Witam,kupiłem w markecie kilka sztuk dzwonków bezprzewodowych z których zrobiłem cichy alarm domowy.Dzwonek centralkę umieściłem w sypialni zaś przyciski dzwonkowe rozmieszczone są w punktach na których mi zależało.Przyciski są połączone z przekaźnikami które dostają sygnał z czujników ruchu,tani standardowy czujnik na 230v. Plan w zasadzie wypalił w 90%,mam tylko jeden problem,w momencie uruchomienia dzwonka (alarmu) nie można uruchomić bramy garażowej lub bramy wjazdowej,częstotliwość tego dzwonka zakłóca pracę radia napędów bram.Pytanie czy jest możliwość zmiany częstotliwości pracy dzwonka tak by przestał zakłócać pozostałe urządzenia,i czy faktyczne inna częstotliwość nie będzie zakłócała pracy tamtych urządzeń(może sygnał jest zbyt mocny i dlatego zakłóca pracę)dodam że radio od napędu to FACCA FIX K1 jest w odległości około metra od przycisku dzwonkowego.Dzwonek to ELRO DB290
Fotki tego dzwonka poniżej.
Zastanawiam się co zmienia L1 ? w odbiorniku.
W momencie wciśnięcia przycisku na dzwonku i trzymania go wciśniętego nie da się z pilota od bramy ją otworzyć.
Fotki tego dzwonka poniżej.

Zastanawiam się co zmienia L1 ? w odbiorniku.
W momencie wciśnięcia przycisku na dzwonku i trzymania go wciśniętego nie da się z pilota od bramy ją otworzyć.