Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Webasto Eberspacher 12V. Nie chodzi tak jak powinno

klimas89 04 Nov 2014 09:36 2133 1
  • #1
    klimas89
    Level 10  
    Witam, prowadzę małą firmę transportową. W aucie mam zamontowane webasto eberspacher 12v. W tamtym roku pojawił się problem z uruchomieniem urządzenia. Lokalny elektryk stwierdził, że jest uszkodzony potencjometr. Ze względu na to, że u nas praktycznie nie naprawia się ogrzewań 12V zamontował mi potencjometr 24V z osobnym włącznikiem i problem się rozwiązał. W tym roku przyszedł czas, aby znów zacząć używać ogrzewania i pojawił się następujący problem. Jeśli potencjometr ustawi się między 2-3 na wskaźniku to ogrzewanie się włączy, chodzi na pełnych obrotach przez 3-4 min i nagle wchodzi w stan wychładzania i się wyłącza. Natomiast, gdy ustawi się między 3-4 ogrzewanie może chodzić przez 2-3h jednak potencjometr już nie reaguje na żadne zmiany i chodzi na pełnych obrotach. Mam duży problem ponieważ u Nas nikt nie chce się podjąć naprawy ogrzewania 12V a tych, którzy zajmują się 24V jest tylko 2.
    Sam nie wiem już co robić. Proszę o pomoc i jakieś rady. Zaznaczam, że jestem tylko właścicielem firmy i nie znam się zbytnio na tych ogrzewaniach. Dodam jeszcze, że sprawdziłem również, czy coś się zmienia jeśli podłączę pod inny potencjometr ale sytuacja jest taka sama.
  • #2
    apollo229
    Level 21  
    klimas89 wrote:
    (....) W aucie mam zamontowane webasto eberspacher 12v. .


    :?:
    albo jedno, albo drugie. Jeśli naprawiają ogrzewania 24V, dziwne, że 12v nie chcą, przecież to jest ten sam system naprawy. Diagnozowali chociaż, tester podpięty, są jakieś błędy?
    Napisz dokładnie jaki model tego ogrzewania