Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zasilanie preampa +/-15V

autopsy 05 Maj 2005 15:33 1536 12
  • #1 05 Maj 2005 15:33
    autopsy
    Poziom 10  

    witam
    mam pytanko
    mam wzmacniacz zasilany nap. symetrycznym +/-60v chciałem do niego podłączyć preampa o zas. symetrycznym +/-15V, ale zdaje się że stabilizatory lm są na max. nap. wejściowe 40V jakie monżna zastosować rozwiązanie, aby zasilić preampa lub aby obniżyć wstępnie nap. zeby nie spalić stabilizatorów, dodam że nie chcę stosować osobnego trafa do preampa
    pozdr.

    0 12
  • #2 05 Maj 2005 23:04
    jagrx
    Poziom 21  

    Dla dodatniego znajdziesz TL783 - pracuje do 125 V i 600mA .Nie wiem czy jest odpowiednik ujemny ?

    0
  • #3 05 Maj 2005 23:44
    darkfenriz
    Poziom 21  

    ja miałem +-44V i +-15 uzyskałem korzystając z dzielnika zener-rezystor na wejściu lm7815/lm7915
    bezpośrednio z zasilania zenerka i rezystor np.10k do masy. Wejście lm.... z punktu między nimi. Tak dobierz zenerkę aby na wejściu stab. mieć jakieś 30V, w twoim przypadku zenerka ok.30V.
    O czywiście na wyjściu lm... kondensator 10u elektrolit || 100n

    0
  • #4 08 Maj 2005 19:54
    autopsy
    Poziom 10  

    jagrx napisał:
    Dla dodatniego znajdziesz TL783 - pracuje do 125 V i 600mA .Nie wiem czy jest odpowiednik ujemny ?



    Niestety nigdzie nie znalazłem odpowiednika TL783 a i on tani nie jest chyba układ oprę o tranzystor i diodę zenera obniżając nap. a potem stabilizator

    0
  • #5 12 Maj 2005 04:48
    c_04
    Poziom 21  

    a nie lepiej lm317 i lm337... albo 7815 i 7915??
    pozdrawiam
    c_04

    0
  • #6 12 Maj 2005 23:14
    Jobej
    Poziom 18  

    No napewno nie same 7815 i 7915 ani LM317 i 337, bo sie zjarają.
    Tak jak radził darkfenriz. Najpierw jakąś Zenerkę na 30V, a do 7815 i 7915 lepiej na 24V i będzie dobrze. I zastosuj diody o mocy co najmniej 1W, bo te małe będą się grzały i moga nie wytrzymać.

    0
  • #7 13 Maj 2005 01:09
    Tremolo
    Poziom 43  

    Daje się albo opornik na wejście albo rezygnuje całkowicie ze stabilizatorów daje się opornik i zenerke (opornik dość duży), Moim zdaniem to starczy Tam płynie mały prąd.

    0
  • #8 14 Maj 2005 12:56
    autopsy
    Poziom 10  

    doprowadziłem do stabilizatora 7915 nap. -30V a na wyjściu mam -21V zamiast -15V, podłączyłem go pod zasilacz regulowany i okazuje się żę daje on na wyjściu -15V gdy na wejściu jest nie więcej niż 18-19V powyżej tego nap. na wyj. rośnie o jakieś 1V na każde 2V na wejściu, nie jest to wina stabilizatora jak sądze bo mam dwa nowe i tak samo się zachowują, dawałem kondensatory na wej. i wyj. i nic to nie pomaga w czym więc tkwi problem? nie pomyliłem wyprowadzeń, sprawdzałem kilka razy z katalogiem zaciągniętym w *.pdf
    dodam tylko że 7815 w drugiej połówce tego zasilacza działa poprawnie

    0
  • #10 15 Maj 2005 08:49
    c_04
    Poziom 21  

    ja bym to najprosciej zrobil na 2 tranzystorach a potem mozna wpiac jeszcze stabilizatory 7815 i 7915... tranystorowo zrobic regulacje napiecia... uklad chyba najprostszy z mozliwych kolektor do + emiter jako wyjscie opornik przed baza... od wartosci opornika bedzie zalezec napiecie wyjsciowe... do zasilania preampa sa potrzebne niskie prady tzn do zasilania op-ampow... a ilez Ty ich tam masz?? 4? 6?
    powinno wystaczyc 50mA i to spokojnie... a co do stabilizatorow roznica na jakie jest napiecie stabilizator a jakie jest wchodzace wynosi srednio 2 V czyli jak chcesz 15 to podpinasz do 17...
    pozdrawiam
    c_04
    p.s. na kolektory tranzystorow tez bym dal jakies oporniki moze tak 1k... i potem zmniejszal chcac uzyskac wiekszy prad (tylko bez przesady)

    0
  • #11 15 Maj 2005 09:10
    coolombo
    Poziom 29  

    Najprościej to 2 rezystory np 3,3k i 2 zenerki(1-1,5W) do tego jakies 2 kondensatorki 100n równolegle z zenerkami :D

    0
  • #12 15 Maj 2005 18:14
    Jogesh
    Poziom 28  

    autopsy napisał:
    doprowadziłem do stabilizatora 7915 nap. -30V a na wyjściu mam -21V zamiast -15V, podłączyłem go pod zasilacz regulowany i okazuje się żę daje on na wyjściu -15V gdy na wejściu jest nie więcej niż 18-19V powyżej tego nap. na wyj. rośnie o jakieś 1V na każde 2V na wejściu, nie jest to wina stabilizatora jak sądze bo mam dwa nowe i tak samo się zachowują, dawałem kondensatory na wej. i wyj. i nic to nie pomaga w czym więc tkwi problem? nie pomyliłem wyprowadzeń, sprawdzałem kilka razy z katalogiem zaciągniętym w *.pdf
    dodam tylko że 7815 w drugiej połówce tego zasilacza działa poprawnie



    Super! Ja też to miałem i się strasznie wkurzyłem, a co się okazało? Musisz podłączyć obciążenie do stabilizatora. Dodatni tego nie wymaga, tylko ujemny. Daj oporniki i zenerki, najlepiej zenerki 1watowe.
    Miłego konstruowania.
    Pozdr.

    0
  • #13 23 Maj 2005 18:25
    jagrx
    Poziom 21  

    Za TL783 zaplacilem kilka zlotych .

    0
  Szukaj w 5mln produktów