Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zerwany kabel w słuchawkach.

FIGHTER2766 08 Nov 2014 16:56 1296 2
    FIGHTER2766
    Level 8  
    Witam
    Tydzień temu zerwał mi się kabel w słuchawkach Creative Hitz MA2400.
    Są to słuchawki, które mają 3 pinowego jacka. Kabel zerwał mi się tuż przy słuchawce. Problem jest taki, ze kabel który pozostał przy słuchawkach ma 3 kabelki(niebieski, zielony, czerwony)-rys. B. Ten który pozostał z mini jackiem ma 5(niebieski, zielony, czerwony, złoty i w środku odizolowany jeszcze jeden złoty)-rys. W lewej słuchawce jest mikrofon.
    I tutaj jest moje pytanie: Jak to przylutować?
    Piotr160292
    Level 38  
    Był już taki sam problem omawiany. Wystarczy tylko skorzystaj na forum z opcji szukaj... No, może nie taki, bo poruszana była kwestia urwanej wtyczki, ale tam był przytoczony opis króre przewody są od mikrofonu, a które od głośników. Ponadto wystarczy odrobina chęci i samozaparcia, a sam dojdziesz co jest do czego, bo wystarczy rozkręcić muszlę z której jest wyprowadzony kabel i podejrzeć gdzie co jest przylutowane, potem miernikiem ustawionym na brżeczyku lub diodzie sprawdzasz który przewód do którego wyprowadzenia jacka jest podłączony i po odkopaniu schematu tejże wtyczki już wszystko będziesz wiedział, a i też przypuszczam, że tak samo sam mikrofon da radę otworzyć.

Dodano po 11 [minuty]:

Nie dam sobie ręki uciąć, ale zapewne to będzie tak:
    zielony kabel i niebieski to będą żyły sygnałowe słuchawek, natomiast czerwony to będzie sygnałowa żyła od mikrofonu, a złote to będzie GND mikrofonu i słuchawek. Teraz wystarczy, że weźmiesz miernik i to zweryfikujesz.
    FIGHTER2766
    Level 8  
    Trochę pokombinowałem i działa :)
    Dzięki za pomoc.