Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zacinanie się komputera w różnych momentach

09 Lis 2014 10:23 2319 45
  • Poziom 8  
    Witam. Otóż kupiłem Xeona x5460 wraz z płytą Gigabyte GA-EP43T-UD3L oraz pamięć patriota 1333 MHz i zasilacz Chieftec 500W.
    Po podłączeniu sprzętu komputer się zaciął przy ekranie płyty głównej, więc zresetowałem BIOS bateryjką. Nic to nie pomogło - dalej się zacina przy instalacji systemu.
    Jak już udało mi się system postawić, zacinał się w przeglądarce, więc zacząłem podmieniać sprzęt.
    Dałem mocniejszy zasilacz 650W OCZ (sprawdziłem Chiefteca u kumpla i działa normalnie).
    Temperatury w biosie to 36 stopni. Sprawdziłem także 4 dyski, z czego jeden który działa od kumpla.
    Dodam, że Memtest za 4 razem (bo za pierwszymi trzema komputer się zawieszał i skan nie szedł dalej) wykazał ze pamięci są ok. HDTune też pokazał, że dyski są ok. HDDregenerator odpalany z pendrive też nie pokazał żadnych błędów na dyskach.
    Sprzedawca od płyty i procesora mówi, że wszystko z tym zestawem było ok.
    Więc, dlaczego się zacina? Dodam, że teraz pisząc ten post stawiam na nowo system - pokazuje się logo Win 8.1 i kręci się to kółko i zaraz czarny ekran. Pomóżcie, bo już nie wiem co może być.
  • Poziom 15  
    p.kaldonski95 napisał:
    Witam otóż kupiłem xeona x5460 wraz z płytą gigabyte GAEP43T-UD3L oraz pamięć patriota 1333 mhz zasilacz chieftec 500w. po podłączeniu sprzętu komputer się zaciął przy ekranie płyty głownej wiec zresetowałem bios bateryjką i nic to nie pomogło dalej się zacina przy instalacji systemu zaciął się z kilka razy jak już udało mi sie system postawić zacinał sie w przeglądarce więc zacząłem podmieniać sprzet dałem mocniejszy zasilacz 650w ocz, sprawdziłem chiefteca u kumpla i działa normalnie . temperatury w biosie to 36 stopni sprawdziłem 4 dyski z czego jeden od kumpla który działa i dalej to samo. dodam ze memtest za 4 razem (bo za pierwszymi trzema komputer sie zawieszał i skan nie szedł dalej) wykazał ze pamięci sa ok hd tune tez pokazał ze dyski sa ok hd regenerator odpalany z pendrive tez nie pokazał zadnych bledów na dyskach . koles od płyty i procka mowi ze wszystko z tym zestawem było ok wiec dlaczego się zacina . dodam ze teraz piszac ten post stawiam na nowo system pokazuje sie logo win 8.1 i kreci sie to kółko i zaraz czarny ekran. pomóżcie bo już nie wiem co może być



    HDDregenerator niesie śmierć dyskom, nawet tym sprawnym.
    Postaw starszy system. Ten jest nowy i może występować jakaś niekompatybilność z twoim sprzętem.

    Dlaczego wybrałeś konfiguracje serwerową (procki XEON są używane w płytach serwerowych)?
  • Poziom 8  
    bo jest wydajniejszy niż mój poprzednik q8200, a na i5, i3, mnie nie stać próbowałem z win 7 to samo
  • Poziom 42  
    Pokaż nam SMART dysku / ów z poziomu bootowalnego MHDD lub dowolnej dystrybucji live linuksa (GSmartControl).

    Odpowiednie mikrokody wgrane ?
  • Poziom 8  
    Nie, sprzedawca mówił że śmiga bez mikrokodów.

    Włożyłem teraz pamięć ram od kolegi i nawet komputer się nie uruchamia tzn. wiatraki wentylatory pracują, nic się nie wyświetla.

