Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia

katakrowa 04 Nov 2014 21:39 16536 23
Computer Controls
  • Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia

Powstała potrzeba nagłośnienia "ogródkowej kapeli" i zbudowania wygodnego przenośnego zestawu nagłaśniającego i nagrywającego.
    Sprzętu używamy podczas prób, które robimy na ogródku działkowym. Wiąże się z tym konieczność każdorazowego przywożenia, rozkładania, a po zabawie składania wszystkich zabawek.
    Obecnie mamy 3xCombo gitarowe, które funkcjonują jedynie jako końcówki mocy - "olewamy" przedwzmacniacze, bo te i tak zastępujemy efektami, które wpinamy przed samą końcówką mocy.

Do tego dochodzą: laptop, torba z kablami, przedłużacze, pudło z mikserem, interfejs audio, gitary, efekty.
    Samo rozkładanie sprzętu zajmuje nam około pół godziny, a po rozłożeniu na ziemi powstaje przerażający pająk elektryczny!
    Stąd pomysł, aby kilka z tych urządzeń wrzucić do jednej poręcznej skrzynki, a z niej zmiksowany już sygnał puścić na tanie kolumny, których nie szkoda zostawiać na ogródku (ryzyko kradzieży jest spore).
    Pomieszczenie, w którym gramy ma około 25 m^2 więc potężne kolumny wspierane tubowymi sub-wooferami nie są tu potrzebne...
    Ostatnio robiliśmy test na zwykłych domowych kolumnach ONKYO SC370 (kiedyś kupiłem na allegro parę za 100zł), okazało się, że do nagłośnienia wokalu i gitary są całkowicie wystarczające.
    Jedynie gitara basowa wymaga czegoś lepszego. Myślę, że jako uzupełnienie nasze potrzeby w zupełności zaspokoją najtańsze "kolumny estradowe" z allegro w cenie do 200zł. :-)
    Mam świadomość, że to dziadostwo i jakość dźwięku z pewnością odbiega od nagłośnienia bezpośrednio z comba gitarowego, jednak trzeba brać pod uwagę to, że w tak małym pomieszczeniu przy głośniejszym graniu akustyka jest i tak fatalna, a jak dodać do tego perkusję to... Zresztą pewnie sami się domyślacie, jak to brzmi. Także podsumowując - audiofilski sprzęt nie znajdzie tu zastosowania. :-)
    Ważne jest także to, że kolumny pracują jedynie jako odsłuchy, bo na potrzeby nagrywania całość sygnału i tak jest wysyłana bezpośrednio z instrumentów na osobne kanały interfejsu audio.

Wytypowane elementy do "magicznej skrzynki":

- 2 wzmacniacze po 2 kanały każdy z nich;
    - interfejs audio 8 kanałów;
    - listwa zasilająca (przód);
    - listwa zasilająca (tył);
    - szuflada na kabelki, przejściówki, mikrofony, efekty;

Założenia:

- możliwość nagrywania instrumentów na osobnych ścieżkach minimum 6-ciu;
    * gitara bas (1 kanał)
    * gitara elektr (1 lub 2 kanały: stereo)
    * perkusja (2 lub 3 mikrofony)
    * wokalista + extra instrument (2 kanały)
    - dobre nagłośnienie/odsłuch/monitoring nagrywanych instrumentów;
    - szybkie uruchomienie całego "stanowiska";
    - możliwość samodzielnej naprawy;
    - satysfakcja ze świadomości co jest w środku;

Na potrzeby projektu zostały zbudowane:

- Skrzynia rack;
    - Wzmacniacz 2x mono z końcówkami MOSFET;
    - Wzmacniacz 2x mono z końcówkami 2x TDA7294 w mostku;

Ponieważ nie znoszę robić płytek, to postanowiłem pójść na łatwiznę i zrobić, ile się da z KIT'ów (dla złośliwych dodam, że potrafię robić płytki i uważam, że swoje już w życiu wytrawiłem oraz odwierciłem, a cyfrówka wymaga dużych ilości otworków). Niestety też elektronika analogowa nie jest moją mocną stroną i nie potrafię samodzielnie projektować wzmacniaczy więc projekt i tak opierałby się o gotowe schematy z sieci lub not katalogowych. Chciałem też sprawdzić, co są warte chińskie KIT'y z eBay'a. Z płytek zrobiłem jedynie dwie do zasilaczy 12V.

