Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

C++ funkcja rand oraz małe podpowiedzi.

Ins0maniaC 12 Lis 2014 10:26 990 16
  • #1 12 Lis 2014 10:26
    Ins0maniaC
    Poziom 17  

    Witam. Mam parę pytań dotyczących głównie funkcji rand- podpowie ktoś jak wylosować 1) duże litery do 60 elementowej tablicy 2) liczby nieparzyste z danego zakresu 3) 40 liczb dodatnich.

    Dla was to pewnie chwila roboty, więc proszę o pomoc.

    0 16
  • #4 12 Lis 2014 11:17
    Ins0maniaC
    Poziom 17  

    To są 3 osobne zadania. Mam zrobić ok. 50 elementowa tablice z wylosowanymi takimi liczbami jak podałem i np wyświetlić je w odwrotnej kolejności czy podać ilość zmiennych podzielnych przez 11

    0
  • Pomocny post
    #5 12 Lis 2014 11:18
    witoldwitoldowicz
    Poziom 28  

    Mi się wydaje że na pięć minut.

    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #9 12 Lis 2014 12:18
    Ins0maniaC
    Poziom 17  

    To są przykladowe zadania na kartkowke. Nie mam jak przesłać bo jadę autobusem. A tylko dojade do celu i idę na kartkowke. A nie można tego jakoś znakami ascii zrobić? I jak z reszta losowan?

    0
  • Pomocny post
    #11 12 Lis 2014 12:23
    witoldwitoldowicz
    Poziom 28  

    I zamień
    litery = 'A' +( rand() %( 'Z' - 'A' ) ) +1;
    na
    litery = 'A' +( rand() %( 'Z' - 'A' +1) ) ;

    0
  • #12 12 Lis 2014 12:29
    Ins0maniaC
    Poziom 17  

    A jest możliwość żeby ktoś z was napisał same losowanie? Bo w autobusie nie mogę się za bardzo skupić i nie mam jak tego sprawdzić bo piszę z komórki. A po przyjeździe zaraz test :S byłbym bardzo wdzięczny.

    0
  • #14 12 Lis 2014 12:35
    Ins0maniaC
    Poziom 17  

    Np. 50 liczb nieparzystych z zakresu -10 110 i 50 liczb dodatnich rzeczywistych

    0
  • #16 12 Lis 2014 12:41
    Templarious
    Poziom 22  

    int liczba = (rand() % 100) -10; (losowanie od -10 do 100)
    int liczba = rand() % 100 (losowanie od 0 do 99)

    ale potrzebny jest warunek dla parzystych.
    if(liczba%2!=0) // jesli liczba wylosowany modulo 2 rozna od 0 losuj jeszcze raz
    {
    int liczba = rand() % 100//(losowanie od 0 do 99)
    }

    0
  • #17 14 Lis 2014 15:36
    Ins0maniaC
    Poziom 17  

    Dzięki za pomoc.

    0