Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Gniazda RTV i elektryczne - jakiej firmy polecacie

yarecki16 07 Lis 2014 19:05 3114 26
  • #1 07 Lis 2014 19:05
    yarecki16
    Poziom 17  

    Witam.

    Szykuje mi się drobny remont w salonie i chcę zrobić porządek z przewodami koło TV. Z dworu do pokoju wchodzą dwa przewody - jeden od naziemnej a drugi od satelity. Chcę wykuć bruzdę w ścianie, schować te przewody i założyć dwa osobne gniazda RTV bo będę zakładać dekoder z PVR. W jednym przewodzie będzie SAT, a w drugim przewodzie będzie SAT+naziemna. Dodatkowo chcę wyrzucić obecne podwójne gniazdko elektryczne i założyć gniazdo poczwórne albo nawet i więcej, a do tego dwa gniazda RTV i może przy okazji jeszcze gniazda Ethernet. Chodzi mi o to że zakładam taką dużą puszkę i montuję w niej kilka gniazd po to żeby nie zakładać żadnych przedłużaczy w celu zasilenia dekodera, dvd i innych pobocznych urządzeń.

    Teraz pytanie jakiej firmy gniazda zamontować? Myślałem nad Legrandem ale czy ich gniazda RTV są dobrej jakości? Chodzi o wysoką jakość wykonania i dobre parametry. Chodzi też o to żeby gniazda elektryczne antenowe i sieciowe były że tak powiem z tej samej parafii. Kwestię anteny, przewodów itp pominąłem bo uznałem że jest to w tym temacie akurat nieistotne.

    Jeszcze pytanie jakie przewody sieciowe polecacie, myślałem nad Netsetem z Dipola.

    0 26
  • Sklep HeluKabel
  • #2 07 Lis 2014 20:13
    mihal2002
    Poziom 43  

    yarecki16 napisał:
    W jednym przewodzie będzie SAT, a w drugim przewodzie będzie SAT+naziemna.

    Bez sensu i pojęcia.
    yarecki16 napisał:
    Teraz pytanie jakiej firmy gniazda zamontować?

    Każda jedna jest OK.
    yarecki16 napisał:
    Kwestię anteny, przewodów itp pominąłem bo uznałem że jest to w tym temacie akurat nieistotne.

    To już brak słów w tym co robisz.

    -1
  • Sklep HeluKabel
  • #3 08 Lis 2014 14:01
    yarecki16
    Poziom 17  

    mihal2002 napisał:
    yarecki16 napisał:
    W jednym przewodzie będzie SAT, a w drugim przewodzie będzie SAT+naziemna.

    Bez sensu i pojęcia.

    Co tu jest bez sensu i pojęcia? Jeden przewód będzie szedł z konwertera satelitarnego twin, a drugi przewód będzie przenosił zsumowany sygnał satelitarny i naziemny. Do tego celu użyje sumatora np. takiego http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_-_sumator_tv-sat_rs-02ms_R85311.htm.. Nie przenosi on napięcia zasilającego do anteny naziemnej i bardzo dobrze bo antena jest z symetryzatorem. Do jednego wejścia podłącze przewód z drugiego wyjścia twina, a do drugiego wejścia podłączę przewód z anteny naziemnej i na wyjściu otrzymam zsumowany sygnał SAT+DVB-t i gniazdo RTV na dole w pokoju z powrotem rozdzieli sygnał na satelitarny i naziemny.
    Więc co tu jest bez sensu i pojęcia?

    mihal2002 napisał:
    yarecki16 napisał:
    Teraz pytanie jakiej firmy gniazda zamontować?

    Każda jedna jest OK.

    No skoro tak to dobrze, będę mógł przy zakupie kierować się walorami estetycznymi skoro wszystkie są OK.

    1
  • #4 08 Lis 2014 16:53
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    yarecki16 napisał:
    Kwestię anteny, przewodów itp pominąłem bo uznałem że jest to w tym temacie akurat nieistotne.

    Co tu jest bez sensu i pojęcia?

    Tutach chodzi właśnie o ten kabel koncentryczny, który wbrew pozorom nie jest taki NIEistotny w takiej instalacji.

    To głównie na kablu koncentrycznym tracimy najwięcej sygnału w szczególności dla SAT (uśrednione pasmo około 1,5GHz) i nie każdy kabel koncentryczny jest wstanie przenieść taką częstotliwość z małym tłumieniem.



    Pozdrawiam.

