Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Regulator napięcia, złe napięcie wyjściowe

Patrico97 14 Lis 2014 20:34 1206 10
  • #1 14 Lis 2014 20:34
    Patrico97
    Poziom 11  

    Witam, zrobiłem prosty układ regulatora napięcia lm317.
    Regulator napięcia, złe napięcie wyjściowe
    R1 - 330Ω, R2 - 220Ω
    Założeniem było napięcie wyjściowe 3V, gdy na wejściu przykładam napięcie 12V to na wyjściu jest nieco ponad 3V, czyli jest ok, jednak jeśli na wejściu przykładam baterię 9V ( miernik wskazuje 8,6V ) napięcie wyjściowe wynosi 2V. Co jest tego przyczyną?

    Dodam też że używałem również regulatora napiecia lm7805, którego napięcie nawyjściu wynosi 5V zarówno po przyłożeniu do wejścia w.w. baterii jak i zasilacza.

    Co zrobić aby na wyjściu pierwszego regulatora było napięcie 3V mimo zasilania baterią?


    PS. Odbiegając troche od tematu, regulatory napiecia które tutaj wymieniłem strasznie się grzeją, nie chce stosować radiatora gdyż zależy mi na tym aby układ był jak najmniejszy. Czy da się zrobić taki regulator który nie będzie 3/4 energi marnował nagrzewaniem się? Słyszałem coś o regulatorze impulsowym, czy było by to dobre rozwiązanie?

    0 10
  • #2 14 Lis 2014 20:49
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników

    By wyeliminować grzanie musisz zastosować przetwornicę impulsową. Do kupienia na Allegro. Cena zależna od wymaganego prądu.
    Każdy stabilizator liniowy będzie się grzał przy takiej różnicy napięć. Zależy to jeszcze oczywiście od prądu pobieranego przez zasilany układ.
    Przy prądzie 0,5A i różnicy napięć 9V to 4,5W ciepła.

    0
  • #3 14 Lis 2014 20:52
    Patrico97
    Poziom 11  

    I po zastosowaniu takiej przetwornicy impulsowej będzie mniejsze zużycie energii tak? Bateria się tak szybko nie wyczerpie?

    Można samemu taką przetwornice zbudować?

    0
  • #4 14 Lis 2014 20:56
    Zygaqra
    Poziom 34  

    Porównaj ten schemat (podłączenie LM317) ze swoim.Regulator napięcia, złe napięcie wyjściowe

    0
  • #5 14 Lis 2014 21:13
    Patrico97
    Poziom 11  

    no mam tak samo, tylko że mam 2 kondensatory elektrolityczne 100uF i 2 kondensatory ceramiczne 1pF, sęk w tym że na 12V z zasilacza jest wszystko ok, a na 9V już nie...

    0
  • #6 14 Lis 2014 21:21
    vonar
    Poziom 28  

    Zwróć uwagę na kolejność pinów stabilizatora...

    0
  • #7 14 Lis 2014 21:28
    Patrico97
    Poziom 11  

    Wszystko ok, po za układem który zrobiłem na płytce PCB połączyłem również kilkakrotnie układ na płytce próbnej i wciąż to samo. Na wejsciu 12V - wyjście 3,2V, a jak na wejściu 9V (8,6V) to na wyjściu 2V :/

    0
  • #8 14 Lis 2014 22:17
    tzok
    Moderator Samochody

    LM317 ma inną kolejność pinów niż LM7805, który jest na Twoim schemacie, jeszcze raz dobrze się przypatrz numerkom na tych dwóch schematach. Kolejność wyprowadzeń na schemacie nie odpowiada kolejności w rzeczywistości, istotne są te małe cyferki...

    0
  • #9 14 Lis 2014 22:29
    Patrico97
    Poziom 11  

    no tak, rzeczywiście :O ah teraz mi głupio że tego nie zauważyłem... myślałem że jak na 12V jest 3V wyjściowe to jest połączone prawidłowo i nie brałem nawet pod uwagę że zrobiłem błąd w połączeniu! Ogromne dzięki!!! :)

    0
  • #10 15 Lis 2014 14:44
    Zygaqra
    Poziom 34  

    Mylenie rzecz ludzka, nie będzie głupio zamknąć temat i kliknąć przy okazji pomógł ;-)

    1
  • #11 15 Lis 2014 19:25
    Patrico97
    Poziom 11  

    Jasne, chętnie się odwdzięczę za pomoc, gdzie mam "kliknąć" że mi pomogłeś? :)

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo