Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch LG 18-1H - Jaki transformator do ładowarki Bosch LG 18-1H schemat

Silnik 12 Nov 2014 20:40 4797 8
    Silnik
    Level 12  
    Witam
    Spalił mi się transformator w ładowarce do wkrętarki Bosch. Nie wiem czy to oryginał czy podróbka. Dołączam zdjecia transformatorka i ładowarki. Może ktos posiada jakis schemat ?? Jaki transformator moge tam włożyć ile Volt i Amper ??

Bosch LG 18-1H - Jaki transformator do ładowarki Bosch LG 18-1H schemat Bosch LG 18-1H - Jaki transformator do ładowarki Bosch LG 18-1H schemat
  • Helpful post
    TONI_2003
    Moderator
    Silnik wrote:
    Spalił mi się transformator w ładowarce do wkrętarki Bosch.

Jesteś tego na 100% pewien? Często przepala się tylko bezpiecznik termiczny, ale trzeba go z głową poszukać i bardzo delikatnie z końcami uzwojeń...
    Silnik
    Level 12  
    Nie ma wyjścia prądu po transformatorów wiec stąd to stwierdzenie. Gdzie szukać tego bezpiecznika?
  • Helpful post
    TONI_2003
    Moderator
    Silnik
    Level 12  
    Juz znalazłem bezpiecznik :)
    Po wylutowaniu go i złączeniu kabelków "na krótko" ładowarka zadziałała ale buczała i zagrzały się takie czarne walce na układzie więc szybko wyłączyłem ładowarkę z gniazdka.
    Czy to znaczy że układ ładowarki zepsuty, czy bezpiecznik musi być odpowiedni ??
    Dodaję zdjęcie bezpiecznika.

Moderated By Dzimi:

Cieszymy się że rozszerzyłeś swoją wiedzę dotyczącą elektroniki. Jednak chyba jest zbyt mała aby poradzić sobie z naprawą. Proponuję przekazać dla osoby bardziej wtajemniczonej w naprawy. Regulamin pkt.3.1.17.

Silnik
    Level 12  
    Wymieniłem bezpiecznik termiczny, lecz ładowarka dalej nie działa. Grzeją się diody prostownicze IN5404. Jutro kupie diody i wymienię może pomoże. Muszę na coś uważać przy wymianie diod, czy miernik powinien piszczeć jeżeli zamknę obwód przez diodę ??
    Silnik
    Level 12  
    Po wymianie diod wszystko wróciło do normy. Ładowarka zadziałała i ładuję akumulatory.
    P.S. Do moderatorów: Nie wierzyliście we mnie, a jednak udało mi się naprawić.
    Silnik
    Level 12  
    Temat do zamknięcia.