Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zmywarka Amica ZIA628 ciągle wypompowuje wodę

zimok 05 Nov 2014 19:27 7134 2
    zimok
    Level 2  
    Witam serdecznie.
    Mam problem ze zmywarką ZIA628 firmy Amica.
    Pewnego niezbyt pięknego dnia -> zmywarka odmówiła mi posłuszeństwa.
    Objawy są następujące:
    1. Zmywarka cały czas po włączeniu próbuje wypompować wodę, której tam nie ma.
    2. Po wlaniu wody do komory -> zmywarka ją wypompowuje.
    3. Wystarczy włączyć zasilanie i zamknąć drzwi -> bez wybrania programu oraz wciśnięciu "start" zmywarka cały czas próbuje wypompować wodę.
    4. Zmywarka nie chce pobierać wody, chociaż w pewnym momencie co jakiś czas próbuje podjąć "temat" - jednak nic się nie dzieje.
    5. Po kilkunastu sekundach z pompki oczywiście idzie "biały dym" a przecież nikogo nie wybrano.
    6. Wymieniłem wąż z zaworem aquastop (niestety jak się domyślacie nie pomogło)...
    7. Przechylałem, wylewałem wodę -> nic...
    8. Przy próbie zdiagnozowania -> wyskoczyły błędy H3,5,6,7

Czy jest jeszcze coś co przychodzi Wam do głowy że mogę zrobić, przed popełnieniem telefonu do serwisu ??
    falo22
    Level 25  
    Jeżeli nie ma wody na spodzie zmywarki i czujnik przeciwzalaniowy nie jest zwarty,to problem jest z modułem sterowania.
    zimok
    Level 2  
    No i wszystko jest jasne.
    Woda kapała sobie na czujnik przeciwzalaniowy (ten ze styropianowym pływakiem bodajże z zaworu 3W) i robiła zwarcie - co powodowało przejście przez moduł zbyt dużego prądu (przez co wyrzucało zabezpieczenie czyli tzw. korki) -stycznik się spalił.
    To niestety przeszło na moduł -> został uszkodzony...
    I w ten oto osobliwy sposób -> dzięki dobrej pracy inżynierów z Amica - po pięciu latach zmywarka nadaje się tylko do punktu złomowania (gdzie została odwieziona)...