Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VBA - Problemowe filtrowanie danych VBA...

11pablo11 13 Lis 2014 22:27 777 6
  • #1 13 Lis 2014 22:27
    11pablo11
    Poziom 7  

    Witam,

    Mam pytanie jak posortować dane w pliku.

    Krótko opiszę problem:

    Po dwukrotnym kliknięciu komórki w pliku1 ma się otworzyć plik2 ale odfiltrowany, który będzie zawierał wiersze w którym znajduje się wartość z komórki z pliku1

    Przykład:

    PLIK_1

    Kolumna1
    MK1/R
    MK2/R
    MK3/R
    MK4/R

    Ma to wyglądać tak, że jak kliknę np. na komórkę MK2/R, to w pliku2 mają się wyświetlić tylko wiersze posortowane wg MK2/R

    Plik2 ma wyglądać mniej więcej tak:

    Kolumna1 Kolumna2 Kolumna3
    MK2/R Towar1 Cena1
    MK2/R Towar2 Cena2
    MK2/R Towar3 Cena3
    MK2/R Towar4 Cena4
    MK2/R Towar5 Cena5

    Jak widać powyżej kliknięcie komórki w pliku1 np. "MK2/R" ma otworzyć plik2 i odfiltrować, aby wyświetlane były tylko wiersze z wartością "MK2/R". Czyli przy otwieraniu pliku2 od razu powinno następować filtrowanie.

    Udało mi się stworzyć kod, który otwiera plik, ale coś nie chce filtrować.

    Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co robię nie tak? Gdzie jest błąd


    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Z góry dziękuję za pomoc

    0 6
  • #2 13 Lis 2014 23:01
    clubs
    Poziom 29  

    jeżeli ma ci filtrować kolumnę 1 to po zmieniaj na
    ActiveSheet.Range("A1:A51") itd.

    0
  • #3 13 Lis 2014 23:31
    11pablo11
    Poziom 7  

    clubs napisał:
    jeżeli ma ci filtrować kolumnę 1 to po zmieniaj na
    ActiveSheet.Range("A1:A51") itd.

    Witam,

    Dzięki za zainteresowanie tematem.

    Tak zrobiłem jak napisałeś, ale dalej jest to samo.

    Może z plików będzie łatwiej zrozumieć problem. Pozwoliłem sobie je załączyć.

    Może niezbyt jasno to przedstawiłem.

    Pozdrawiam :cry:

    0
  • #5 14 Lis 2014 00:21
    11pablo11
    Poziom 7  

    clubs napisał:
    zobacz teraz


    Witam,

    Dzięki bardzo za pomoc. Działa super :D

    Jeżeli mógłbyś mi napisać co zmieniłeś w kodzie to byłbym wdzięczny.
    Nie mogę tej różnicy znaleźć.


    Pozdrawiam :D

    0
  • #6 14 Lis 2014 08:40
    clubs
    Poziom 29  

    dla pewności teraz przy otwarciu "POWTORZENIA" filtruje kolumnę D (nowy)
    jeżeli chcesz żeby filtrowało kolumne C (stary) to musisz zmienić na

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #7 14 Lis 2014 23:12
    11pablo11
    Poziom 7  

    Witam,

    Dzięki bardzo za dokładne wyjaśnienie.

    Pozdrawiam :D

    0