Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dell D630 - Nie wlacza sie na zasilaczu

07 Lis 2014 09:33 1641 4
  • Poziom 7  
    Witam,

    Kupilem sobie uzywanego laptopa, ktory oznaczony byl jako niesprawny z tytulu niewlaczania sie na zasilaczu. Mial to byc moj laptop serwisowy, ktorego chcialem szybko naprawic i robic swoje. Tymczasem (w oczekiwaniu na elektryczna odsysarke do cyny) okazuje sie, ze sprawa moze nie byc tak oczywista.

    Zalozylem, ze to gniazdo zasilania jest klopotliwe i na razie jestem po etapie przelutowania pinow tego gniazda - niestety, laptop dalej nie wstaje (zadna kontrolka sie nie pali). Mam juz nowe gniazdo i czekam na w/w odsysarke, ale zaczalem sie zastanawiac, jaka moze byc inna przyczyna niewstawania lapka. Otoz na baterii - fakt - laptop chodzi, jak ta lala, ale bateria slabnie i wkrotce nie bedzie jej czym ladowac. Kupilem wiec stacje dokujaca (zasilacz mam ten slabszy, niemniej na slabszych ZTCW nie musi sie wszystko wlaczac, tylko bateria bedzie sie w stanie spoczynku ladowac - i o to mi chodzilo), no i tam kupa - nie laduje sie bateria. Pali sie tylko dioda Power stacji na pomaranczowo.

    Blizej przysluchujac sie zasilaczowi zauwazylem taki minimalnie slyszalny wysoki pisk = gdy podlaczony jest do stacji dokujacej, albo gdy wcisne power laptopowi przy bezposrednim polaczeniu.

    Wyciagnalem tez plyte glowna z lapka i okazalo sie, ze sa dwa utlenienia, jak po cynie/miedzi - takie jasnoniebieskie. Jedno w okolicach slota stacji dokujacej, a drugie przy karcie SIM. Wyczyscilem alkoholem wszystko ladnie, ale dalej nic sie nie dzieje.

    Macie jakies pomysly, co to moze byc, ewentualnie jak sie do tego zabrac ? Nie mam przetwornic, nie jestem elektronikiem, ale mam duzo checi :) i majsterkuje jako hobby, ot wczoraj pada naprawilem od PS3 wykrywszy "odpadnietego" pada miedziowego przy gniezdzie miniUSB.

    P.S. Sprawdzalem wyrywkowo MOSFETy na zwarcie i wyglada, ze pracuja normalnie (test diody) - chyba to byly dwa przy gniezdzie zasilania patrzac na plyte od gory, jeden przy gniezdzie zasilania patrzac od dolu i jeden przy wejsciu baterii - przepraszam za brak symboli, teraz akurat laptopa mam zlozonego.
    Kobieta, ktora byla poprzednia wlascicielka twierdzila, ze zasilacz jest sprawny i dziala na innym laptopie. Sprawdze jednak i ten zasilacz - to zwykly PA12 - o ile pamietam dobrze, to ma tylko jedna linie napiecia (w srodku jest ta mala "igielka").

    Dziekuje za podpowiedzi !
  • TermopastyTermopasty
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 7  
    Dzieki za odpowiedz, ale chodzilo mi o pomoc, a nie wyszukiwarke podobnych tematow, ktorze juz *przejrzalem* i z ktorymi niewiele mam wspolnego - zadnego cykania, upalonych ukladow itp, choc oczywiscie mam w glowie kiilka pomyslow stamtad sciagnietych. Przypominam tez, ze laptop chodzi dobrze z bateria, wiec sekcja zasilania - przynajmniej od strony zasilania baterii - chodzi dobrze, bo i laptop dostaje prad, i monitor, i napedy.
  • Spec od monitorów
    Zassaj lub jak masz popatrz w Schemat i
    - po przeprowadzonej diagnostyce i pomiarach
    powinno się wiele wyjaśnić.

    Dell to jest dell i problemów z naprawą "w ciemno" , *wybacz , ale ja nie biorę udziału.
    Sorry.

    Cytat:
    Sprawdze jednak i ten zasilacz - to zwykly PA12 - o ile pamietam dobrze, to ma tylko jedna linie napiecia (w srodku jest ta mala "igielka").


    Ta igiełka to "brama wejściowa" do lini zasilania tego laptopa czyli sygnał. ID
    *brak to nie ma łądowania, nie rozpoznaje zasilacza sieciowego,....
    przykłądowe
    Dell D630 - Nie wlacza sie na zasilaczu
  • Poziom 7  
    Chyba znalazlem winowajce - otoz trzeci MOSFET z wierzchu, ktorego pominalem na samym poczatku, zachowuje sie podczas pomiaru zle. Wszystkie inne przy tescie diody pokazuja jakastam wartosc, ktora jest taka sama dla wszystkich nozek (input/output), i oczywiscie rozna dla roznych MOSFETow. A ten - chwilowo wartosc na multimetrze rosnie, po czym spada do 1 (1 to domyslna wartosc u mnie). Jest to PQ42, umieszczony tuz przy PL29.

    Pytanie do doswiadczonych: w takim razie, zeby wylutowac PQ42 - bede musial najpierw wylutowac cewke (?) PL29 ? Zalaczam fotke. Moge spokojnie uzyc 400 stopni to wylutowania PL29, czy dac 350 ?

    Dell D630 - Nie wlacza sie na zasilaczu Dell D630 - Nie wlacza sie na zasilaczu

    Patrzylem w schematy po znalezieniu winowajcy, ale i tak mi to niewiele mowi - jako ze nie bylem "w schematach uczony". Tyle, ze output tego MOSFETa idzie na CPU_PWR_SRC, co chyba tlumaczy, czemu komputer nie wstaje. Na schemacie widze tez m.in. kilka kondensatorow podlaczonych do linii output PQ42 - jak je mam sprawdzic, czy przy okazji tez sie nie uwalily, jesli moj multimetr nie ma opcji sprawdzania kondensatorow (taki prosty Excel XL830L to jest) ?