Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Piski pod obciążeniem w rozmowach

13 Lis 2014 22:16 1146 13
  • Poziom 10  
    Cześć
    Mam problem z mikrofonem
    Podłączonym do Xonar D1/Integry (różnica jest tylko w głośności)
    W Windowsie słychać tylko delikatne szumy, problem zaczyna się gdy włącze coś co generuje FPSy
    (150 przy diablo czy 320 w CS- bez różnicy) (w Menu słychać gwizd, w grze "piski, darcia itp)

    PC :
    I5-4690k @3,5GHz
    Gigabyte MSI GTX970
    Kingston 2x4GB 2400MHz
    Gigabyte Z97X Gaming 5

    Zasilacz : OCZ Fatal1ty 550W, dziś kupiłem Chieftec Chieftec CTG-550C , ale nie robi to różnicy

    Na wcześniejszej płycie 870A-UD3 problemów nie było
    Więc wychodzi, że to wina płyty lub czegoś innego



    Bez gry : http://yourlisten.com/baran090/bez-gry

    Z grą : http://yourlisten.com/baran090/w-grze
  • Poziom 36  
    jacek090 napisał:
    lub czegoś innego
    Słabej separacji np.
  • Poziom 10  
    Odesłałem płytę główną na serwis, tak tylko wymienili układ audio (bez sprawdzenia) i odesłali.
    Jako, że korzystam ze swojego Xonara D1, to wymiana nic nie dała.
    Karta na starym pc działała dobrze.

    Wina separacji też jest wątpliwa - szumy/brzęczenia występowałyby ciągle, a nie jedynie podczas obciążenia karty graficznej.

    Zastanawiam się czy nie zamówić nowej płyty głównej , a tą odesłać, ale nie mam też pewności czy to wina płyty

    Macie jakieś pomysły ? (np. Karta graficzna - cewki piszczą lekko (we Fractalu R4), ale czy ma to wpływ?)
    Oczywiście instalowałem nowe sterowniki, robiłem formata, aktualizowałem biosa, próbowałem na 2 dyskach, nic się nie zmieniło.
    Problem ustąpił gdy przełączyłem monitor z GTX970 na zintegrowaną grafike (ale to generowało raptem 10-20fps w COD:AW , a piski pojawiają się przy +100)

    Z tego co pamiętam podmieniałem też kartę na GTX460 oraz wyjąłem Xonara i próbowałem na integrze, poprawiło to trochę sytuację, ale problem pozostał)
  • Poziom 16  
    Więc po kolei. I tak i nie.
    To jest wina "taniej" karty dźwiękowej choć ja xonara akurat do takowych bym nie zaliczył, ale niestety ma tą przypadłość. To wina badziewnego zaprojektowania toru audio - źle odseparowanego a raczej nieekranowanego od toru cyfrowego... wycisz wszystkie wejścia na karcie oprócz tych co je używasz - np. mikrofon i po sprawie....
  • Poziom 10  
    Spróbuję, ale tak jak pisałem ...mogę wyjąć kartę dźwiękową, a problem dalej pozostanie (dużo ciszej, ale taki sam dźwięk)
  • Poziom 16  
    A co to za różnica która karta? Czy ta na płycie (totalny szmelc w większości przypadków), czy ta wkładana, zawsze są te same przyczyny - sygnał cyfrowy w ścieżkach generuje falę elektromagnetyczną nie będącą zagrożeniem dla powstawania błędów w cyfrowej transmisji więc producenci podzespołów komputerowych olewają temat ekranizacji tych zakłóceń... Szczególnie tanie karty dźwiękowe są na to narażone, choć te droższe wcale dużo lepiej nie radzą sobie z tym... Dlatego ja mam wszystko oprócz mikrofonu wyciszone, a używam SB XiFi Titanium Champion Edition...
  • Poziom 10  
    Możesz mi powiedzieć gdzie to wyciszyć ? W sterownikach karty czy windowsie ?
  • Poziom 16  
    Prościej w programie od karty - tam masz wszystko bardziej pod ręką. W mikserze powinieneś mieć sekcję urządzenia do nagrywania albo coś podobnego i wszystko tam wycisz oprócz mikrofonu czy czego tam używasz. Powinno pomóc.
  • Poziom 10  
    Wyłączyłem wszystko poza mikrofonem - problem pozostał

    Włączyłem z powrotem zintegrowaną dźwiękówkę i tam podłączyłem mikrofon (Na Xonarze zostawiłem tylko słuchawki CAL)

    Tym razem dźwięki występują nawet w pulpicie
    http://yourlisten.com/baran090/rec0226-171857
    (Na początku bez ruszania myszką/ potem z)
    Jest to nasłuchiwanie z buczeniem jakimś ;/
    (Standardowo pozostawiony tylko mikrofon, podbicie 0/10db - bez różnicy, głośność 90-100 bez różnicy, nasłuchiwanie oczywiście wyłączone)

    Przed formatem było podobnie, więc wina sterowników raczej odpada
    (Dźwiękówka i Mikrofon działały bez zarzuty na starym komputerze)

    Zamówiłem kolejnego Gigabyte Z97X Gaming 5 - jest to samo
    Nie wydaje mi się żebym coś źle podłączył/ przykręcił bo nie bardzo wiem co można zrobić źle
  • Poziom 16  
    No to masz typowo jak napisałem wyżej, słychać jak dane zasuwają po szynach...
    Coś mi się nie wydaje byś to wyłączył... I czy przypadkiem nie masz włączonego mimo wszystko nasłuchiwania w driverach??

    Dodano po 7 [minuty]:

    a jeszcze jedno a wyciszyłeś sobie mikrofon?? Żeby nie mieć tego na podsłuchu??
    Który masz windows?
  • Poziom 10  
    W sterownikach (Najnowsze Uni Xonar czy też od producenta) miałem ustawione wszystko na maxa - opuszczenie suwaków http://i.imgur.com/XC7lYXt.jpg nie zmieniło nic
    Odznaczyłem też front panel, i boosta (dźwięki stają się znacznie cichsze, ale mnie też ledwo co słychać)

    Czytałem też o problemach z uziemieniem itp, ale poprzedni komputer był podłączony identycznie.
    Komuś też pomogło "poluzowanie śrubki karty dźwiękowej", ale czy jeśli byłaby to kwestia uziemienia to czy te dźwięki nie występowałby ciągle, a nie tak jak teraz tylko podczas obciążania karty graficznej

    Windows 8.1 (próbowałem też manipulować tymi suwakami, ale to chyba nie w tym jest problem)
  • Poziom 16  
    Jak będziesz online daj znać zobaczę co się da zrobić - znasz teamviever?? Ta aplikacja pozwala zdalnie coś robić na czyimś kompie - wydaje mi się że tak Ci najszybciej powinienem pomóc

    Dodano po 1 [minuty]:

    Możesz zrobić fotkę jak masz porozmieszczane karty rozszerzeń na płycie głównej?
  • Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedzi - próbowałem wszystkiego, ale ostatecznie zmieniłem mikrofon z 3,5mm na USB i tu już wszystko gra (nie jest to co prawda rozwiązanie problemu, ale wystarczy)