Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

vw touareg - Sterowanie radiowe webasto telestart t90

adzik1976 09 Nov 2014 10:58 8106 6
    adzik1976
    Level 10  
    Witam, mam problem ze sterowaniem radiowym webasto. Samochód jest seryjnie wyposażony w podgrzewacz, poprzedni właściciel zamontował radiowe sterowanie telestart t90. I tak pilot jak najbardziej działa załącza wentylator wewnątrz pojazdu i pompkę w nadkolu pojazdu. Nie działa natomiast sam piec. Dodam tylko, że webasto przy uruchamianiu silnika pracuje bez zarzutu.

Tak jest to podłączone do pieca dochodzi tylko jeden przewód z pinu nr 2 w telestrt do pinu nr 1 w piecu jest cały czas pod napięciem nie zależnie czy załączony pilotem czy nie

vw touareg - Sterowanie radiowe webasto telestart t90 vw touareg - Sterowanie radiowe webasto telestart t90 vw touareg - Sterowanie radiowe webasto telestart t90 vw touareg - Sterowanie radiowe webasto telestart t90
    adzik1976
    Level 10  
    Chciałem ponowić temat udało mi się sfotografować podłączenie.
  • Helpful post
    wozi83
    Level 2  
    Witam kolegę.Ostatnio przerabiałem temat dogrzewacza na postojowe u kumpla w touaregu 2006 r.Ten piec jest cyfrowy.Na pin 1 podawaliśmy sygnał w-Bus z zegarka 1533 nie może tam być plusa jak kolega pisze.Niestety piec startował poczym wywalał błąd F-- na wyswietlaczu zegara tak 3 nieudane starty i blokada sterownika.Skonczylo się na tym ze kupiliśmy na alledrogo wiązkę do rozbudowy dogzewacza ktora wysterowoje nam pompke wodna 2 min po wygaszeniu webasta plus za grosze płytkę sterownika z mazdy 6 .Piece mazdy też są cyfrowe ale startują z zegarka 1533 z telestartu też pujdzie tylko z wyjścia cyfrowego .Wszystko smiga aż milo.Poczytaj kolego na necie o rozbudowie webasta w mazdzie 6.Ogolnie wszystkie piece maja ta sama konstrukcje ruznia się sterownikami te cyfrowe są bardziej wymagajace;-)osobiście mam analogowe tt-c i jest bezawaryjnie.

Dodano po 15 [minuty]:

Ze zdjęcia kostki sterującej mam pewna niejasność Pod pinem 1 jest wpięty telestart ok. Pin 2 to diagnostyka z obd auta Pin 3 to sterowanie poniżej 5 stopni auto odpala piec pin 4 nie powinien być podpięty 5 też nie 6 to sterowanie pompka paliwa tak wiec sprawdź kolego ten pin 4 bo fabrycznie nie jest podpięty ewentualnie wyjmij piec na stol i odkręć pokrywkę sterownika zrób zdjęcie zobaczymy co tam siedzi bo może ktoś podmienil juz płytkę.

Dodano po 10 [minuty]:

Dobra juz wiem;-) kolega opisał piny jak leca.ogolnie jest to podłączone ok czyli 1telestart 2 fabryczna diagnostyka 3 odpalanie pieca jako dogrzewacz sygnał cyfrowy 4 5 wolne 6 pompa paliwa w środku kostki piny są numerowane tak jak schemat mi pokazuje.na pinie 1 nie może być sygnału 12v Z telestartu
    adzik1976
    Level 10  
    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zgłębię temat mazdy.
    T5
    Admin of Cars group
    wozi83 wrote:
    kupiliśmy na alledrogo wiązkę do rozbudowy dogzewacza ktora wysterowoje nam pompke wodna 2 min po wygaszeniu webasta plus za grosze płytkę sterownika z mazdy 6 .Piece mazdy też są cyfrowe ale startują z zegarka 1533 z telestartu też pujdzie tylko z wyjścia cyfrowego .Wszystko smiga aż milo
    Jako dogrzewacz też?
  • Helpful post
    wozi83
    Level 2  
    W mazdzie te piece są także dogrzewaczami sterowanymi z pinu 3.lecz my zakładając odzielna wiązkę zrezygnowaliśmy z dogrzewania układ działa niezależnie od instalacji auta.w sumie testowałem piec z tura oraz porche obydwa z identycznymi sterownikami i obydwa sterowniki wywalamy błąd f--.piec się tylko przewietrzal 3 pruby i blokada.mazdowskie sterowniki startują z pinu 1 bez problemowo.Niewiem czemu.
    adzik1976
    Level 10  
    Ustaliłem, że jeżeli ma to działać to muszę zmienić płytkę w piecu.