    0
  • #5 08 Lis 2014 21:54
    yarecki16
    Poziom 17  

    SP5ANJ napisał:
    Tutach chodzi właśnie o ten kabel koncentryczny, który wbrew pozorom nie jest taki NIEistotny w takiej instalacji.

    Zgadzam się z powyższym że kabel koncentryczny jest bardzo istotnym elementem instalacji antenowej zarówno satelitarnej jak i naziemnej, szczególnie cyfrowej naziemnej ale źle mnie zrozumiano. Chodziło mi o to że u mnie z kablem, anteną i innymi składnikami instalacji wszystko jest w porządku więc chciałem się skupić na gniazdach.

    SP5ANJ napisał:
    To głównie na kablu koncentrycznym tracimy najwięcej sygnału w szczególności dla SAT (uśrednione pasmo około 1,5GHz) i nie każdy kabel koncentryczny jest wstanie przenieść taką częstotliwość z małym tłumieniem.

    Obecnie posiadany kabel przenosi bez najmniejszych problemów częstotliwość od 474 MHz do 2100 MHz, więc nie zachodzi potrzeba jego wymiany bo zakładany był w tamtym roku i jest to szeroko polecany na tym forum Triset 113 PE.

    Tak więc wracając do tematu gniazd może zapytam inaczej. Jakie gniazda odradzacie, bo nie chcę mi się zabardzo wierzyć że wszystkie dostępne na rynku są w porządku na pewno są jakieś na które narzekacie przy lub po ich instalacji.

    0
  • #6 16 Mar 2015 23:06
    yarecki16
    Poziom 17  

    Gniazda w dalszym ciągu nie zostały zakupione. Nie wiem co kupić, ale wiem przynajmniej czego nie kupić - Legranda. System mocowania przewodu w tych gniazdach nie przekonuje mnie - chyba lepszy jest typowy montaż na śrubkę.

    0
  • #7 18 Mar 2015 09:20
    Marcinj2
    Poziom 15  

    Jeśli możesz podejdź do jakiegoś sklepu z osprzętem i zobaczysz co Ci się spodoba.
    Ja też ostatnio byłem na etapie kupna osprzętu natynkowego. W sklepie mieli dużo gotowych makiet, było można dotknąć, zobaczyć. Kupiłem Simon 54 Premium w ich sklepie internetowym. Możesz wybrać czy chcesz montaż szybki czy na śrubę. Generalnie jestem zadowolony.

    0
  • #8 18 Mar 2015 10:43
    babarek
    Poziom 13  

    Też jestem na etapie wyboru i zauważyłem że producenci mają różne parametry jeśli chodzi o tłumienie gniazd.

    Berker b-kwadrat:
    tłumienność sprzężenia
    TV do 2dB
    R do 1,7dB
    SAT do 2,7 dB


    Schneider Sedna:
    tłumienność sprzężenia
    TV do 1dB
    R do 10 dB
    SAT do 1 dB

    Pisze o gniazdach końcowych :?: Dane z katalogu

    I co o tym myśleć?

    0
  • #9 18 Mar 2015 17:22
    yarecki16
    Poziom 17  

    Papier wszystko przyjmie to raz. Dwa to czy tłumienie TV będzie 1 czy 2 dB to w większości instalacji nie będzie miało dużego znaczenia.

    0
  • #10 18 Mar 2015 20:42
    babarek
    Poziom 13  

    1-2 dB nie robi problemu zgadza się.
    Napisali jednak że gniazdo schneidera tłumi sygnału radiowy ok 10 dB.
    Sam nie wiem czy się nie pomylili się w katalogu? Schnieder to dawna Elda. Całkiem przyzwoity osprzęt a tu taka wartość?

    0
  • #11 19 Mar 2015 07:04
    Fotodetektor

    Poziom 30  

    babarek napisał:
    Sam nie wiem czy się nie pomylili się w katalogu? Schnieder to dawna Elda. Całkiem przyzwoity osprzęt a tu taka wartość?

    Jaka to przyzwoita firma ? Hahahhahaha. Bez przesady. Droga i beznadziejna.

    0
  • Pomocny post
    #12 20 Mar 2015 11:50
    irekr
    Moderator

    @yarecki16: Musisz pamiętać, że istnieje coś takiego jak "Zweck der Vorrichtung" (przeznaczenie wyrobu).