Zdjęcia z budowy:

Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia
    Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia

Krótki opis zestawów:

1) Wzmacniacz "MOSFET" wyposażony jest w:

- Transformator 2x39V 500W;
    - SoftStart AVT2815;
    - Zasilacz z filtrowaniem 2x 20000uF (+/- 55V );
    - 2x wejścia mono typu JACK;
    - Wyjścia głośnikowe pozwalające na podłączenie 2 kolumn na kanał;
    - 2x wskaźnik wysterowania;
    - Dodatkowy zasilacz + stabilizator 12V dla wentylatorów i wskaźników wysterowania;
    - 2x Końcówka mocy z ebay L15;

2) Wzmacniacz "2xTDA" wyposażony jest w:
    - Transformator 2x24V 250W;
    - SoftStart AVT2815;
    - Zasilacz z filtrowaniem ~2x 15000uF ( +/- 34V );
    - 2xWejścia mono typu JACK;
    - Wyjścia głośnikowe pozwalające na podłączenie 1 kolumny na kanał;
    - 2x wskaźnik wysterowania;
    - Dodatkowy zasilacz + stabilisator 12V dla wentylatorów i wskaźników wysterowania;
    - Układ cichego włączania i wyłączania;
    - 2x Końcówka mocy z AVT1680 2x TDA7294 w mostku;

Pomiary / odsłuchy:

Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia

Po złożeniu skrzynek należało sprawdzić, czy to gra... A jeśli gra to jak...
    Wzmacniaczy słuchałem na kolumnach z postu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2796607.html
    Do porównania użyłem DENON AVR-x1000.

1) Wzmacniacz MOSFET

Wrażenia odsłuchowe (na małej mocy):
    - gra ostrzej niż Denon wysokie tony są wyraźniejsze;
    - bas jest głębszy niż w Denonie;
    - to ostre brzmienie podoba mi się bardziej niż brzmienie Denona (tu jest brzmienie "wygładzone" / "delikatniejsze").

Pomiar mocy:
    Przy obciążeniu 8Ω i wysterowaniu dwóch kanałów : 32,0V RMS => 128W RMS
    Przy obciążeniu 4,7Ω i wysterowaniu dwóch kanałów : 29,5V RMS => 185W RMS

W przybliżeniu chyba można przyjąć wartości:
    - 2x 128W dla 8Ω
    - 2x 200W dla 4Ω

Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia Wzmacniacze RACK i skrzynka - zestaw do nagrywania i nagłośnienia

2) Wzmacniacz 2xTDA
    Wrażenia odsłuchowe (na małej mocy):
    - także gra ostrzej niż Denon, wysokie tony są wyraźniejsze, jednak różnica do Denona jest mniejsza niż w przypadku MOSFET'a;
    - bas także jest głębszy jednak różnica do Denona jest mniejsza niż w przypadku MOSFET'a;
    - ogólnie gra nieco gorzej niż MOSFET, jednak ta różnica jest na progu;

Pomiar mocy:
    Przy obciążeniu 8Ω i wysterowaniu jednego kanału : 2x18,5V = 37V RMS => 171W
    Przy obciążeniu 8Ω i wysterowaniu dwóch kanałów : 2x16,5V = 33V RMS => 136W

Kosztorys:

1) Wzmacniacze:

2) Interfejs audio: M-Audio M-Track Eight: 1400 zł;
    3) Listwy zasilające, kable i skrzynka około 200zł;

A teraz seria moich pytań i wątpliwości:

1) Jak wyregulować wskaźniki wysterowania. Ja ustawiłem tak, że przy maksymalnym wysterowaniu (na oscyloskopie zaczyna ucinać wierzchołki sinusoidy) zaczyna świecić ostatnia dioda.
    2) We wzmacniaczu TDA pojawia się lekki przydźwięk sieciowy z jeszcze mniejszym brumem, ale tylko w przypadku podłączenia do dwóch wejść sygnału z tego samego urządzenia. Jeśli sygnał podaję np. z dwóch gitar, to problem nie występuje...

Oczywiście zachęcam do zadawania pytań oraz krytycznego komentowania.

