Bambek wrote: Witam.
Panowie u mnie ten sam problem się pojawił 2.0 MPI AZJ w Octavii I.
Objawy na zimnym silniku.
Szarpie przy mocniejszym przyspieszaniu z dołu na biegach 1,2,3, miga check przy tym, także na 4 i 5 biegu szarpie przy przyspieszaniu ale im wyższe obroty tym mniej czuć szarpanie.
Na rozgrzanym silniku.
Objawy nasilone, mocniejsze szarpanie, miga check nawet na wolnych obrotach, przerywa i trzęsie silnikiem na wolnych obrotach, duży spadek mocy, ciężko wręcz ruszyć z miejsca.
Zimny czy ciepły bez znaczenia benzyna czy LPG.
Komputer pokazuje wypadanie zapłonu najczęściej na 1 lub 2 cylindrze.
Wymienione świece na nowe dedykowane do silnika AZJ, NGK V-LINE 34 PZFR5D-11, kable WN nowe NGK, cewka zapłonowa nowa NGK u2011.
Podmieniałem 3 cewki zapłonowe, TEMIC (chyba idzie na 1 montaż), zamiennik firmy CAMBIARE, no i teraz założyłem NGK i na wszystkich to samo. Na starym temicu wyrzucało błędy losowo na wszystkich 4 cylindrach, ale obudowa cewki jest mocno już spękana.
Problem więc leży gdzieś w innym miejscu a jego intensywność z dnia na dzień jakby się pogłębia. Jeszcze parę dni temu na zamienniku cewki (CAMBIARE) jakoś się turlałem.
Wczoraj zamonotowałem świece i nową cewkę ngk i dziś po rozgrzaniu silnika jest już naprawdę dramat.
Coś ewidentnie się "rozłazi" w expresowym tempie.
Z mechanikiem dopiero udało się umówić na przyszły tydzień pod koniec.
Doradźcie coś bo skończyły mi się pomysły.
Winien jestem wyjaśnienie jak się sprawa rozwiązała.
Winne nowe kable WN firmy NGK. Dostały przebicia. Po spryskaniu wodą wszystkich kabli silnik zgasł. Po spryskaniu wodą kabli 1 i 2 cylindra pod maską niebiesko, 3 cylinder mniej więcej połowa tego co 1 i 2 a 4 dopiero zaczynał, sporadycznie puszczać łuk do głowicy.
Kable wytrzymały 5 tygodni i około 800 - 900 km.
DUŻE podziękowania dla kolegi
grala1 za zaangażowanie i pomoc w temacie.