    Generalnie wszystkie elementy instalacji są robione dla dwóch rodzajów instalacji:

    - są dedykowane jako element podłączany do sieci kablowych - gdzie sygnał radiowy jest przesyłany z poziomami rzędu 70-80 dB i jest on celowo tłumiony w gniazdach abonenckich by nie przesterować wejść odbiorników; tak jest robione w niemieckich czy holenderskich kablówkach; często takie poziomy wynikają z stosowanego przekazu internetowego, gdzie pasmo poniżej 87 MHz jest wykorzystywane jako jeden z kanałów transmisji (najczęściej zwrotnej);

    - są dedykowane dla małych instalacji lokalnych, często podobnych do naszych starych zbiorówek i tam sygnały radiowe nie są podawane z modulatorów TVK na zmienionych częstotliwościach a tylko nieznacznie wzmocnione to, co dolatuje do anteny.

    Najczęściej ta informacja nie jest podawana w kartach wyrobu, gdyż jest to standardem. A większość sprzedawców w Polsce nawet nie wie o takich zasadach.

    Ty potrzebujesz gniazda do "zastosowań lokalnych" czyli takie gdzie masz dokładnie podzielone pasmo bez wprowadzenia dodatkowego tłumienia. Dlatego patrz na wartości tłumień na poszczególnych pasmach i - ile to kosztuje.

    Większość sprzedawanych elementów i tak jest produkowana w Chinach a pojecie jakości jest pojęciem umownym. Ja przy tego typu instalacjach - oprócz efektu wizualnego - zwracam uwagę na sposób ułożenia kabla w miejscu podłączenia do gniazda - nie powinno być załamań pod dużym kątem - a z tym są najczęściej największe problemy.
    W mojej domowej instalacji wszystkie kable po prostu "wychodzą ze ściany" bez jakichkolwiek gniazd ściennych. Także sygnały radiowe przesyłam wydzielonymi kablami po najprostszej linii odbioru - bo niemal nie słucham radia "naziemnego", jest zbyt niskiej jakości technicznej, na dłuższa metę nie da się tego słuchać. Z satelity jakość jest nieporównywalnie lepsza.

    Jako że robisz instalacje dla siebie - warto pomyśleć o czymś "bardziej użytkowym". I oczywiście liczymy pieniądze, ale bez przesady.
    Ja wiem że istnieje coś takiego jak "Das hause polizei" z którą najczęściej się nie dyskutuje, ale czasami watro postawić na swoim.


    Sukcesów.

    2
  • #13 23 Mar 2015 13:53
    yarecki16
    Poziom 17  

    A coś konkretnego byś polecił, chodzi mi o gniazda końcowe RTV/SAT do domowej instalacji, tylko że jest w domu Das hause polizei i zażyczyła żeby gniazda były dopasowane do gniazd elektrycznych i żeby to było pod jedną ramką ''tak jak w nowych domach się robi''. Co sądzisz o gniazdach Simon lub Ospel lub ewentualnie jakieś inne mógłbyś polecić?

    0
  • #14 23 Mar 2015 14:19
    irekr
    Moderator

    Jeżeli El Comendante zaakceptuje tak OSPEL czy Simon to czemu nie. Instalowałem OSPEL i funkcjonują do dziś nie najgorzej. Sam musisz jednak wybrać konkretne modele.

    0
  • #15 23 Mar 2015 14:25
    yarecki16
    Poziom 17  

    Czyli jak rozumiem nie masz większych zastrzeżeń do Ospela, a co sądzisz nt sposobu montażu kabla w gniazdach tej firmy, czy jest on solidny i gwarantuje dobre połączenie?

    0
  • #16 23 Mar 2015 14:35
    irekr
    Moderator

    Jeżeli będą instalowane nie tylko na uchwyty rozporowe a także na boczne uchwyty mocowania czołowego to oki. Z doprowadzeniem kabla nie jest rewelacyjnie, jak dla mnie to nieco za mocno kabel jest łamany ale jakoś trzeba sobie radzić.
    Zaopatrz się jednak w dokładny katalog wytwórcy.

    0
  • #17 23 Mar 2015 14:40
    yarecki16
    Poziom 17  

    irekr napisał:
    Jeżeli będą instalowane nie tylko na uchwyty rozporowe a także na boczne uchwyty mocowania czołowego to oki.
    Tutaj chodzi Ci o montaż gniazda w puszce? Obecnie wszystkie gniazda w domu mam mocowane za pomocą pazurków czyli jak mówisz bocznych uchwytów mocowania czołowego.
    Do tych gniazd będę zakładać nowe puszki, takie z otworami na wkręty. Czy przykręcić gniazdo na wkręty i dodatkowo jeszcze pazurkami? Bo nie rozumiem.