Na koniec (jako załącznik) mała improwizacja na temat powstałego urządzenia nagrana z wykorzystaniem tegoż :)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    katakrowa
    Level 22  
    katakrowa wrote 776 posts with rating 694, helped 8 times. Live in city Chorzów. Been with us since 2012 year.
  • Computer Controls
    -DeX-
    Level 12  
    1) I tak powinno być.

2) Robi ci się pętla masy i dlatego brumi. Narysuj schemat połączenień w wzmacniaczu. Przede wszystkim połączenie masy zasilacz-końcówka powinno iść po przewodzie, a nie po obudowie. Właściwie to najlepiej byłoby gdyby wszystkie połączenia masy szły po kablach do jednego wspólnego punktu w zasilaczu.

Mógłbyś wrzucić schemat tej końcówki na mosfetach?
    wujekadi
    Level 12  
    Można by się przyczepić do prowadzenia przewodów sygnałowych nad trafem i spinania ich z przewodami prądowymi.
    katakrowa
    Level 22  
    -DeX- wrote:
    2) Robi ci się pętla masy i dlatego brumi. Narysuj schemat połączenień w wzmacniaczu. Przede wszystkim połączenie masy zasilacz-końcówka powinno iść po przewodzie, a nie po obudowie. Właściwie to najlepiej byłoby gdyby wszystkie połączenia masy szły po kablach do jednego wspólnego punktu w zasilaczu.

Mógłbyś wrzucić schemat tej końcówki na mosfetach?

Schematu niestety Chińczycy nie przysłali - bardzo mnie to zaskoczyło ! Na ale cóż ...
    Kilka dni temu napisałem prośbę żeby dosłali jednak wciąż bez odpowiedzi.

Co do masy ... No cóż mam ją na obudowie. Prawie każda płytka po przykręceniu ( w miejscach montażowych ) ma styk z masą więc stwierdziłem, że masy będę dołączał do najbliższej śrubki.
    Bardzo ciężko też byłoby te płytki zamontować tak aby styku z masą nie miały ...

Rozumiem, że masa na obudowie to błąd i pozostaje jedynie odizolować końcówki od obudowy ?

wujekadi wrote:
    Można by się przyczepić do prowadzenia przewodów sygnałowych nad trafem i spinania ich z przewodami prądowymi.

Ale taka sytuacja nie ma miejsca ... Owszem "odczep" od kabla sygnałowego w jednym przypadku idzie nad trafo i jest spięty z ujemnym kablem zasilania ( chodzi o kabel do wskaźnika wysterowania ) jednak przy takim układzie "wnętrzności" nie miałem możliwości puścić go inaczej. Ale akurat kable są w dobrym ekranie i nie generują przydźwięku.
  • Computer Controls
    Anonymous
    Anonymous  
    -DeX-
    Level 12  
    katakrowa wrote:
    Co do masy ... No cóż mam ją na obudowie. Prawie każda płytka po przykręceniu ( w miejscach montażowych ) ma styk z masą więc stwierdziłem, że masy będę dołączał do najbliższej śrubki.
    Bardzo ciężko też byłoby te płytki zamontować tak aby styku z masą nie miały ...

Ale ja nie powątpiewam w to czy ona styka czy nie, bo skora wzmacniacz działa to styka na pewno. Chodzi o rozkład przepływających prądów. Masa na obudowie być powinna jak wspomniał kolega djMatyAS ale nie powinieneś zamykać nią obwodów.
    katakrowa
    Level 22  
    dj-MatyAS wrote:
    Miałeś ładne obudowy, a je ... zeszpeciłeś. (oczywiście nie jest ładne co ładne, ale to co się komu podoba). Te przełączniki, otwory wlotu powietrza, kontrolki... można było zrobić "eleganciej".

Nie ukrywam, że je sp... Też nie jestem z nich zadowolony i już zamawiam nowe powycinane na CNC. Zwykłą wiertarką to mogę sobie ... powiercić... Zepsułem je już przy jednym z pierwszych otworów także resztę już zrobiłem byle było ...

dj-MatyAS wrote:
    TDA w mostku - jak na sprzęt pretendujący do estradowego, nie jest dobrym pomysłem.

Też wyszło "w pierwszym praniu". Grzeje się nawet na 8Om. Jednak jeszcze go zostawię bo na "wokalu" daje spokojnie radę, zdecydowanie gorzej z gitarami. Wzmacniacze są też tak zrobione, że wymiana końcówki jest banalna.
    Myślę, że pokuszę się o kolejną końcówkę na tranzystorach ...

dj-MatyAS wrote:
    Mocowanie wzmacniaczy w rack'u - gdzie widziałeś taki sposób (z nakrętką i wystającymi śrubami)?

Nigdzie ... Ale to był jedyny pomysł jaki mi wpadł do głowy bez konieczności kupowania szyny rack + zestawów montażowych a listwy aluminiowe i takie śruby akurat miałem.

dj-MatyAS wrote:
    Włożyłeś w ten sprzęt masę pracy, zachowałeś swój styl i "sznyt", ale od razu widać, ze jest to sprzęt amatorski.

Prawda widoczna gołym okiem ... Myślę, że na dopracowanie szczegółów przyjdzie czas. Teraz chciałem na tym jak najszybciej zagrać. Myślę, że szufladka w skrzyni i nowe fronty do wzmacniaczy zdecydowanie zmienią to wrażenie - co nie zmienia faktu, że profesjonalnym sprzętem się to nie stanie :-)

dj-MatyAS wrote:
    Radiatory w końcówce z TDA są niewłaściwe - nie mówię, ze nie ma dostatecznego chłodzenia, ale że jest ono utrudnione.

Mam inne wyższe i z "poprzeczkami poziomo" niestety ich montaż jest utrudniony przez płytkę PCB, która "odstaje" jeszcze około 1cm od "płaszczyzny" układów TDA.

dj-MatyAS wrote:
    Na pierwszych oscylogramach widać "dzwonienie" - tendencję do wzbudzania się na wyższych częstotliwościach. Może to jest powodem wrażenia "ostrzejszego" brzmienia.

Czy można prosić kilka słów więcej na ten temat ? Dla jasności .. Dolna sinusoida to sygnał wejściowy a górna to wyjście wzmacniacza ...
    Ta dolna jest taka koślawa bo sonda, którą mierzyłem sygnał wejściowy jest jakaś taka nienajlepsza ...
    Anonymous
    Anonymous  
    katakrowa
    Level 22  
    Jeszcze korzystając z okazji chciałbym zapytać o kolumny do wzmacniacza tranzystorowego, o którym mowa w tytułowej wiadomości.

Pooglądałem popularny serwis aukcyjny i jest tam masa kolumn np. dibeisi. 300, 500, 1000, 500kW i więcej w cenie do 300 zł sztuka ;-)
    Opinie o nich jednak są mało przyjazne. Stąd pytanie czy nie lepiej jak kupię dwa głośniki szerokopasmowe STX GDS 30-200 i wsadzę je w sklecone na szybko pudła ze sklejki pozyskanej ze starej meblościanki do tego zwrotnica z jednego kondensatora 4,7µF + tłumik l-pad przed tubką też z STX ...
    W sumie cenowo też wyjdzie po 150 zł za sztukę ... Pytanie czy będzie znacznie lepiej niż te dibeisi itp ?

Przypominam, że założenia dla tych kolumn to :
    - minimalna cena bo mogą ukraść ;
    - wielkość pomieszczenia 25mkw ( do tego niskie ) ;
    - nagłośnienie gitary basowej / zwykłej - czasem wokal...
    - zastosowanie tylko jako odsłuchy podczas nagrywania ;
    - ogłuchnąć też nie chcemy ;

Jeśli różnica nie ma być wielka to szkoda mi poświęcać na to czas ... A może ktoś słyszał te całe dibeisi ? Może to wystarczy do moich zastosowań... Jednak z tego co oglądałem filmy na youtube o tego typu kolumnach to wydaje mi się, że brakuje tam niskich tonów ...
    Anonymous
    Anonymous  
    katakrowa
    Level 22  
    dj-MatyAS wrote:
    Na pewno jest tam to "k"?

Na poważnie to jeszcze "k" nie widziałem ale to pewnie kwestia czasu :-)

dj-MatyAS wrote:
    Chyba jednak lepiej pójść w stronę wykorzystania STX,a szeroko-pasmowego. Dobrze nie będzie, ale za to tanio i bardziej przewidywalnie, niż w wypadku głośników Dibeisi.

