logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 nie wykrywa jednej z partycji po instalacji - brak bootmgr

lilacor 05 Lis 2014 22:48 1827 20
REKLAMA
  • #1 14105967
    lilacor
    Poziom 9  
    witam
    po instalacji windows 7 nie wykrywa mi jednej z partycji.
    już przy wyborze miejsca instalacji ta jedna partycja nie była dostępna

jak widać nie mogę przypisać litery do dysku

EaseUS Partition Recovery widzi ta partycje i dane na niej ale nie potrafię jej przywrócić
    to z programu test disc
    sry za pro obróbkę w paincie...
    możecie podpowiedzieć czy da się coś uratować???

Dodano po 47 [minuty]:

Cóż teraz wiadomość z telefonu bo się coś posypało i Windows nie rusza... Komunikat przy starcie PC brak bootmgr... I jeszcze jedno kiedy odpalam instalator Windows i mam do wyboru partycje do instalacji to brak jest tej o której była wcześniej mowa
  • REKLAMA
  • #2 14106210
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Przydała by się fotka jak widzi partycje na dysku DMDE.
  • #3 14106305
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    SMART też...
    Brak BOOTMGR <- masz aktywną partycję co 'uciekła' a była ta z [Gry muzyka książki]
    Start z nośnika inst. W7, Wiersz polecenia: diskpart [enter]
    DISKPART> sel disk 0
    DISKPART> list vol
    DISKPART> list part
    DISKPART> sel part X (za X numer tej podstawowej nieco mniejszej - chyba 1)
    DISKPART> active

(możesz wstawić fotkę tak to widzi DISKPART)
  • #4 14106390
    lilacor
    Poziom 9  
    Wczoraj go zostawiłem dziś zabrałem się do stawiania Windowsa i.... Instalacja systemu Windows napotkała nieoczekiwany błąd kod błędu 0xC0000005... Help???

Dodano po 3 [godziny]:

udało mi się postawić windows 7
    zdjecie z dmde

Dodano po 6 [minuty]:

zdjęcie z diskpart
  • #5 14106806
    mati211p
    W DMDE:
    Gry muzyka książki EBCF 446GB--> Usuń
    Gry muzyka książki BCF 446GB --> Wstaw a następnie ustaw jako aktywną
    filmy instalki EBCF 446GB--> Usuń
    filmy instalki BCF 446GB--> Wstaw
    Zastosuj, Restart.
  • REKLAMA
  • #6 14106837
    lilacor
    Poziom 9  
    o fajnie ze ktoś jest
    jeszcze z CristalDiscInfo
  • #7 14106843
    mati211p
    A teraz gorsza wiadomość. Dysk jest uszkodzony, do wymiany. Najlepiej wykonać kopię posektorową na nowy dysk, a następnie te operacje wykonać na sprawnym dysku. Dysk ma gwarancję do 28/2/2016, a więc po wykonaniu kopii należy z niej skorzystać.
  • REKLAMA
  • #8 14106853
    lilacor
    Poziom 9  
    wstawić jako partycje podstawową czy jako dysk logiczny?
    w sensie ze teraz mam nie usuwać tych partycji?
    jesteś w stanie powiedzieć co mogło spowodować uszkodzenie dysku?
  • #9 14106866
    mati211p
    Być może jakiś upadek. Partycje trzeba będzie wstawić jako podstawowe. Przypominam, że partycja Gry muzyka książki musi być ustawiona jako aktywna po wstawieniu. Dobrze nie korzystać z uszkodzonego dysku, by odzyskać jak najwięcej danych.
  • #10 14106892
    lilacor
    Poziom 9  
    pomożesz mi opracować jakiś schemat działania?
    1. kopia posektorowa
    2. serwis
    3. ? i co dalej
  • #11 14106909
    mati211p
    Po wykonaniu kopii posektorowej(dysk-dysk) system powinien wstać z nowego dysku, a wtedy wykonać należałoby te operacje w DMDE. Niestety wykonywanie na tym dysku operacji przywrócenia partycji, po których wszystkie dane byłyby widoczne i dostępne może(choć nie musi) zakończyć się niepowodzeniem z uwagi na stan dysku. Oczywiście uszkodzony dysk należy oddać na gwarancję dopiero po całkowitym odzyskaniu danych z niego i przywróceniu wszystkich partycji na nowym dysku.
  • #12 14106979
    lilacor
    Poziom 9  
    Ok
    I fail coś czego nie rozumiem to 3 system jaki postawiłem i taka historia ze nie mogę odpalić Windowsa... Poprostu się nie ładuje jakby nie było zadanego systemu operacyjnego ( dlatego pisze post a z telefonu ) i nie mam pojęcia dlaczego się tak dzieję.
  • #13 14106980
    lilacor
    Poziom 9  
    Ok
    I fail coś czego nie rozumiem to 3 system jaki postawiłem i taka historia ze nie mogę odpalić Windowsa... Poprostu się nie ładuje jakby nie było zadanego systemu operacyjnego ( dlatego pisze post a z telefonu ) i nie mam pojęcia dlaczego się tak dzieję.
  • REKLAMA
  • #14 14107017
    mati211p
    Jeśli dysk uszkodzony to różne mogą być tego skutki, najpierw trzeba wykonać to co pisałem. Jeśli na sprawnym dysku z kopią danych będzie ta sama sytuacja, to wtedy pomyślimy co dalej.
  • #15 14107035
    lilacor
    Poziom 9  
    Tyle że wszystko było ok dopóki nie odpalilem partition Magic. Dysk już wtedy musiał być uszkodzony bo od momentu wstawienia go do PC Nie był wyjmowany. A może być coś takiego ze jest ustawione żeby startował z partycji na której nie ma Windowsa?

