Nie znalazłem schematu w podobnej konfiguracji więc prosiłbym o pomoc w skompletowaniu schematu.
Mianowicie mam wózek elektryczny dla osoby niepełnosprawnej (wujka).
Dostałem go z Holandii, silnik jest w 100% sprawny nie wiem jakiej jest mocy ale sprawdzę niedługo.
Podoba mi się ten schemat, bo jest w miarę czytelny:
przód/tył będzie sterowany z manetki, a prędkość z potencjometru.
Wiem, że ten schemat jest tylko do prędkości obrotów.
1. Czy czasówka 555 zapewnia właśnie miękki start?
2. Zależnie jaką moc będzie miał silnik wystarczy wymienić BUZ11 na MOSFET o większej mocy? Czy przy okazji 1645 też trzeba będzie wymienić na większy?
3. Nie rozumiem oznaczeń kondensatorów C1 i C2 co to znaczy 1N i 100N? Chodzi o 1 nF i 100nF ?
4. jak "dołożyć" tu sterowanie w obie strony?
Wiem że układ jest na 12V, z tym sobie poradzę. Chciałbym wujkowi zrobić niezły prezent, bardzo dziękuję za każdą pomoc.
Mianowicie mam wózek elektryczny dla osoby niepełnosprawnej (wujka).
Dostałem go z Holandii, silnik jest w 100% sprawny nie wiem jakiej jest mocy ale sprawdzę niedługo.
Podoba mi się ten schemat, bo jest w miarę czytelny:

przód/tył będzie sterowany z manetki, a prędkość z potencjometru.
Wiem, że ten schemat jest tylko do prędkości obrotów.
1. Czy czasówka 555 zapewnia właśnie miękki start?
2. Zależnie jaką moc będzie miał silnik wystarczy wymienić BUZ11 na MOSFET o większej mocy? Czy przy okazji 1645 też trzeba będzie wymienić na większy?
3. Nie rozumiem oznaczeń kondensatorów C1 i C2 co to znaczy 1N i 100N? Chodzi o 1 nF i 100nF ?
4. jak "dołożyć" tu sterowanie w obie strony?
Wiem że układ jest na 12V, z tym sobie poradzę. Chciałbym wujkowi zrobić niezły prezent, bardzo dziękuję za każdą pomoc.