I o to chodziło ... Wybór mniejszego zła :-) Wielkie dzięki.
    olinek2
    Level 23  
    Przy tych mocach podkładki silikonowe to średni pomysł...
    Lepiej cienkie mikowe i pastę białą.
    elektryku5
    Level 39  
    Jak już inwestować w trafo 500W, kondensatory, obudowę, resztę, to wydajniej byłoby zamówić moduł/moduły na IRS2092, różnica pewnie zniknęłaby w kosztach całości, nie trzeba byłoby radiatora tej wielkości, masa byłaby mniejsza, moc większa, dodatkowo w poprawnie zaprojektowanej końcówce tego typu bardzo fajnie działają wewnętrzne zabezpieczenia (chociaż przekaźnik z zabezpieczeniem DC bym zostawił i termiczne by nie zaszkodziło również).

Złącza wypadałoby dać Speakon na głośniki i XLR na wejścia, oczywiście zbalansowane (patrz obrazek).
    katakrowa
    Level 22  
    elektryku5 wrote:
    Złącza wypadałoby dać Speakon na głośniki i XLR na wejścia, oczywiście zbalansowane (patrz obrazek).

Trochę mało doświadczenia mam przy tego typu konstrukcjach. Prawdopodobnie wydajnościowo wyszło by zdecydowanie lepiej. Jednak ważne są cały czas założenie i zamiary, które miałem zanim zacząłem to budować. Nie miałem zapotrzebowania na ogromne moce - już bardziej chciałem zrobić porównanie końcówek na układzie scalonym do tranzystorowych.
    Ale faktem jest, że mniejsza waga całości byłaby zbawienna :-) Może jeszcz e kiedyś pomyślę nad wymianą końcówek. Na chwilę obecną sprzęt przetrwał 3 głośne próby i nic mu nie jest więc póki co jesteśmy zadowoleni. Ale jak wiadomo zawsze może się coś spalić i wówczas pojawi się potrzeba ...

Gniazda głośnikowe speakon... Myślałem o nich ale nie mam takich kolumn ani kabli, mam natomiast masę kabli i kolumn z "bananami". Przerobienie w razie potrzeby to chwila pracy.

Co do wejść zbalansowanych ... W moim przypadku więcej problemów niż pożytku.
    Wyjścia z miksera są zwykłe, wyjścia z efektów gitarowych też są zwykłe i to samo z wejściami monitorującymi interfejsu audio. Generalnie poza jednym mikrofonem nie posiadam ani jednego urządzenia, które byłoby z takim gniazdem kompatybilne.

Także podsumowując ten sprzęt ma i będzie miał bardziej domowe niż estradowe zastosowanie.
    Na chwilę obecną jedyne wady jakie zauważyłem i są uciążliwe to:
    - brzydkie fronty :) Muszę dokończyć rysować projekt i zamówić wycięcie na CNC ...
    - wejścia z przodu ... Doprawdy nie wiem po co je na froncie zamontowałem ( bo myślałem, że łatwiej będzie gitarę podpiąć a teraz muszę kable z tyłu miksera do przodu przeciągać ).

Mam także takie dwa pytania dotyczące wzmacniaczy w klasie D.
    1) Czy rzeczywiście tak mało ciepła się z nich wydziela ?
    2) Jak jest z ich brzmieniem - czy to miej więcej to samo co tranzystor ?
    elektryku5
    Level 39  
    1) Sporo zależy od użytych tranzystorów i dławika wyjściowego, który jest elementem krytycznym, ale na odpowiednim materiale rdzenia można uzyskać niezłe efekty, druga sprawa mosfety, najlepiej użyć dedykowanych, samo PCB też ma spore znaczenie, ale w przypadku gotowego modułu raczej te problemy nie powinny wystąpić. (W eksperymentalnej konstrukcji użycie obu niededykowanych popłaciło tym, że nie mogłem poszaleć z napięciem zasilania, bo przy 70-80V dławik już nie dawał rady.)

2) Nawet audiofile zachwalają, chociaż opisywać brzmienie samej końcówki według mnie ciężko.
    katakrowa
    Level 22  
    No i stało się ...
    Podczas jednej z prób końcówka poszła z dymem ... Właściwie przyczyna nieznana... Spaliła się i tyle chyba podczas sprzężenia mikrofonu. Co ciekawsze kolumny wciąż żyją i mają się świetnie. To był ułamek sekundy podczas zgłaszania miksera - wcześniej wszystko grało więc problem nie leżał w połączeniach / zwarciach. Nic nie trzasło nic nie pisnęło jedynie zamilkło i zaśmierdziało ...

