Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat 126elx - po uruchomieniu silnika po chwili chodzi na jeden cylinder.

05 Nov 2014 22:03 876 11
  • Level 9  
    Witam mam problem z fiatem 126elx 97r. mianowicie chodzi o to że gdy jest zimny i go odpalę chodzi ładnie :) lecz po chwili lub dodaniu gazu na wolnych obrotach zaczyna przerywać :( czasami chodzi ładnie nawet jak jest ciepły :) na wysokich obrotach jest ok z odpalaniem również nie ma problemów. Bardzo proszę o pomoc ponieważ na innych forach nic nie znalazłem co mogło by mi pomoc a nie mam już do tego głowy:(
    wymieniłem/sprawdziłem takie rzeczy jak:
    - dysze wolnych obrotów (wymieniona)
    - kable WN ( kupiłem nowe )
    - zawory (0.20 ssący 0.25 wydechowy)
    - gaźnik (ustawianie mieszanki, czyszczenie i podstawienie innego gaźnika w celu sprawdzenia)
    - świece zapłonowe ( iskra ok przerwę ustawiałem tak na 0.6-0.7mm
    wspomnę że silnik przerywa a nie faluje paliłem go nawet na jednym cylindrze i jest ok.
    maluch ma prawdopodobnie 120tyś przebiegu lecz nie był piłowany !!!
    BARDZO PROSZĘ O POMOC Z GÓRY DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM
  • Level 27  
    A kopułka rozdzielacza sprawdzona? Palec?
  • Level 9  
    jest to elegant więc zapłon jest na module :)
  • Level 43  
    Ustaliłeś który nie pracuje i czy dodatkowa przerwa w WN naprawia usterkę?
    Oraz czy zamiana przewodów zapłonowych zmienia niepracujący cylinder?
  • Level 27  
    To sprawdź czy ten niepracujący gar nie bierze lewe powietrze.
  • Level 12  
    Poruszaj kabelkami przy wtykach do modulu,czujnika na wale i innymi.Może coś sie ukiwalo i przerywa kontakt.
  • Level 9  
    Hej :) dziś rano odpaliłem malca zaczął przerywać ale ok rozgrzałem go i chciałem wyjechać z garażu a mam lekki podjazd i nie dawał rady :( lecz po większym gazie wyjechał jako tako ale na pewno brakowało mu coś mocy na początku, ale jak już wyjechałem jechał bez najmniejszych problemów :) przyspieszenie super z obrotami również wszystko ok i co najważniejsze nie przerywał :) jak tylko wrócę z pracy to pogrzebię przy nim i sprawdzę te rzeczy co mi pisaliście pozdrawiam :))))
  • Helpful post
    Level 17  
    Wymieniałeś świece w ostatnim czasie na nowe ''iskry'' ? Miałem kilka razy przypadek że na nowych świecach przerywał w pewnym momencie obrotowym silnika. Zdarzyło mi się już kupić kilka takich nowych kompletów tych świec które dawały takie efekty , jeszcze jedno sprawdź czy nie przytyka chwilowo elektrodyszy tzn. niekoniecznie misi być zapchana ona sama ale kanaliki w gazniku przez które leci benzyna , nawet po czyszczeniu czasami coś tam dalej zostaje i tak się dzieje ,pozdrawiam.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Tu masz opisaną usterkę podobną do Twojej a była ona u mojego kolegi w malcu którego ja teraz posiadam a ma ponad 125 tyś km przejechane :)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1981325.html
  • Level 12  
    A podpowiedz mi czy te ostatnie wersje mają jeszcze pompke pilwa mechaniczną kolo alternatora bo dawno temu one byly przyczyną braku mocy zwlaszcza na zimnym silniku...
  • VIP Meritorious for electroda.pl
    Mają. Nic się nie zmieniło, do końca produkcji.
  • Level 9  
    Witam dziękuję za odpowiedzi i przepraszam ze tak długo a przyczyną była uszczelka pod głowica :) pozdrawiam