Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Komutacja - komutatorowy jednofazowy silnik elektryczny pradu przemiennego

jaromsi 06 Nov 2014 10:57 7872 13
    jaromsi
    Level 13  
    Trochę wahałem się przed zamieszczeniem, ale inny wątek mnie do tego natchnął :
    .
    Otóż jak dokładnie przebiega komutacja prądu w uzwojeniach wirnika za pośrendictwem szczotek. Troche przeczytałem na sieci, ale jak dla mnie jest ma w wielu przypadkach "bełkot" paratechniczny
    .
    Z tego co wyczytałem jak rozumiem zmiana kierunku prądu w n uzwojeniach stykających jednocześnie ze szczotką następuje 60 razy na sekundę, zatem 60 razy zmienia się kierunek prądu w sekundzie oraz odpowiendnio synchronicznie kierunek indukowanego w stojanie pola magnetycznego , co powoduje że: zwrot siły SEM indukowanej w zwoju pozostaje bez zmiany // reguła lewej dłoni//, lecz moment wywołany przez parę sił pulsuje sinusolidalnie - gdyby był tylko jeden zwój silnik dawałby skokowy wzrost i spadek momentu tak ?
    .
    Niweluje sie to za pomocą większej ilości zwojów jedmocześnie stykających się z pierścieniem zas. komutatora i wygładza się charakterystykę momentu, tak ?
    .
    Teraz , czy zachodzi jakieś zjawisko w zwojach opuczczających styk ze szczotką - sa one "jalowe" czyli nie oddają momentu bo prąd w nich nie płynie ?
    .
    W którym kierunku patzrąc od strony komutatora zatem obracają się te silniki i jakie ustawienie o tym decyduje ?
    .
    Jak zmienić ustawienia silnika aby uzyskac przeciwny kierunek obrotów do nadanego fabrycznie ?
    diantus
    Level 32  
    Zmiana kierunku prądu w uzwojeniach stojana i wirnika nie następuje 60 razy na sekundę, lecz 50 razy na sekundę dla silników zasilanych z większości sieci energetycznych (nie uwzględniając falownika). Ponieważ te zmiany kierunku prądu w uzwojeniach stojana i wirnika następują równocześnie - nie ma zasadniczej różnicy w działaniu silnika komutatorowego zasilanego napięciem zmiennym a silnika zasilanego napięciem stałym, tzn. każdy silnik komutatorowy prądu przemiennego pod zasilaniem napięciem stałym odpowiednio obniżonym może pracować.
    Kierunek obrotów można zmienić przełączając połączenia szczotek względem stojana co jest szeroko stosowane m.in. w wiertarkach elektrycznych.
    jaromsi
    Level 13  
    dzieki że dołaczyłeś, ale nie jest to odpowiedź na pytania - takie zdania są szeroko cytowane w wielu sieciowych opracowaniach
    50 hz - ok rozpędziłem się.
    Co rozumiesz pod przełaczaniem szczotek względem stojana ? Normalnie/Zwykle są one połączone szeregowo z uzwojeniem stojana
    ?
    diantus
    Level 32  
    Może niejasno napisałem, przepraszam. Dokładniej: odłączenie końcówek uzwojenia stojana od szczotek i zamiany ich miejscami.
    jaromsi
    Level 13  
    Ok, ale co to spowoduje ?
    Jakie zjawisko fizyczne inne w stosunku do tego jakie powstaje przy końcówkach połączonych fabrycznie ?
    diantus
    Level 32  
    Odwrócenie połączenia uzwojenia wirnika powoduje odwrócenie kierunku sił pól magnetycznych w nabiegunnikach wirnika względem pola magnetycznego stojana i w rezultacie zmianę kierunku obrotów wirnika. Przyjmując zasilanie napięciem stałym, łatwiej to zrozumieć.
    Przy zasilaniu napięciem zmiennym procesy te zachodzą podobnie zmieniając równocześnie kierunki pól magnetycznych w stojanie i wirniku 50x na sekundę.
    jaromsi
    Level 13  
    ..zaraz, zaraz : zmiana kierunku obrotów jest spowodowana zmianą kierunku momentu generowanego przez układ sił /prawo Faradaya/ działających w każdym uzwojeniu, teraz siła ta powstaje wskutek oddziaływania ramki uzwojenia z prądem a polem magnetycznym stojana /cały czas mówimy o silniku uniwersalnym szeregowym = uzwojenie wirnika i twornika stojana są połaczone szeregowo/
    .
    Co ma dać 'odwrócenie połączenia' szczotek wirnika z kablem zasilającym , skoro ten sam efekt uzyskam przekręcając wtyczkę w gnieździe zasilającym 230 V o 180 stopni = fazę N zamieniam na L i odwrotnie ?
    Co to zmieni, może chodzi o pierwotny ruch elektronów/dryf/ ?
    jupi23
    Level 16  
    Koledze diantus chodziło (z tego co wyczytałem) o zamienienie szczotek na wirniku co sprawi, że prąd na wirniku będzie płynął w przeciwnym kierunku niż w orginalnym położeniu szczotek (dalej wszystko połączone szeregowo) co spowoduje, że moment siły zmieni kierunek. Wirnik nie jest podłączony do kabla zasilającego tylko stator.
    jaromsi
    Level 13  
    to dalej niczego nie tłumaczy : wirnik nie jest zasilany OK ; szczotki są podłączone do zasilania bo musza być aby w uzwojeniach wirnika popłynął prąd , w przypadku prądu przemiennego nie ma jednego kierunku przepływu , tylko chwilowy kierunek przepływu prądu zmieniający się co 1/100 - tą sekundy.
    jupi23
    Level 16  
    Ja to widzę tak: przewód L idzie do pierwszej cewki statora, od pierwszej cewki statora do szczotki 1, przez wirnik do szczotki 2 i do drugiej cewki statora (szergowe połączenie) i do przewodu N. Jeżeli teraz zamienisz szczotke 2 z 1 przy czym ich połączenia do cewek statora się nie zmieniają to prąd w wirniku będzie płynął w "drugą" stronę (niż w pierwszym położeniu, nadal wszystko połączone szeregowo) niż w statorze. Nie ważne czy to jest prąd zmienny czy prąd stały.
    jaromsi
    Level 13  
    Dobra, to poproszę opisz jak przełączyć silnik /na załaczonym schemacie/ aby kierunek obrotów się zmienił ?
    .
    jupi23
    Level 16  
    Coś takiego. Prąd w wirniku płynie teraz inaczej niż w statorze.

jaromsi
    Level 13  
    ....to samo mozna uzyskac przełączając początek D1 i koniec D2 uzwojenia wzbudzenia , tak aby chwilowy kierunek prądu był przeciwny do obecnego ?
    jupi23
    Level 16  
    Tak też można. Chwilowe pole magnetyczne będzie skierowane inaczej niż przy oryginalnym położeniu.