W związku z modernizacją kotłowni postawiłem zbiornik Galmet 300 litrów z dwiema wężownicami.
Do dolnej podłączony jest układ solarny.
Natomiast do górnej można by podłączyć piec gazowy Junkers.
Ale jest on dwufunkcyjny Junkers ZWE 24-3 MF K..
Spróbowałem przy pomocy zaworu trójdrożnego zamontowanego na wyjściu przekierować obieg C.O na wężownice górną, ale temperatura na piecu zaczęła gwałtownie rosnąć i czym prędzej wróciłem do obiegu C.O na dom.
Mam wrażenie ,że sama wężownica jest zbyt małym odbiorem w stosunku do do instalacji z 10 kaloryferami 150 m2 na którą piec jest ustawiony.
Byłbym wdzięczny za sugestię, czy jest sposób by tę wężownicę podłączyć
tak by piec mógł ją zasilać.
Automatykę sobie zrobię.
Podłączałem ją już równolegle do obiegu CO, ale czasem zapotrzebowanie na wodę jest większe
a na dworze jest ciepło i sterownik mi pieca nie załącza.
Wtedy wyłączam pobór ze zbiornika i przechodzę na dwufunkcjny piec
Oglądałem rózne schematy instalacji i tak się zastanawiam ,że może ten zawór 3-drożny trzeba było dać na powrocie do pieca, a nie na wyjściu ?
Do dolnej podłączony jest układ solarny.
Natomiast do górnej można by podłączyć piec gazowy Junkers.
Ale jest on dwufunkcyjny Junkers ZWE 24-3 MF K..
Spróbowałem przy pomocy zaworu trójdrożnego zamontowanego na wyjściu przekierować obieg C.O na wężownice górną, ale temperatura na piecu zaczęła gwałtownie rosnąć i czym prędzej wróciłem do obiegu C.O na dom.
Mam wrażenie ,że sama wężownica jest zbyt małym odbiorem w stosunku do do instalacji z 10 kaloryferami 150 m2 na którą piec jest ustawiony.
Byłbym wdzięczny za sugestię, czy jest sposób by tę wężownicę podłączyć
tak by piec mógł ją zasilać.
Automatykę sobie zrobię.
Podłączałem ją już równolegle do obiegu CO, ale czasem zapotrzebowanie na wodę jest większe
a na dworze jest ciepło i sterownik mi pieca nie załącza.
Wtedy wyłączam pobór ze zbiornika i przechodzę na dwufunkcjny piec
Oglądałem rózne schematy instalacji i tak się zastanawiam ,że może ten zawór 3-drożny trzeba było dać na powrocie do pieca, a nie na wyjściu ?