Powstała potrzeba nagłośnienia "ogródkowej kapeli" i zbudowania wygodnego przenośnego zestawu nagłaśniającego i nagrywającego.
Sprzętu używamy podczas prób, które robimy na ogródku działkowym. Wiąże się z tym konieczność każdorazowego przywożenia, rozkładania, a po zabawie składania wszystkich zabawek.
Obecnie mamy 3xCombo gitarowe, które funkcjonują jedynie jako końcówki mocy - "olewamy" przedwzmacniacze, bo te i tak zastępujemy efektami, które wpinamy przed samą końcówką mocy.

Do tego dochodzą: laptop, torba z kablami, przedłużacze, pudło z mikserem, interfejs audio, gitary, efekty.
Samo rozkładanie sprzętu zajmuje nam około pół godziny, a po rozłożeniu na ziemi powstaje przerażający pająk elektryczny!
Stąd pomysł, aby kilka z tych urządzeń wrzucić do jednej poręcznej skrzynki, a z niej zmiksowany już sygnał puścić na tanie kolumny, których nie szkoda zostawiać na ogródku (ryzyko kradzieży jest spore).
Pomieszczenie, w którym gramy ma około 25 m^2 więc potężne kolumny wspierane tubowymi sub-wooferami nie są tu potrzebne...
Ostatnio robiliśmy test na zwykłych domowych kolumnach ONKYO SC370 (kiedyś kupiłem na allegro parę za 100zł), okazało się, że do nagłośnienia wokalu i gitary są całkowicie wystarczające.
Jedynie gitara basowa wymaga czegoś lepszego. Myślę, że jako uzupełnienie nasze potrzeby w zupełności zaspokoją najtańsze "kolumny estradowe" z allegro w cenie do 200zł.

Mam świadomość, że to dziadostwo i jakość dźwięku z pewnością odbiega od nagłośnienia bezpośrednio z comba gitarowego, jednak trzeba brać pod uwagę to, że w tak małym pomieszczeniu przy głośniejszym graniu akustyka jest i tak fatalna, a jak dodać do tego perkusję to... Zresztą pewnie sami się domyślacie, jak to brzmi. Także podsumowując - audiofilski sprzęt nie znajdzie tu zastosowania.

Ważne jest także to, że kolumny pracują jedynie jako odsłuchy, bo na potrzeby nagrywania całość sygnału i tak jest wysyłana bezpośrednio z instrumentów na osobne kanały interfejsu audio.
Wytypowane elementy do "magicznej skrzynki":
- 2 wzmacniacze po 2 kanały każdy z nich;
- interfejs audio 8 kanałów;
- listwa zasilająca (przód);
- listwa zasilająca (tył);
- szuflada na kabelki, przejściówki, mikrofony, efekty;
Założenia:
- możliwość nagrywania instrumentów na osobnych ścieżkach minimum 6-ciu;
* gitara bas (1 kanał)
* gitara elektr (1 lub 2 kanały: stereo)
* perkusja (2 lub 3 mikrofony)
* wokalista + extra instrument (2 kanały)
- dobre nagłośnienie/odsłuch/monitoring nagrywanych instrumentów;
- szybkie uruchomienie całego "stanowiska";
- możliwość samodzielnej naprawy;
- satysfakcja ze świadomości co jest w środku;
Na potrzeby projektu zostały zbudowane:
- Skrzynia rack;
- Wzmacniacz 2x mono z końcówkami MOSFET;
- Wzmacniacz 2x mono z końcówkami 2x TDA7294 w mostku;
Ponieważ nie znoszę robić płytek, to postanowiłem pójść na łatwiznę i zrobić, ile się da z KIT'ów (dla złośliwych dodam, że potrafię robić płytki i uważam, że swoje już w życiu wytrawiłem oraz odwierciłem, a cyfrówka wymaga dużych ilości otworków). Niestety też elektronika analogowa nie jest moją mocną stroną i nie potrafię samodzielnie projektować wzmacniaczy więc projekt i tak opierałby się o gotowe schematy z sieci lub not katalogowych. Chciałem też sprawdzić, co są warte chińskie KIT'y z eBay'a. Z płytek zrobiłem jedynie dwie do zasilaczy 12V.
Zdjęcia z budowy:

Krótki opis zestawów:
1) Wzmacniacz "MOSFET" wyposażony jest w:
- Transformator 2x39V 500W;
- SoftStart AVT2815;
- Zasilacz z filtrowaniem 2x 20000uF (+/- 55V );
- 2x wejścia mono typu JACK;
- Wyjścia głośnikowe pozwalające na podłączenie 2 kolumn na kanał;
- 2x wskaźnik wysterowania;
- Dodatkowy zasilacz + stabilizator 12V dla wentylatorów i wskaźników wysterowania;
- 2x Końcówka mocy z ebay L15;
2) Wzmacniacz "2xTDA" wyposażony jest w:
- Transformator 2x24V 250W;
- SoftStart AVT2815;
- Zasilacz z filtrowaniem ~2x 15000uF ( +/- 34V );
- 2xWejścia mono typu JACK;
- Wyjścia głośnikowe pozwalające na podłączenie 1 kolumny na kanał;
- 2x wskaźnik wysterowania;
- Dodatkowy zasilacz + stabilisator 12V dla wentylatorów i wskaźników wysterowania;
- Układ cichego włączania i wyłączania;
- 2x Końcówka mocy z AVT1680 2x TDA7294 w mostku;
Pomiary / odsłuchy:

Po złożeniu skrzynek należało sprawdzić, czy to gra... A jeśli gra to jak...
Wzmacniaczy słuchałem na kolumnach z postu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2796607.html
Do porównania użyłem DENON AVR-x1000.
1) Wzmacniacz MOSFET
Wrażenia odsłuchowe (na małej mocy):
- gra ostrzej niż Denon wysokie tony są wyraźniejsze;
- bas jest głębszy niż w Denonie;
- to ostre brzmienie podoba mi się bardziej niż brzmienie Denona (tu jest brzmienie "wygładzone" / "delikatniejsze").
Pomiar mocy:
Przy obciążeniu 8Ω i wysterowaniu dwóch kanałów : 32,0V RMS => 128W RMS
Przy obciążeniu 4,7Ω i wysterowaniu dwóch kanałów : 29,5V RMS => 185W RMS
W przybliżeniu chyba można przyjąć wartości:
- 2x 128W dla 8Ω
- 2x 200W dla 4Ω

2) Wzmacniacz 2xTDA
Wrażenia odsłuchowe (na małej mocy):
- także gra ostrzej niż Denon, wysokie tony są wyraźniejsze, jednak różnica do Denona jest mniejsza niż w przypadku MOSFET'a;
- bas także jest głębszy jednak różnica do Denona jest mniejsza niż w przypadku MOSFET'a;
- ogólnie gra nieco gorzej niż MOSFET, jednak ta różnica jest na progu;
Pomiar mocy:
Przy obciążeniu 8Ω i wysterowaniu jednego kanału : 2x18,5V = 37V RMS => 171W
Przy obciążeniu 8Ω i wysterowaniu dwóch kanałów : 2x16,5V = 33V RMS => 136W

Kosztorys:
1) Wzmacniacze:

2) Interfejs audio: M-Audio M-Track Eight: 1400 zł;
3) Listwy zasilające, kable i skrzynka około 200zł;
A teraz seria moich pytań i wątpliwości:
1) Jak wyregulować wskaźniki wysterowania. Ja ustawiłem tak, że przy maksymalnym wysterowaniu (na oscyloskopie zaczyna ucinać wierzchołki sinusoidy) zaczyna świecić ostatnia dioda.
2) We wzmacniaczu TDA pojawia się lekki przydźwięk sieciowy z jeszcze mniejszym brumem, ale tylko w przypadku podłączenia do dwóch wejść sygnału z tego samego urządzenia. Jeśli sygnał podaję np. z dwóch gitar, to problem nie występuje...
Oczywiście zachęcam do zadawania pytań oraz krytycznego komentowania.
Na koniec (jako załącznik) mała improwizacja na temat powstałego urządzenia nagrana z wykorzystaniem tegoż

Cool? Ranking DIY