    Pamięci u niego działają, pomocy cały czas komputer się resetuje po kilku sekundach

    Po włożeniu tych pamięci Good ram od brata komputer nie piszczy i się resetuje.

    Podczas próby instalacji Windowsa, dochodzi do resetu. Komputer pracuje, ale jest czarny ekran.
  • Poziom 15  
    A płyta którą kolega kupił jest nowa? Bo jeżeli kupiłeś na allegro używaną to sprzedawca ma chyba coś do ukrycia.

    Jeżeli pamięć ram u ciebie, kumpla i brata jest tego samego typu i o podobnych paramterach to możesz spokojnie przekładać. Zwróć uwagę na jej pojemność (GB) częstotliwość pracy (MHz) i korekcje błędów ECC. (w pamięci do zwykłych PC nie ma korekcji błędów ECC, większość płyt nie-serwerowych nie współpracuje z pamięciami wzbogaconymi o ów parametr. Niektóre płyty serwerowe nie współpracują z pamięciami bez parametru ECC. Podaj dokładny model pamięci, którą posiadasz, najlepiej zrób dobrej jakości zdjecie i wrzuć na forum.
  • Poziom 42  
    nowicjusz3213

    Po pierwsze to nie jest serwerowa płyta główna.

    p.kaldonski95

    Procesor poprawnie zamontowany w adapterze / slocie ?
  • Poziom 8  
    Ten sprzedawca nawet ją tu testował na elektrodzie, opisywał jak współpracuje z tymi procesorami.
  • Poziom 42  
    p.kaldonski95 napisał:
    GAEP43T-UD3L


    Wedle specyfikacji płyta obsługuje maksymalnie 16GB czyli 4 x 4GB DDR3

    Cytat:
    4 złącza 1.5V DIMM obsługujące do 16 GB pamięci DDR3
    Dwukanałowa obsługa pamięci
    DDR3 1600/1333/1066/800 MHz
  • Poziom 15  
    sPeRaCz.PL napisał:
    nowicjusz3213

    Po pierwsze to nie jest serwerowa płyta główna.

    p.kaldonski95

    Procesor poprawnie zamontowany w adapterze / slocie ?


    Skoro obsługuje procesory XEON to jest albo serwerowa, albo procesor został lekko zmodyfikowany przez naklejenie "paseczka", który można dostać na allegro. Autor w pierwszym poście nie napisał o takiej operacji, stąd wnioskowałem, że to płyta serwerowa.
  • Poziom 8  
    Jeden slot obsłuży 4 GB. Dlaczego komputer nie działa zacina się?
  • Poziom 15  
    Na pewno dobrze włożyłeś ten procesor? Nie masz czasem innego do przeprowadzenia próby?
  • Poziom 42  
    sPeRaCz.PL napisał:
    Procesor poprawnie zamontowany w adapterze / slocie ?


    Płyta główna w jakiej rewizji ?
    Jakie to dokładnie kości pamięci - podaj oznaczenia.

    sPeRaCz.PL napisał:
    Pokaż nam SMART dysku / ów z poziomu bootowalnego MHDD lub dowolnej dystrybucji live linuksa (GSmartControl).


    To też ważna dla Nas informacja.
  • Poziom 8  
    Jakbym źle włożył procesor to komputer wogóle by nie odpalił, nie posiadam innego procesora. Co do smartu postaram się to zaraz zrobić. Pamięć Patriot ddr3 1333 Mhz 2 Gb Cl 9-9-9-24 - na tej pamięci komputer załącza.
    Pamięć GoodRam ddr3 4Gb pc3- 10600 dimm
    Teraz instalując windows 7 wyskakuje mi błąd 0xc00000e9 (z pendrive jak i z płyty)
  • Poziom 8  
    Wpadałem na pomysł żeby zamontować na płycie procesor pod lga775 . Niestety komputer też się resetuje (tak samo jak z pamięcią goodram). Nie czytałem bo słabo u mnie z językiem angielskim.
  • Poziom 15  
    p.kaldonski95 napisał:
    Wpadałem na pomysł żeby zamontować na płycie procesor pod lga775 . Niestety komputer też się resetuje (tak samo jak z pamięcią goodram). Nie czytałem bo słabo u mnie z językiem angielskim.


