Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak ograniczyć ruch serwa modelarskiego?

mic99 13 Nov 2014 16:52 3852 13
    mic99
    Level 8  
    Witam
    Chciałbym zbudować samolot zdalnie sterowany TOTO-7. Przeglądając plany i relacje z budowy zobaczyłem, że serwa sterujące lotkami muszą obracać się o kąt około 30° w obie strony. Widziałem, że serwa modelarskie obracają się o 90° w każdą stronę. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak ograniczyć ten kąt?
    1 PAWEL
    Level 42  
    Najprościej poprzez odpowiednio dobrane wielkości dźwigni, lub aparaturą nadajnikiem.

mic99
    Level 8  
    Tylko niestety serwo ma być w skrzydle i przez to nie może wykonać pełnego obrotu 90°.
    1 PAWEL
    Level 42  
    Praktycznie stosuje się regulację aparaturą,

Odwiedź

http://www.motylasty.pl

Funkcje podstawowe aparatury

Opis funkcji:
    D/R - regulacja czułości wychylenia serwa, działa w obu kierunkach, regulacja od 0 - 100 %, ma wpływ zarówno na szybkości reakcji jak i wielkości wychylenia. Potrzebne szczególnie przy dużych prędkościach. Można ustawić w ten sposób, aby czułość wychylenia kierunku zmniejszała się wraz z rosnącą prędkością. Szczególnie przydatne dla początkujących,
    EPA - składa się z trzech elementów (służy do ograniczania wychyleń serwa):
    TH - dotyczy serwa gazu/przepustnicy - ustawienie max. lub min. obrotów silnika. Zakres ustawień od 0 do 100%. Dajesz dziecku zabawkę, a nie chcesz, aby doszło do uszkodzenia autka, warto ograniczyć moc silnika dzięki właśnie tej funkcji.
    ST - dotyczy serwa skrętu w lewo i w prawo. Zakres ustawień od 0 do 100%. Funkcja przydatna w momencie kiedy zakres ruchu serwa jest większy od zakresu wychyleń skrętu w naszym autku. Możliwe jest niesymetryczne ograniczanie wychyłu serwa.
    AUX - dotyczy dodatkowego kanału np. oświetlenie, zmiana napędu w skrzyni biegu z 2x2 na 4x4 itp. Zakres od 0 do 30%
    ARC - Nieliniowe wychylenia serwa gazu i serwa skrętu. Zwiększ lub zmniejsza czułość w pobliżu punktu neutralnego.
    Model - Funkcja przydatna jeśli masz więcej niż jeden model. Pozwala na indywidualne przypisanie ustawień dla każdego modelu. Masz możliwość przypisania nazwy dla każdego z 8 modeli.
    Sub Trim - Ta funkcja pozwoli ci ustawić punkt neutralny serwa gazu lub skrętu, bez konieczności zaglądania zaglądania do modelu, bez konieczności regulacji popychaczy.
    REV - czyli zamiana reakcji serwa na przeciwny.
    BAT - wskaźnik napięcia baterii aparatury podawany w woltach. Nadajnik posiada sygnalizację dźwiękową rozładowania baterii. Sygnał akustyczny pojawia się poniżej 9,1V

Przełączniki aparatury:
    D/R - ta sama funkcja co D/R w meny. Mamy bezpośrednią możliwość zmniejszania lub zwiększania czułości tego parametru
    ST-THRIM - trymer kierunku, czyli ustawienia neutralnego dla serw, można dzięki niemu na bieżąco korygować jeśli model ściąga na którąś ze stron
    TH-THRIM - trymer przepustnicy, czyli ustawianie neutralnego położenia cyngla
    AUX - przełącznik kanału dodatkowego, jeżeli w 3 gnieździe odbiornika podepniemy serwo, to reakcją będzie zmiana wychylenia w przeciwną stronę.
    mic99
    Level 8  
    Czy w każdej aparaturze można regulować wychylenie serwa? Np. aparatura Cadet 4 v3?
    1 PAWEL
    Level 42  
    Nie w każdej. Nie znam tej aparatury.
    Poszukaj opisu i instrukcji.
    mic99
    Level 8  
    Czyli lepiej będzie kupić aparaturę z komputerem, bo ta chyba tego nie potrafi.
    Madrik
    moderator of Robotics
    Możesz zupełnie spokojnie zastosować takie serwa i aparaturę. Nie ma potrzeby w tym modelu ograniczać ruchu serwa. Poza tym, jak wspomniano wcześniej, za pomocą popychacza i jego montażu reguluje się przełożenie ruchu. I w efekcie ruch serwa nie jest w 100% przekazywany na powierzchnię sterową. To, że serwo się obraca o jakiś kąt, wcale nie znaczy, że i ster będzie się o tyle obracał.

A model TOTO-7 jest na tyle stateczny, że spokojnie zniesie większe wychylenia lotek.
    Poza tym, radziłbym ci raczej zbudować Toto-0, jako prostszy w budowie i bardziej dostosowany do potrzeb nauki pilotażu.
    1 PAWEL
    Level 42  
    Mechaniczne regulacje też występują.

Aparatura Cadet 4 V3 4CH 2.4GHz

Cadet 4CH to proporcjonalna, 4-kanałowa aparatura RC działająca w systemie 2,4GHz. Cadet 4 V3 posiada wbudowany mixer dla usterzenia V oraz Delta (dla latających skrzydeł). Trymery oraz rewersy przestawiane są mechaniczne.
    mic99
    Level 8  
    Mam na myśli to, że serwo jak wychyli się o 90 stopni to zahaczy o kawałek skrzydła.
    1 PAWEL
    Level 42  
    Podepnij serwo do odbiornika i zasilania włącz aparaturę i zobaczysz jakie zakresy wychylenia serwa uzyskasz.
    Madrik
    moderator of Robotics
    90 stopni w OBIE strony, czyli po 45° na stronę. Poza tym plany są tak skonstruowane, że na pewno nic ci nie zablokuje się, jeżeli wykonasz model poprawnie.
  • Helpful post
    ladamaniac
    Level 39  
    Teoretycznie możesz zastosować serwa cyfrowe z programowanymi zakresami wychyleń, ale w tym modelu to jest zdecydowanie zły pomysł. Tak jak kolega Madrik pisze, nie ma potrzeby nic ograniczać.
    Poza tym zawsze można dać serwo tak
    mic99
    Level 8  
    Już rozumiem. To ma być mój pierwszy samolot zdalnie sterowany który sam zbuduje. Nie chciałem czegoś źle skleić. Przeglądając plany zobaczyłem, że coś się nie zgadza ale teraz wiem, że tak ma być.