Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

KDC_W5541U - Dziwne zachowanie po naprawie

mkpl 07 Lis 2014 18:57 876 10
  • #1 07 Lis 2014 18:57
    mkpl
    Poziom 37  

    Witam.

    Dostałem do naprawy Kenwooda jak w temacie. Padnięty był tranzystor Q20, który robi za stabilizator 5V. Przez co grzał się niemożliwie jeden z układów IC600.

    Po wymianie tranzystora radio wstało. Działa CD, USB, MP3, AUX jest dźwięk itp ale jest problem z tunerem... Odbiera w mono, ma raster z USA (0.2 MHz) nie ma opcji wyświetlenia RDS.


    Zasilanie 5V stabilne nic nie przywiera i nic też się nie grzeje. Czyżby padł tuner + dekoder RDS?

    Jest też mniej opcji w ustawieniach ale, których brakuje to nie jestem w stanie wymienić. Napewno nie ma nic z ustawieniem Mono/stereo RDS itp

    0 10
  • Pomocny post
    #2 10 Lis 2014 17:51
    tik_tak
    Poziom 36  

    Wprowadź radio w tryb testowy, ocenisz pracę tego co Cię interesuje.

    0
  • #3 10 Lis 2014 21:03
    mkpl
    Poziom 37  

    Tak to już robiłem wszystko jest ok ale w trybie tunera S:R0071 M:Err co już ciężko mi po lekturze samej serwisówki zrozumieć.



    Przeprowadziłem przed chwilą testy.

    Dekoder RDS wysyła dane do procesora (widzę to na oscyloskopie), ma zegar i ma poprawny sygnał mpx w którym wyraźnie widać podnośne 19khz 38khz i 57khz

    Kość tunera ma temperaturę około 48*C którą przyjmuję jako poprawną temperaturę roboczą.

    Tuner po obejrzeniu karty katalogowej nie ma zasilania z 5V tylko 8.5V więc przypuszczam, że jest sprawny tak samo jak dekoder RDS.

    Podejżenie natomiast padło na pamięć eeprom zaintalowana w głowicy i zasilaną z 5V, która mogła się uszkodzić.

    Próbowałem w trybie testowym odtworzyć ją wg opisu lecz nie udaje mi się wejść do tej opcji.

    Czy mógł się uszkodzić eeprom? Czy, któryś z kolegów posiada do niego wsad?
    Dodatkowym wytłumaczeniem było by to iż radio nie pamięta rastru europejskiego i po każdym zaniku zasilania przełącza się na amerykański (w serwisuwce ten model niby tego nie obsługuje)/

    0
  • Pomocny post
    #4 11 Lis 2014 00:52
    tik_tak
    Poziom 36  

    Spróbuj wrzucic tam czystą, może przepisze sobie podstawowe ustawienia i w końcu zacznie zapamiętywać :)

    0
  • #5 11 Lis 2014 08:21
    mkpl
    Poziom 37  

    Ok sprawdzę. Problem w tym, że nie mogę wejść w tryb przepisywania. Dodatkowo w karcie serwisowej (przynajmniej wg mnie) opisane jest jak zrobić przepisanie z eepromu umieszczonego na płycie głównej do tego w tunerze. Problem w tym, że w moim modelu na płycie głównej eepromów nie ma

    0
  • Pomocny post
    #6 12 Lis 2014 09:58
    djlj24
    Spec od car audio

    Ja stawiam na port w procesorze. Zwykle w Kenwoodzie zmiany konfiguracji dokonywało się za pomocą rezystorów a nie programowo. Skoro 5V było uszkodzone to może jeden z portów jest uszkodzony. Tłumaczy to przejście na raster 0,2MHz.

    0
  • #7 12 Lis 2014 13:17
    mkpl
    Poziom 37  

    Czy w takim przypadku możliwa była by zmiana rastra stosując kombinację przycisków "2" + "5" + reset (i przytrzymanie cyfr do uruchomienia) ?

    Bo w ten sposób spokojnie jestem w stanie zmienić raster na 50kHz lecz jest on automatycznie zmieniany na 200kHz po odłączeniu zasilania (stąd pomysł z eeprom).

    0
  • Pomocny post
    #8 13 Lis 2014 15:15
    djlj24
    Spec od car audio

    To nie tylko kwestia kroku - w modelu US mogło być tak, że jest zmiana oprócz hardwarowej także programowa na czas podłączenia zasilania. Skoro brakuje pewnych opcji w menu to wskazuje także na zmianę konfiguracji. Jak radio jest konfigurowane przecież łatwo sprawdzić - jeżeli wokół procesora znajdziesz rezystory do przełożenia to sprzętowo a jak ich nie ma to można walczyć z pamięcią. Ciekawe czy procesor próbuje się chociaż komunikować z pamięcią.
    Jeszcze mi przyszło do głowy jedno - jeżeli starszy Kenwood miał problem z komunikacją z pamięcią albo z jej zawartością to pozostawiony włączony po 40 minutach (albo 1 godzinie zależnie od wersji) wyłączał się i nie dał się włączyć bez resetu. Startował z domyślnymi parametrami a czasem nie chciał poprawnie działać tuner (np. nie działała opcja RT). Może i tu tak jest.

    0
  • #9 13 Lis 2014 17:28
    mkpl
    Poziom 37  

    Sprawdziłem schemat. Procesor nie ma żadnych portów typowo do konfiguracji. Sprawdziłem też oscyloskopem co się dzieje na lini I2c i sygnały wydają się być poprawne (nie analizowałem ich zawartości ale jak zajdzie taka potrzeba to mam analizator stanów logicznych).

    Zrobiłem też test. Jak radio zachowa się i czy wgl wystartuje blokując linię SDA do masy. Radio wystartowało, zachowało takie funkcje jak przy obecnej teraz usterce z rastrem amerykańskim. Jedyna różnica to powolne skanowanie pasma.

    0
  • #10 16 Lis 2014 13:08
    mkpl
    Poziom 37  

    Ostatnio szukając odpowiedzi na mój problem natrafiłem na informację, że wersje amerykańskie tych odbiorników nie mają RDS i zachowują się identycznie jak moja europejska....


    Czy znajdzie się ktoś tak miły i wrzuci wsad do tej pamięci? Szukam szukam znaleść nie umiem a przeprogramowanie to pryszcz a wiele wyjaśni...

    0
  • #11 17 Lis 2014 13:59
    mkpl
    Poziom 37  

    Dziękuję kolegom za pomoc w naprowadzeniu na źródło usterki. Zagłębiając się w instrukcję serwisową szukałem różnic między poszczególnymi modelami (USA, EUROPA).

    Model radia ustalają 2 piny ADC opisane jako TYPE 1 i TYPE2. Są to dzielniki zbudowane na rezustorach R639,R638 R637 i R636. Dla wersji europejskiej ma być 0V dla Type 1 i 2.5V dla Type 2.

    W moim przypadku było to 3.8V oraz 2.7V. Rezystory były sprawne lecz w procesorze uszkodził się w porcie górny tranzystor pullup i zawyżał te napięcia. Po wymianie rezystorów z wartości 47k na 4.7k (tylko sztywniejsze napięcie z dzielnika) napięcia są w normie i radio pracuje poprawnie.

    Trop z pamięcią eeprom był błędny i są tam tylko dane kalibracyjne głowicy + kod radia.

    W załączniku zczytana pamięć eeprom (bez kodu) może się komuś przydać na przyszłość.

    0
    Załączniki:
  Szukaj w 5mln produktów