Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio z nawigacją Navroad 243D niewidzi kamery cofania.

marcinjanek07011 09 Nov 2014 00:08 3501 11
Computer Controls
  • #1
    marcinjanek07011
    Level 8  
    Witam proszę o pomoc. Posiadam radio navroad 243D i własnie zakupiłem kamerkę cofania. Kamerka sprawna ,lecz gdy podepnę do przewodu rear cam i włączę zasilanie nic się nie dzieje. kamerka działa tylko na przewodzie AV IN-VIDEO tylko że trzeba w radiu wejść w menu multimedia i odtwarzacz AV. Bardzo proszę jeśli ktoś wie o co chodzi. Pozdrawiam Marcin.
  • Computer Controls
  • #3
    marcinjanek07011
    Level 8  
    Zasilanie podłączyłem chwilowo z podświetlania tablicy rejestracyjnej i przewód z kamery do rear cam w radiu.
  • Computer Controls
  • #5
    marcinjanek07011
    Level 8  
    A jaki sygnał? Z kamery wychodzi tylko zaśilanie i przewód do radia.
  • #6
    ladamaniac
    Level 38  
    Radio musi wiedzieć, że jest włączony wsteczny. Wtedy wyłącza ekran a załącza widok z kamery. W radiu masz przewód opisany jako reverse gear signal albo coś podobnego. Tam podajesz plusa z świateł wstecznego i masz obraz z kamery.
  • #7
    marcinjanek07011
    Level 8  
    Aha więc podejrzewałem że coś przeoczyłem. ma schemacie podłączenia mam tylko to co na fotce.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Radio z nawigacją Navroad 243D niewidzi kamery cofania.
  • #8
    ladamaniac
    Level 38  
    Wygląda na to, że pin nr 2 we wtyczce A. Nie ma nigdzie żadnej serwisówki do tego radia. Z jakiegoś Kia wydarte? Na wszelki wypadek możesz przez jakiś rezystor na początek podać.
  • #9
    marcinjanek07011
    Level 8  
    Radio zdaje się jest z kia carens czy jakoś tak w każdym razie pracuje w moim kia sportage.Sprzęt kupiłem na giełdzie ale gość nie miał instrukcji, dlatego szukam w necie. A jakiej wartości podpiąć rezystor. Będę miał jeszcze parę pytań co do tego radia ale najpierw muszę rozwiązać problem kamerki.
  • #11
    marcinjanek07011
    Level 8  
    Oglądałem na schematach inne zestawy kamerek i na niektórych z przewodu łączącego kamere z radiem (cinch) wychodzi jakiś kawałek czerwonego przewodu. Zaztanawiam się czy to jest ten sygnał, bo przecież zasilanie kamery jest podłączane do żarówki wstecznego.
  • #12
    marcinjanek07011
    Level 8  
    Ok kamera działa. Miałeś racje trzeba było podpiąć sygnał +12 do pinu BACK GEAR i sprawa załatwiona. Dziękuje serdeczne za pomoc! A masz może pojęcie jak wyeliminować skok napięcia podczas uruchamiania silnika? Bo problem jest jeszcze taki że podczas uruchamiania silnika radio po prostu zgaśnie i samoczynnie już się nie włączy,trzeba kilka razy nacisnąć na ON/OFF ale i tak resetuje ustawienia tonów, korektora i 3 z 6 stacji radiowych. jest to troszkę wkurzające.