Witam. Mam dość leciwego AP Edimax EW-7206APg który wiele lat pracował w tandemie z routerem Netgear DG834Gv4. Był konfigurowany przez osobę trzecią i używany piętro niżej jako repeater. Teraz po przejściu na vdsl Orange 80Mb dał swojego FunBoxa no i próbuję pod niego ponownie skonfigurować AP. Ustawiony jest jako Universal Repeater. Poniżej zrzuty z dokładnymi ustawieniami. Wszystko byłoby dobrze gdyby prędkości były znośne. Teraz gdy Funbox jest za ścianą transfer bezpośredni to ~40Mb (testuję telefonem i aplikacją speedtest.net z zawsze tym samym serwerem) Gdy telefon połączy się przez AP transfer downloadu skacze od 2Mb do 6Mb (6 uzyskałem tylko raz, często też aplikacja wywala komunikat o problemach z siecią i nie robi pomiaru. Strony internetowe też wtedy nie działają.) Upload zazwyczaj 2Mb. Wifi Analyzer wskazuje -65dBm. Jak podłączyłem AP na parterze internetu brak. Tłumienie -75 dBm. Prędkość bezpośrednia z FunBoxem na parterze Download ~15Mb Upload 8Mb. Czy coś źle skonfigurowałem czy o co może chodzić, że tego internetu praktycznie w ogóle nie ma na AP? Jestem świadomy, że ten AP jest stary, ale tam na dole wystarczy spokojnie te max co on może z siebie dać. Chodzi o stabilny zasięg.
Funbox <bezprzewodowo> Edimax <bezprzewodowo> urządzenia na parterze (laptop i telefony)
Ustawienia Edimax
W funboxie nic nie przestawiałem. Jeżeli potrzeba będzie jakieś SS z niego to nie ma problemu.
Przeczytałem dużo tematów z tym AP jednak większość jest niedokończona przez autorów którzy obcinają wątek i nie odpowiadają na dalsze pytania osób chcących pomóc.
Gdyby z tym Edimaxem nie wyszło może można by tego Netgeara jako AP ustawić?
Pozdrawiam.
Funbox <bezprzewodowo> Edimax <bezprzewodowo> urządzenia na parterze (laptop i telefony)
Ustawienia Edimax

W funboxie nic nie przestawiałem. Jeżeli potrzeba będzie jakieś SS z niego to nie ma problemu.
Przeczytałem dużo tematów z tym AP jednak większość jest niedokończona przez autorów którzy obcinają wątek i nie odpowiadają na dalsze pytania osób chcących pomóc.
Gdyby z tym Edimaxem nie wyszło może można by tego Netgeara jako AP ustawić?
Pozdrawiam.