    0
  • #18 23 Mar 2015 14:46
    irekr
    Moderator

    Jak najbardziej na rozpory - te stare klasyczne , jak i na wkręty z przodu.

    Ospel to polski producent, trzeba popierać swoich.

    0
  • #19 23 Mar 2015 14:49
    yarecki16
    Poziom 17  

    Właśnie patrze na jego stronie, ale nie mogę znaleźć katalogu ze szczegółowymi opisami parametrów, i zdjęciami - szczególnie chodzi mi o zdjęcia tyłu gniazda. Zastanawiam się czy nie założyć gniazd na wtyk F - tańsze od RTV czy RTV/SAT.

    0
  • #20 23 Mar 2015 14:56
    irekr
    Moderator

    Podjedź na Karkonoską we Wrocławiu.

    0
  • #21 23 Mar 2015 15:02
    yarecki16
    Poziom 17  

    Co tam jest ciekawego w tym temacie dla mnie?

    0
  • #22 23 Mar 2015 16:30
    irekr
    Moderator

    Możesz dotknąć i zobaczyć jak to wygląda...

    0
  • #23 23 Mar 2015 20:18
    yarecki16
    Poziom 17  

    No dobra ale konkretnie chodzi Ci o jakiś sklep, hurtownie czy co? Karkonoska to dosyć duża ulica.

    Dodano po 3 [godziny] 39 [minuty]:

    No dobra, jak będę w okolicy to sobie podjadę i pooglądam. Swoją droga patrząc na ceny gniazd to w moim przypadku chyba najlepiej i najtaniej kupić gniazdo podwójne typu F z oferty Ospel. Do jednego podłączę naziemną, do drugiego satelitę. W moim przypadku gdy doprowadzam niezależne, niesumowane sygnały SAT i TV to takie rozwiązanie będzie najlepsze. Chociaż jeszcze się zastanawiam, bo może dołożę trzeci kabel do nagrywania.

    0
  • #24 23 Mar 2015 20:41
    irekr
    Moderator

    Organoleptycznie zawsze jest najlepiej. Także ja bym użył prostych gniazd F w oprawie OSPEL, w sumie najpewniejszy typ złącza do takich zastosowań. Jak już się zastanawiasz nad trzecim kablem to daj od razu czwarty, tak na zapas....
    Albo oddzielny do radia...

    Ja także oddzielnie doprowadzam sygnały naziemne i satelitarne. Oszczędność żadna a działa zawsze bezproblemowo.

    0
  • #25 23 Mar 2015 22:34
    yarecki16
    Poziom 17  

    irekr napisał:
    Organoleptycznie zawsze jest najlepiej. Także ja bym użył prostych gniazd F w oprawie OSPEL, w sumie najpewniejszy typ złącza do takich zastosowań.
    Złącze F ma tę przewagę że nikt kabla przypadkiem nie wyjmie z gniazda bo jest przykręcony, prędzej dekoder upadnie. No ale te gniazdo to jest poprostu beczka? Jak wygląda przyłącze kabla od strony puszki?

    irekr napisał:
    Jak już się zastanawiasz nad trzecim kablem to daj od razu czwarty, tak na zapas....
    Albo oddzielny do radia...
    Kurde dałbym więcej kabli ale nie chcę przesadzać. Mam 2 kable antenowe i jeden sieciowy i ciężko widzę dołożenie jeszcze dwóch kabli. Musiałbym znowu wiercić dziury w ścianie, a bruzdy to nie wiem jakie duże musiałbym kuć. W ogóle czym te bruzdy pozaklejać żeby nie było potem śladu jak się ścianę pomaluje?

    0
  • #26 25 Mar 2015 09:12
    irekr
    Moderator

    Zawsze doradzam wszystkim remontującym, by wkładali w ściany peszle lub rury instalacyjne. Potem nie ma problemu. Ja mam u siebie koryto kablowe o wewnętrznym prześwicie 55/25 mm przez cały dom i cała pyta kabli - w sumie 6 koncentryków i trochę skrętek. Wszystko dobrze zamaskowane, drewniane i wygląda jak konstrukcja ściany.

    0
  • #27 25 Mar 2015 17:32
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    yarecki16 napisał:
    bruzdy to nie wiem jakie duże musiałbym kuć

    Na szerokość kabli (szerokość z 2 cm, a głębokość poniżej tynku).
    yarecki16 napisał:
    W ogóle czym te bruzdy pozaklejać żeby nie było potem śladu jak się ścianę pomaluje?

    No cóż - gipsujesz, szlifujesz i tyle.

    Ale najlepiej tak jak radzi Moderator.

    0