Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Isofast C28E - Słaby przepływ CW

miszaa 05 Lis 2014 10:10 570 4
  • #1 05 Lis 2014 10:10
    miszaa
    Poziom 9  

    witam kolegów :)

    Od 2000 roku użytkuję Isofast C28E.
    Do tej pory kocioł miał odkamieniany wymiennik płytowy (2 lata temu) oraz w ubiegłym roku wymieniony czujnik przepływu CW (turbinkę) na nowy.

    Mimo tych zabiegów mam słaby przepływ wody - 'czymś' ograniczony.
    Mimo odkręconej CW w baterii na max, palnik i tak nie wchodzi na max płomień - bateria wannowa ledwo trzyma wodę skierowaną do słuchawki, a czasem nie chce...
    Na wejściu zimnej wody na instalacji jest filtr siatkowy. Ciśnienie wody w normie (Wrocław).
    W kotle filtry czyste.
    Jak startuje z grzaniem CW na zimnym piecu, to palnik wtedy moduluje ma max.
    Temp. CW ustawiona na 50 st. C.


    Pytanie: gdzie jeszcze szukać przyczyny ograniczenia przepływu CW ?

    Czy zakamieniony zasobnik CW (a takowy ma Isofast na tzw. szybki start CW) może być przyczyną?

    Może jakiś czujnik dostarcza fałszywe napięcie do ECU?
    Z jakich czujników ECU pobiera informacje do sterowania CW?

    Zawór 3-drogowy?

    Od czego zacząć?

    Ile

    Pozdrawiam serdecznie
    Miszaa

  • #2 06 Lis 2014 18:08
    biniu292
    Poziom 18  

    Rozumiem że wszystkie sitka w kranach, filtrach pod bateriami masz czyste? Masz baterie tylko sztorcowe czy też takie które są "dokręcone do ściany" ?
    Wodę do kotła,w sensie podłączenie masz na wężyki czy "sztywno" ?

  • #3 21 Lis 2014 08:48
    miszaa
    Poziom 9  

    biniu292 napisał:
    Rozumiem że wszystkie sitka w kranach, filtrach pod bateriami masz czyste? Masz baterie tylko sztorcowe czy też takie które są "dokręcone do ściany" ?
    Wodę do kotła,w sensie podłączenie masz na wężyki czy "sztywno" ?


    Sitka czyste.

    Bateria umywalkowa sztorcowa, podłączona rurkami miedzianymi.
    Bateria wannowa - termostatyczna, podłączona do ściany.
    Bateria w kuchni - nowa, sztorcowa.

    Woda do kotła doprowadzona rurkami z miedzi.

    Generalnie odnoszę wrażenie, że gdzieś jest przydławiony przepływ.

    Zastanawiam się, czy przyczyną nie jest zakamieniony zasobnik CWu ?
    (nigdy nie był czyszczony)

    Pozdrawiam
    miszaa

  • #4 21 Lis 2014 11:24
    biniu292
    Poziom 18  

    A czy kłopoty nie zaczęły się po wymianie baterii?
    Co do kamienia w wymienniku i zasobnika-rzadko się zdarza żeby kamień czy szlam aż tak bardzo "zabiły" te elementy

  • #5 23 Lis 2014 23:48
    miszaa
    Poziom 9  

    biniu292 napisał:
    A czy kłopoty nie zaczęły się po wymianie baterii?

    Nie.
    Pojawiły się stopniowo.

    Coś musiało się przyblokować z przepływem, bo jak wystartuje na CW, to na początku palnik pracuje na max, czyli prawidłowo...

    Pozdrawiam
    Miszaa

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME