Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Graphite 58G116 - Brak pełnych obrotów

Akane 11 Nov 2014 18:42 1890 2
    Akane
    Level 27  
    Silnik tytułowej wkrętarki, po kilku produktywnych latach, nagle przestał wchodzić na pełne obroty. Przycisk sprawuje się poprawnie do około 90% pełnego ruchu.

Po typowej naprawie modulu PWM, obejmującej usunięcie brudu i oczyszczenie przestrzeni międzystykowych drabinki rezystorowej, oraz dogięcie skrzydeł suwaka, sprzęt zaczął inaczej się zachowywać: silnik staje tuż przed pozycją przycisku dla maksymalnych obrotów, niechętnie kręci w "prawo", zależnie od siły dokręcenia śrub i siły poprzecznej ścinającej przycisk. Stawiam na deformację suwaka, zmęczenie materiału.

Postanowiłem wymienić cały moduł PWM o numerkach JHKS-2 5E4. Taki podzespół znalazłem na stronie gtxservice.pl widniejący jako podzespół tytułowej wkrętarki, lecz pod jakimś nieoficjalnym numerem K/58G111-1, gdzie trzy jedynki podpowiadają, że to jest element do starszego modelu wkrętarki, co powstrzymało mnie od zamknięcia zamówienia.

Ponadto jego fotografia różni się od uszkodzonego modelu. W związku z tym zamieszaniem, mam pytanie - czy element K/58G111-1 będzie pasował do produktu 58G116? Czy przypadkiem zamiennik nie jest wykonany na podstawie starodawnej ścieżki oporowej? (oczekuję suwaka na drabince rezystorowej, lub czegoś, co wytrzyma kolejne lata)

Oczekiwałbym elementu o numerku *116* zamiast *111*, lecz warto zapytać.
    Poniżej oryginalny element do wglądu - prawy jest przed zabiegami.
    Graphite 58G116 - Brak pełnych obrotów Graphite 58G116 - Brak pełnych obrotów

*Poprawa błędu
  • Helpful post
    borisek2
    Level 11  
    Kolego z graphitem sprawa jest lekko zakręcona. Topex zamiast oznaczyć części unikalnym kodem katalogowym (jak inne marki) kombinuje i dostosowuje wszystko pod maszynę - kod maszyny i numer kolejny ze schematu daje kod części. Są jaja typu taka sama przekładnia w 10 różnych szlifierkach różniąca się kodem i CENĄ! W Twoim przypadku akurat jest odwrotnie, czyli wyłącznik stosowany posiadanej wkrętarce jest montowany w innych, a panom obsługującym sklep nie chciało się zmienić kodu. Jak im zawieje, więc nie Martw się kodem, zamów wyłącznik bo nic innego nie wymyślisz. Pozdrawiam.
    Akane
    Level 27  
    Dzisiaj przesyłka dotarła w pudle o wielkości pojemnika na 80 dyskietek 5.25'.
    Element zmieścił się we wkrętarce po poprawie odstających lutów; nie wyglądał na fabrycznie nowy, ma rysy na radiatorze i obity lakier na śrubie mocującej radiator.

Przycisk sprawuje się dobrze. Silnik nie przyspiesza tak liniowo, jak z częścią oryginalną.