Po otworzeniu wzmacniacza widać, że spaliły się na 100% tranzystory IRFP240 oraz 2 rezystory. Uszkodzenie wygląda tak jak na zdjęciu :

Schematu niestety Chińczyk nie udostępnił - próżno też poszukiwać go w google - pisałem też o Chińczyka jednak odpisał, że do tego wzmacniacza schematu nie mają ...

W związku z powstałym uszkodzeniem rozważam wymianę końcówek na inne ... Tylko na jakie ?
    Zainteresowała mnie ta końcówka na IRS2092 ( mniejsza waga jest elementem o którym zaczynam marzyć po kilku wycieczkach ze skrzynką ) także komplet zabezpieczeń na płytce brzmi zachęcająco.

Mam jednak pytanie jaką końcówkę tu zastosować ?
    We wzmacniaczu jest trafo 500W 2x39V AC po wyprostowaniu daje +/-55V DC.
    Co z rodzimego rynku można do togo dobrać ?
    Chciałbym mieć możliwość obciążenia końcówki kolumnami 4Ω.

Znalazłem takie coś :
    1) http://www.advanceelectronic.pl/pl/p/A-136.-Koncowka-mocy-200W-bipolarna./62
    2) http://www.advanceelectronic.pl/pl/p/A-132.-Koncowka-mocy-Mosfet-400W./60

Jednak żaden z nich to nie klasa D. Czy są do kupienia jakieś KIT'y w klasie D o mocy rzędu 150 - 300 W ?

Moderated By Mirek Z.:

Linki do aukcji usunąłem. https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.18.

olinek2
    Level 23  
    Tranzystor strzelił najpewniej przez słabe chłodzenie.
    Freddy
    Level 43  
    katakrowa wrote:
    Jednak żaden z nich to nie klasa D. Czy są do kupienia jakieś KIT'y w klasie D o mocy rzędu 150 - 300 W ?
    Tak AVT miało taki kit, bardzo dobrego wzmacniacza na TDF8591.
    katakrowa
    Level 22  
    olinek2 wrote:
    Tranzystor strzelił najpewniej przez słabe chłodzenie.

Tylko on nawet nie miał możliwości się nagrzać. Wcześniej nie grał to stało się w momencie podania sygnału. Wcześniej już dobre kilkanaście godzin te wzmacniacze pograły.

Freddy wrote:
    Tak AVT miało taki kit, bardzo dobrego wzmacniacza na TDF8591.

Rzeczywiście coś znalazłem : AVT1493 Jednak do kupienia zostały tylko płytki. Już chyba nie sprzedają z elementami. Przyczyny węszę w trudno dostępnym układzie : tdf8591th ... W sieci są po ponad 15 USD ... Czyli więcej niż całe kity na innych układach.
    Freddy
    Level 43  
    Tak, ale jakość tego wzmacniacza jest super.
    Poza tym jak poszukasz, to układ kupisz za 10$, a cały zmontowany z radiatorem za 25 - 30$.
    elektryku5
    Level 39  
    Tylko dla TDF8591 2x55V będzie za dużo, bo:

Supply voltage from ±14 V to ±29 V
    .

Aktualną końcówkę zapewne da się jeszcze naprawić, z tym że pamiętając o podkładkach mikowych i paście oraz wziąć trzeba pod uwagę to, iż wzmacniacz się mógł wzbudzić.
    katakrowa
    Level 22  
    elektryku5 wrote:
    Aktualną końcówkę zapewne da się jeszcze naprawić, z tym że pamiętając o podkładkach mikowych i paście oraz wziąć trzeba pod uwagę to, iż wzmacniacz się mógł wzbudzić.

Możliwe, że tak postąpię. Jednak chyba czeka mnie "serwis" bo naprawa końcówki tranzystorowej sporo przekracza moje umiejętności.
    JDragon
    Level 12  
    Możesz powiedzieć ile wydałeś? Przymierzam się do zrobienia czegoś takiego..
    katakrowa
    Level 22  
    JDragon wrote:
    mniejszym brumem, ale tylko w przypadku podłączenia do dwóch wejść sygnału z tego sameg

Wszystko masz w opisie.