Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czyszczenie kontrolek ComboBoxa

Jas_1 06 Lis 2014 10:47 756 6
  • #1 06 Lis 2014 10:47
    Jas_1
    Poziom 9  

    W załączeniu przesyłam plik z makrem na czyszczenie kontrolek ComboBoxa. Chodzi mi o to, że makro za każdą zmianą danych w kontrolce "Kraj" czyści kontrolki "Typ" i "Rodzaj" a nie czyszci kontrolki "Zakres". W założeniu moim chodzi mi o to, żeby po wybraniu danych w kontrolce "Kraj" i po wyczyszczeniu trzech pozostałych kontrolek można na nowo wybrać nowe dane w tych 3 kontrolkach. Dziękuję za zainteresowanie się i pomoc. Jako początkujący gdzieś się zablokowałem.

    0 6
  • #2 06 Lis 2014 16:40
    clubs
    Poziom 29  

    w właściwościach combobox8 usuń zakres z RowSource

    0
  • #3 06 Lis 2014 20:43
    Jas_1
    Poziom 9  

    Usunąłem. Jednak w dalszym ciągu po wybraniu danych we wszystkich okienkach i następnie zmianie danych w kontrolce "Kraj", kontrolka "Zakres" nie czyści się. Dziękuję za zainteresowanie się. Takie niby nic, a na razie pozostaje nierozwiązane. Przyznam się, że sporo czasu już się nakombinowałem i nic.

    0
  • #4 06 Lis 2014 21:37
    clubs
    Poziom 29  

    myślałem ze przy uruchomieniu userforma ma się tylko czyścic
    zobacz teraz
    swoją drogą trochę to dziwnie rozwiązałeś no i zakresy masz ustawione na sztywno

    0
  • #5 07 Lis 2014 07:12
    Jas_1
    Poziom 9  

    Rzeczywiście, potwierdzam, że miałem z tym problem i może dlatego to jest tak zrobione. Teraz jest prawie tak jak być powinno. Super. Dziękuję serdecznie za pomoc. Jest tylko jeszcze mała niedogodność.
    W chwili gdy zmieniam dane w kontrolce "Typ" powinna się czyścić tylko kontrolka poniżej t.j. "Rodzaj". Teraz się czyści również kontrolka "Zakres" powyżej kontrolki "Typ".
    Założeniem moim było, żeby się czyściły kontrolki "schodkowo" w dół t.j czyszczą się te kontrolki poniżej tej, w której wprowadzam zmianę. Możesz spróbować to zmienić?
    Pozdrawiam serdecznie i przekazuję ostatnie swoje 4 punkty.

    0
  • #7 07 Lis 2014 19:53
    Jas_1
    Poziom 9  

    Nie mam dostępu do excela. Wieczorem sprawdzę. Dziękuję już teraz. Pozdrawiam serdecznie.

    Dodano po 3 [godziny] 1 [minuty]:

    Super. Dziękuję bardzo. Tyle się namordowałem, żeby utworzyć całą tą zależność Comboboxów, a na to co Ty zrobiłeś bym nie wpadł. Jeszcze raz pozdrawiam. Szkoda, że nie mam już punktów bo bym jeszcze parę dorzucił. :D

    0