to bylby dziwne, bo w domu działa.
    zuczek1987
    Level 23  
    Kolego zgodnie z tym co tu opisałeś, i zaprezentowałeś na zrzutach wynika iż musi to już działać. W tej chwili pozostało już tylko szukanie drobnych szczegółów co robisz źle:) wypisze ci drobną listę czynności do sprawdzenia w których wydaje mi się że możesz mieć błąd.
    1 na jakiejkolwiek stronie do sprawdzania adresu IP sprawdź swój aktualny adres. Przykładowa strona
    2 Następnie uruchom wiersz poleceń w windowsie: Start>Uruchom>cmd
    3 W wierszu poleceń wpisz: Ping [twój adres z DDNS]
    4 Sprawdz czy adres ip do śledzenia będzie identyczny z adresem z Przykładowa strona
    5 Sprawdz czy twój rejestrator ma przypisany statyczny adres IP[LAN/192.168.1.xx], czy może masz zaznaczoną opcje DHCP.
    6 Jeśli jest to DHCP zmień na statyczny adres
    7 W konfiguracji routera przejdź do zakładki: Zaawansowane> Konfiguracja sieci > DMZ i upewnij się że adres jaki tam jest podany jest adresem twojego rejestratora.
    8 Przy wykorzystaniu stronyPrzykładowa strona sprawdź otwartość portów, czyli po wpisaniu numeru portu i adresu dajesz sprawdź i powinna być zielona chorągiewka.
    9 Na komórce i w laptopie w programach BCS utwórz nowe konto do łączenia, tylko zamiast adresu [192.168.1.xx] wpisz tam swoją domenę z serwisu DDNS ,
    pamiętaj że te konta muszą mieć inne nazwy.
    10 z domu łącz się przy użyciu konta z wpisanym adresem [192.168.1.xx]
    11 z poza domu łącz się z konta z wpisaną domeną.

Po przebrnięciu tej listy chyba powinno ci już działać, z pamięci nie kojarzę gdzie jeszcze można popełnić błąd:)
    Adam Kabza
    Level 10  
    Tylko po co i tak zdecydowanie DMZ jak kolega kiedyś podłaczy inne urządzenie na innym porcie to nigdy do nie go sie nie dostanie. Problem podejrzewam jest w ip zewnętrznym i konfiguracji.
    Czy kolega przed uruchomienie no ip odczytał swoje zewnętrzne ip?
    karlrysz
    Level 10  
    Witam. Przepraszam ze z takim opóźnieniem. Posprawdzałem wszystko wszystko działało prawidłowo. Na wszystkie możliwe sposoby wpisałem tez konfiguracje w komórce i ruszyło. Chyba tutaj był błąd. Działa obecnie bez zarzutu. Bardzo dziękuje za całą pomoc. Mam nadzieje ze dyskusja będzie pomocna dla innych. Ja ze swojej strony mam jeszcze pytanie, czy z dowolnego kompa można w jakiś sposób ze strony obejrzeć obraz z kamerek, czy konieczny jest program zainstalowany?
    zuczek1987
    Level 23  
    Jeśli przekierowałaś port 80 lub zrobiłeś DMZ to owszem jest możliwość podglądu z każdego miejsca na świecie z dostępem do Przeglądarki WWW i sieci Internet.
    Wymagane jest oczywiście hasło i użytkownik. Najlepiej z odtwarzaniem radzą sobie IE (troszkę kombinacji z ustawieniem zgodności) oraz Chrom tu wszystko bezproblemowo.
    clearbent
    Level 8  
    Witam. Ja tez dolaczam sie do prosby. Moze ktos napisac instrukcje jak przez przegladarke mozna podejrzec obraz z kamer? Tylko chodzi o sytuacje ze chce sprawdzic obraz z dowolnego komputera na ktorym nie ma programu zainstalowanego do ogladania obrazu. Jest to w ogole mozliwe?