Dodano po 2 [minuty]:

Mimo wszystko wykonałem te operacje w tym programie do ogarniania partycji i instalator Windows widzi teraz wszystko ( po ponownym uruchamianiu PC po naprawach już winda nie ruszyła)
  • #16 14107065
    mati211p
    lilacor napisał:
    Mimo wszystko wykonałem te operacje w tym programie do ogarniania partycji i instalator Windows widzi teraz wszystko ( po ponownym uruchamianiu PC po naprawach już winda nie ruszyła)

Czyli działałeś w DMDE to co napisałem? A ustawiłeś jako aktywną tą partycję Gry muzyka książki? Popsułeś coś ponownymi instalacjami Windows po użyciu PM, bo i DMDE widzi nadpisaną starszą partycję systemową 108GB, która była partycją podstawową, a nie dyskiem logicznym, i ta partycja zapewne wcześniej była aktywna (partycja System progra....).
  • #17 14107193
    lilacor
    Poziom 9  
    działałem w DMDE, wydaje mi się że ustawiłem ją jako aktywną(można to jakoś sprawdzić?)
    Tak to jest partycja na której kiedyś był system przed crashem.
    Jak tak sobie myślę to na 100% pochrzaniłem coś instalacjami systemu.
    była taka akcja ze po crashu z PM instalator windows 7 nie widział żadnej partycji tylko 100mb wolnego ( wydaje mi się że to jest to $Noname 04)
    w akcie desperacji włożyłem płytę instalacyjną od XP i tam wszystko było cacy widział cały dysk i partycje, więc sformatowałem C: i postawiłem tam XPka.
    Później płytka z windowsem 7 i postawiłem 7 bo wykrywał tam partycje C i D ostatniej nadal nie było widać

Dodano po 3 [minuty]:

i to nas doprowadza do chwili kiedy wbiłem na elektrodę w poszukiwaniu pomocy...
    resztę historii już znasz...
    pomysły co dalej?
    może to przez tą partycje System i Programy wszystko się dalej pier...

to najnowsza fotka z DMDE
  • #18 14107233
    mati211p
    Zamiast bawić się w instalację trzeba było podłączyć dysk jako drugi do innego PC i tam spojrzeć, co stało się z partycjami, co nie zmienia faktu, że dysk wymaga wymiany po wykonaniu kopii na sprawny dysk. Instalator XP może utworzyć tylko jedną podstawową, a więc utworzył sobie rozszerzoną, bo podstawowa już była. Rozszerzona nie może być aktywna, a więc pliki wymagane do startu systemu znajdują się teraz na tej podstawowej, co była dostępna w czasie instalacji. Wina może leżeć też w uszkodzonym dysku. Podczas instalacji Windows 7 masz możliwość edytować partycje spod instalatora i możesz utworzyć więcej niż jedną podstawową. Wykonaj teraz więc kopię posektorową tego dysku na nowy, a tego już nie męcz niepotrzebnie. Nie używaj dysku bez potrzeby, czyli wyłącz komputer do czasu zaopatrzenia się w dysk na wykonanie kopii. Jak będziesz pracował na nowym dysku z kopią danych i będziesz miał problem, wówczas pomyślimy dalej.
  • #19 14107259
    lilacor
    Poziom 9  
    jasne ale żeby wykonać kopię potrzebuje sprawnego kompa. A nie mam dostępu do drugiego...
    więc może masz pomysł co zrobić z tą dodatkową partycją systemową?
  • #20 14107271
    mati211p
    Nie masz uszkodzonego komputera tylko ewentualnie nie możesz uruchomić systemu, a to nie jest wymagane do zrobienia kopii. Nie ma co się zajmować naprawą systemu teraz, bo dysk jest uszkodzony. Najpierw trzeba mieć sprawny dysk, bo za jakiś czas stracisz dane z niego. Do wykonania kopii posektorowej pracuj z live CD lub z programami uruchamianymi spod DOS.
  • #21 14107290
    lilacor
    Poziom 9  
    Ok dziekuje

Podsumowanie tematu

✨ Po instalacji systemu Windows 7 użytkownik napotkał problem z niewykrywaną partycją oraz komunikatem o braku bootmgr. Partycja nie była dostępna podczas instalacji, a program EaseUS Partition Recovery wykrył ją, ale nie udało się jej przywrócić. Użytkownik próbował użyć narzędzi takich jak DMDE i diskpart, aby ustawić partycje jako aktywne, jednak dysk okazał się uszkodzony. Wskazano na konieczność wykonania kopii posektorowej na nowy dysk oraz na ryzyko utraty danych. Użytkownik rozważał różne metody odzyskiwania danych i naprawy systemu, ale napotkał trudności z uruchomieniem Windowsa po wielokrotnych instalacjach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA