Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Whirlpool ADPU2330 IX - Błąd F6 oraz E3

Dariuszhks 14 Nov 2014 23:02 22620 12
    Dariuszhks
    Level 11  
    Witam
    Zmywarka Whirlpool model ADPU2330 IX zmywarka w trakcie zmywania, a właściwie pod koniec, wyświetla dwa błędy. Wyświetla na przemian F06 i E03.
    Grzałka grzeje zmywarka jest gorąca w trakcie zmywania. Gdzie szukać przyczyny?
    User removed account
    Level 1  
    Dariuszhks
    Level 11  
    Dzięki,
    Czyli jakie sugestie, od czego zacząć sprawdzanie?
    User removed account
    Level 1  
    Dariuszhks
    Level 11  
    Udało mi się zdobyć taką sama zmywarkę jako dawcę, od czego Skryn proponujesz podmiankę części? Co na początek zamienić?
    młody2066
    Level 20  
    A może po prostu miałeś za dużo piany i nie będzie trzeba nic wymieniać.Tak bym obstawił.Jeżeli nie,wymienił bym najpierw pompę myjącą a jeżeli nie pomoże to sterownik.
    Dariuszhks
    Level 11  
    Piany raczej nie, zmywarka włączona bez tabletek, sama woda. I tak kilka razy puściłem i zawsze błąd wyskakiwał mniej więcej w tym samym momencie, po około 30 minutach mycia.
    Dariuszhks
    Level 11  
    Niestety pompa myjąca nieco się różni, w tej zmywarce co ma błąd jest na 2 kabelki, a w tej drugiej na trzy.
    młody2066
    Level 20  
    To nie podmienisz. Zadzwoń do serwisu, przyjadą i na miejscu ocenią. Ja bym od pompy myjącej zaczął tak jak już wcześniej pisałem. Zdejmij jeszcze dolny zraszacz i włącz zmywarkę. Jeżeli przejdzie program bez błędu to na pewno pompa.
    Dariuszhks
    Level 11  
    młody2066 - Włączyłem zmywarkę ze zdjętym dolnym zraszaczem i przeszła cały program bez błędów, ale puściłem także z dolnym zraszaczem na ten sam program i również skończyła program bez błędu. Puszcze jeszcze inne programy i zobaczymy. Inne programy też kończą bez błędu, z tabletką tez błędu nie ma. Zmywarka długo stała nie używana odkąd wyświetlało błąd. Może się sama naprawiła;)
    calvis5000
    Level 11  
    Nie jestem pewien jak w tym modelu ale czy jest w niej optyczny czujnik wody przy dnie zbiornika (widoczny po zdemontowaniu filtra i sitka)? Jeśli tak to warto go wyczyścić miękką szmatką lub odkamienić jeśli zebrał się jakiś nalot a następnie odpalić cykl serwisowy plus jeden zwykły cykl. W przypadku słabej przejrzystości obudowy tego czujnika mogą występować przekłamania sygnału co moduł sterujący interpretuje jak pianę.
    Skoro zauważyłeś już poprawę po kilku cyklach to możliwe że sama się nieco oczyściła ale można jej jeszcze nieco pomóc :)
    Piotr2608

Level 41  
    O ile moderatorzy mnie nie pogonią, wstawiam informację o powyższym kodzie błędów dla potomności:

shows “F6 E3”/wash program ended too early (dishes are dirty and wet)

- Dirty or clogged filters - The filters must not be dirty or clogged
    - Too little water in the dishwasher’s water system - Concave items (e.g. bowls, cups) must be arranged facing downwards in the rack
    - Drain hose incorrectly fitted - The drain hose must be fitted correctly (for high mounted appliances, leave min. 200-400 mm from the lower edge of the
    appliance) - see Assembly instructions
    - High level of foam inside - Repeat without detergent or wait until foam disappears.
    Quote:
    Pokazuje „F6 E3” / program zmywania zakończył się zbyt wcześnie (naczynia są brudne i mokre)
    - Brudne lub zatkane filtry - Filtry nie mogą być brudne ani zatkane
    - Za mało wody w układzie wodnym zmywarki - Wklęsłe naczynia (np. Miski, filiżanki) należy ułożyć w koszu przodem do dołu
    - Wąż spustowy nieprawidłowo zamontowany - Wąż spustowy musi być prawidłowo zamontowany (w urządzeniach do wysokiej zabudowy zostawić min. 200-400 mm od dolnej krawędzi
    urządzenia) - patrz instrukcja montażu
    - Wysoki poziom piany w środku - Powtórz czynność bez detergentu lub poczekaj aż piana zniknie.
    kubatbg
    Level 10  
    Odświeżam temat bo pojawiły się i u mnie takie błędy . . . Ktoś potrafi pomóc?