Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ZRK M8010 - Mag. nie nagrywa lewego kanału

mymar 04 Nov 2014 14:29 5463 13
    mymar
    Level 11  
    Witam!
    Magnetofon ZRK M8010 z Dolby B. Odtwarza obydwa kanały prawidłowo (P L), natomiast lewy kanał nagrywa bardzo cicho. Podczas nagrywania wskaźniki pracują prawidłowo, jest też sygnał na WYJŚCIU. Po nagraniu - odtwarza lewy kanał (L) z bardzo małym poziomem. Tak jakby sygnał tłumiło gdzieś po wyjściu z układu Dolby. Może to wina któregoś z elektrolitów? Załączam schemat z którego korzystałem. Może ktoś poradzi - mymar

/3765215300_1415107472_thumb.jpg[/img][/url] ZRK M8010 - Mag. nie nagrywa lewego kanału ZRK M8010 - Mag. nie nagrywa lewego kanału
    Anonymous
    Anonymous  
    mymar
    Level 11  
    Listwę Z/O zapuściłem środkiem KONTAKT, ale to nie pomogło. Podczas odtwarzania
    poziom sygnału jest w lewym kanale kilkakrotnie niższy, jak w prawym i z lekkim przydźwiękiem. Magnetofon rzeczywiście wygląda jak nowy na półce sklepowej w latach 80-tych ubiegłego wieku. Mam jeszcze do niego wzmacniacz PW8010, też w takim stanie - mymar
    Anonymous
    Anonymous  
    mymar
    Level 11  
    Głowica została wymieniona na nową takiego samego typu jak była oryginalna. Cały tor przesuwu taśmy jest umyty i czysty, rolka też. Magnetofon nagrane taśmy na innym mag. odtwarza bardzo dobrze. Na nitce, która wychodzi z pinu 7 układu Dolby
    sygnał podczas nagrywania jest na wyj. linia i steruje wskaźnikiem, który działa poprawnie. Problem chyba jest z sygnałem wychodzącym podczas zapisu z pinu 6 Dolby - mymar
    Anonymous
    Anonymous  
    dybas
    Level 38  
    mymar wrote:
    Problem chyba jest z sygnałem wychodzącym podczas zapisu z pinu 6 Dolby

Regulacja RN3 coś zmienia? Potencjometry montażowe dobre? Tak w ogóle, to zacznij od kalibracji torów zgodnie z serwisówką. Być może trzeba będzie powymieniać trochę kondensatorów, w końcu minęło im 30 lat.
    mymar
    Level 11  
    Potencjometry montażowe są dobre. Usterka wystąpiła jeszcze na starej głowicy. Żeby można było skalibrować mag. tzn ustawić prądy podkładu, skalibrować zapis, odczyt i wskaźniki, muszę najpierw usunąć tą usterkę. Niestety, ale nie mam instrukcji serwisowej do tego magnetofonu. Zacznę chyba od wymiany niektrórych elektrolitów - mymar

ZRK M8010 - Mag. nie nagrywa lewego kanału
    marck1
    Service technician RTV
    Szukaj serwisówki do modelu MDS-561, to jest ten sam magnetofon.
    TOMI
    Service technician RTV
    Istotne elementy to C34 i C35 lub analogicznie dla drugiego kanału oraz C23 i RN4 pod metalową puszką przy złączu połączenia głowic. Zwracaj także na tzw zimne luty.
    mymar
    Level 11  
    Witam!
    Magnetofon już naprawiony. Tak jak podejrzewałem, winny usterki nagrywania był kondensator C45-1uF/63V na nitce, która wychodzi z pinu 6 układu Dolby, tuż przed głowicą. Przy okazji wymieniłem też kondensator C35-1uF/63V. Kondensatory wymieniłem w obydwu kanałach. Po naprawie wystarczyło tylko lekko skorygować prądy podkładu. Magnetofon teraz nagrywa i odtwarza bardzo dobrze - aż jestem mile zaskoczony. Jak wspomniałem posiadam jeszcze do tego mag. wzmacniacz Unitra Fonika PW8010. Może kiedyś uda mi się zdobyć do kompletu w ładnym stanie tuner Eltra T8010. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie problemem.
    Temat do zamknięcia. Poniżej coś dla oka z mojej kolekcji. Pozdrawiam - mymar

ZRK M8010 - Mag. nie nagrywa lewego kanału ZRK M8010 - Mag. nie nagrywa lewego kanału ZRK M8010 - Mag. nie nagrywa lewego kanału ZRK M8010 - Mag. nie nagrywa lewego kanału ZRK M8010 - Mag. nie nagrywa lewego kanału ZRK M8010 - Mag. nie nagrywa lewego kanału ZRK M8010 - Mag. nie nagrywa lewego kanału ZRK M8010 - Mag. nie nagrywa lewego kanału ZRK M8010 - Mag. nie nagrywa lewego kanału ZRK M8010 - Mag. nie nagrywa lewego kanału
    matwiej72
    Level 11  
    W moim M 80.. wystąpiła identyczna usterka. Wymiana c 45L załatwiła problem. Potwierdzam trafność diagnozy. Generalnie w tak wiekowych urządzeniach większość "elektrolitów" nadaje się do kompleksowej wymiany.
    matwiej72
    Level 11  
    W kolejnym M 80... tym razem 8011 wystąpił problem z odczytem kanału prawego.
    Brak "odtwarzania" na wyjściu, na słuchawkach, brak reakcji wskaźnika wysterowania -czyli całkowity brak kanału prawego. Diagnoza: winny kondensator C31P. Po wymianie działanie magnetofonu prawidłowe.
    matwiej72
    Level 11  
    I znowu mały M. Tym razem sporadycznie używany M8048 - nagle zamilkł. Objawy to cisza i ciemne wskaźniki wysterowania przy czym cała mechanika działa play, przewijanie, podświetlenie kasety. Diagnoza brak napięcia 21,3v na E tranzystora T1. Uszkodzona okazała się dioda DZ1. Po wymianie magnetofon działa prawidłowo.