    To użyj tłumacza google.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Procesory XEON są na socket LGA771, włozenie takiego do LGA775 bez uprzedniej modyfikacji procesora kończy się uszkodzeniem jego lub płyty. Oczywiście nie w każdym wypadku, mi się nie zdarzyło jeszcze a kilka razy się pomyliłem:D
  • Poziom 8  
    tak rozumiem, ale procesor od początku był zamontowany w płycie głównej. Procesor miał i ma naklejony adapter.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Proszę mi powiedzieć, dlaczego po włożeniu procesora q8200 do tej płyty komputer się resetuje po 3-4 sekundach. Dodam, że nic się nie wyświetla
  • Poziom 8  
    podłączyłem kartę diagnostyczną i pokazuje mi błąd F0 czy to dlatego mi się komputer resetuje ?
  • Poziom 15  
    p.kaldonski95 napisał:
    podłączyłem kartę diagnostyczną i pokazuje mi błąd F0 czy to dlatego mi się komputer resetuje ?


    To weź instrukcje od karty diagnostycznej i znajdź. Na pewno są tam opisane wszystkie kody błędów. Jak nie dostałeś instrukcji to znjadź na necie.
  • Poziom 8  
    Witam, sprawdziłem wszystko i wychodzi mi numer 26 co oznacza, że wszystko jest ok. Tylko dalej mi sie zacina :( . Już mam dość, wydałem na procesor, pamięć ram i płytę główną ok. 600 zł przez co jadę na chlebie i pasztecie, a to jeszcze nie chce działać. Pomóżcie, błagam.
  • Poziom 15  
    A ten adapter na xeonie jest dobrze nałożony? Zrób zdjęcia dobrej jakości bo jak zrobisz telefonem to szkoda zachodu.
    Karty diagnostycznej ja nigdy nie używałem, nie wiem jak z jej wiarygodnością.
    Spróbuj jeszcze z innym procesorem, procesory na socket LGA775 dostaniesz na allegro za grosze >20zł z dostawą.
    Kup jakiś pentium4 i przetestuj płytę z innym prockiem.
    A próbowałeś może zakładać inną kartę graficzną?
  • Poziom 8  
    Pożyczę od kolegi z pokoju sony z1 on ma coś ok 20 mega pikseli. Więc chyba będzie ok . Procesor posiadam intel pentium celeron i pentium dual core. Podłączałem oby dwa, ale nic się nie działo, spróbuję jeszcze raz .
  • Poziom 15  
    p.kaldonski95 napisał:
    Pożyczę od kolegi z pokoju sony z1 on ma coś ok 20 mega pikseli. Więc chyba będzie ok . Procesor posiadam intel pentium celeron i pentium dual core. Podłączałem oby dwa, ale nic się nie działo, spróbuję jeszcze raz .


    Pentium i Celeron to 2 rożne procesory!
  • Poziom 8  
    No ale są pod podstawkę lga 775 ? A dual core będzie pasował ?
  • Poziom 15  
    p.kaldonski95 napisał:
    No ale są pod podstawkę lga 775 ? A dual core będzie pasował ?


    Raczej tak.
  • Poziom 8  
    Doszło zdjęcie . Bo na telefonie siedzę i nic mi sie nie wyświetla.
  • Poziom 15  
    Nie ma żadnego zdjęcia. Musisz spróbować zamieścić zdjęcie z komputera stacjonarnego.
  • Poziom 8  
    Ok. Po podłaczeniu procesora dual core komputer sie uruchamia na 2 sekundy i się resetuje. Nawet karta diagnostyczna się nie pali.
  • Poziom 15  
    A czy zmieniałeś kartę graficzną?