Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nissan Almera N16 1.5 dci - Gaśnie co pewien czas

hacker_ice 15 Lis 2014 13:15 2703 16

  • Poziom 24  
    Witam,

    Jak w temacie mam Nissana Almerę N16 po lifcie z '04r problem jest w tym że gaśnie podczas jazdy, czasami nie da się jej odpalić. Nie jest to zależne od temperatury silnika. Po podpięciu komputera pokazuje jedynie błąd P0409 - błąd EGR który mam zaślepiony blaszką przy siłowniku. Podczas uruchamiania jeśli nie chce zapalić odpinam kostkę od czujnika wysokiego ciśnienia przy pompie paliwa, kręcę silnikiem przez sekundę podpinam i wtedy auto odpala. Czujnik wysokiego ciśnienia był wymieniony jak i czujnik położenia wału korbowego. Prosiłbym o podpowiedź co może być powodem takiego zachowania? I jak je wyeliminować?
  • Moderator Samochody
    Gaśnie przy puszczeniu na luz czy podczas np przyspieszania?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Możesz podejrzeć ciśnienie paliwa w momencie jak zgaśnie i nie chce zapalić?

  • Poziom 24  
    Niestety nie mam jak sprawdzić ciśnienia paliwa w momencie gaśnięcia. Dzieje się tak podczas normalnej jazdy. Bez przełączania biegu itd. Mam prosty interfejs na ELM i nie wiem czy podczas kręcenia rozrusznikiem da jakąkolwiek wartość ciśnienia paliwa. Podczas jazdy traci moc pojawia się żółta kontrolka silnika i już trzeba go odpalać.
  • Moderator Samochody
    hacker_ice napisał:
    Mam prosty interfejs na ELM i nie wiem czy podczas kręcenia rozrusznikiem da jakąkolwiek wartość ciśnienia paliwa


    Nie masz kręcić rozrusznikiem tylko zobaczyć jak zgaśnie czy nie będzie tam czegoś w stylu 2000 bar na listwie, ale z ELM ? z Czym do ludu :-)

  • Poziom 24  
    Czyli podpiąć się i sprawdzić ile jest bar jak zgaśnie? Powinno być tyle co przy odpalonym? I jeśli jest małe ciśnienie to wtedy czujnik czy pompa do wymiany? Bo jak pisałem jak odłączę i podłącze czujnik to znów pali.
  • Moderator Samochody
    Jeździj z tym fejsem i obserwuj ciśnienie, jak zgaśnie to zobacz co się dzieje, jak zobaczysz max co czujnik może widzieć czyli 2000 bar to nas ukierunkuje i powiem Ci jak to naprawić.

    Dodano po 1 [minuty]:

    hacker_ice napisał:
    Bo jak pisałem jak odłączę i podłącze czujnik to znów pali.


    Tu nie chodzi o to że odepniesz czy nie, tu czas gra role, po zgaśnięciu potrzeba mu ze 30 sekund bez zapłonu żeby dopuścił do rozruchu, teraz próbujemy ustalić czy problemem bedzie egr, jak byś pojechał gdzieś podłączyć pod Clipa i podał błędy sprawa by była jasna.

  • Poziom 24  
    Ja EGR zaślepiłem między siłownikiem a tymi zaworami. Mi po podłączeniu pokazuje tylko błąd P0409. Bo z silnikiem się łączy i wartości aktualne np z ciśnieniem paliwa po podłączeniu też mi pokazuje.

    Co do odpinania czujnika. Jeśli np auto stoi nie chce odpalić próbuje kilka razy nadal nic, po odpięciu przekręceniu rozrusznikiem i podpięciu tego czujnika auto odpala.

    Spróbuje pojeździć z tym fejsem.
  • Moderator Samochody
    EGR masz elektryczny ?

  • Poziom 24  
    Dokładnie tak przesuwa go siłownik i wg opisu znalezionego na internecie blokuje się go blaszką między siłownikiem a tymi zaworkami.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Moderator Samochody
    Spróbuj go odpiąć i pojeździj, zobacz czy będzie gasł oraz sprawdź przewody wokół egr czy się nie zwierają.

  • Poziom 24  
    Całkowicie odpiąć EGR? Obecnie próbuje go podpiąć jak zgaśnie ale teraz przez tydzień jeździ cały czas ;/ Powiedzcie czy jakbym wyciągnął filtr paliwa to zobaczyłbym tam te opiłki?
  • Poziom 16  
    Wylej z filtra do słoika.Od spodu możesz jeszcze magnes przyłożyć.
  • Moderator Samochody
    Czyli na odpiętym EGR śmiga bez zarzutu?

    Jeśli tak to go podepnij, jak zacznie gasnąć, masz odpowiedź.

    Opiłki w delphi rzecz normalna, na razie odpuść, bo wygląda ze nie w pompie przyczyna.
  • Moderator Samochody
    Gaśnie z odpiętym EGR czy nie?