Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung PS43E450 - Po kilku godzinach pracy błąd 5x2 mignięcia

szulistp 15 Nov 2014 17:48 8742 45
Tespol
  • #1
    szulistp
    Level 12  
    Witam.
    Szukałem bezskutecznie kodu błędu 5x2 mignięcia, czy może ktoś podpowiedzieć co to za błąd?
    TV pracuje bez problemu przez kilka godzin, po czym gaśnie ekran, wyłącza głos, i dioda miga 5 razy po 2 mignięcia. Urządzenie podłączone do HDMI nie wykrywa wyłączenia TV (jeśli ma to jakieś znaczenie).
    Szukałem zimnych lutów - nie ma. Żaden z elementów nie nagrzewa się powyżej ok 40 stopni. Vs i Va poprawne (209,1V i 58,1V - na matrycy podane 209 i 58). Gdy sygnalizuje błąd próbkuje Vs 60-150V(wskazania miernika, nie oscyloskopu). Po "ostygnięciu" ok 10 min popracuje ok 30 minut, po nocy pracuje około 5 godzin.
    Proszę o pomoc.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • Tespol
  • #2
    mirex
    Level 43  
    szulistp wrote:
    Szukałem bezskutecznie kodu błędu 5x2 mignięcia, czy może ktoś podpowiedzieć co to za błąd?

    Nie może.
    szulistp wrote:
    Żaden z elementów nie nagrzewa się powyżej ok 40 stopni. Vs i Va poprawne (209,1V i 58,1V - na matrycy podane 209 i 58). Gdy sygnalizuje błąd próbkuje Vs 60-150V(wskazania miernika, nie oscyloskopu). Po "ostygnięciu" ok 10 min popracuje ok 30 minut, po nocy pracuje około 5 godzin.

    Chyba jednak masz tu jakaś wskazówkę. ;)
  • #3
    szulistp
    Level 12  
    Jaka wskazówka, co masz na myśli? Stygnięcie? Pirometrem sprawdzałem nagrzewanie i nic.
    Próbkowanie? Zasilacz lub Y-sus. Mógłbyś mi coś więcej poradzić?
    Czy jest (na elektrodzie) schemat podobnego modelu? Szukałem do PS43, ale nie ma.
  • #4
    monekx
    Level 14  
    Istnieje taka technika zawężenia obszaru poszukiwań, przy takich objawach jak ty masz. Mirex ci podpowiedział. Tylko musisz mieć odpowiedni przyrząd, ja nie mam, pożyczam od żony :D
  • #5
    Darek.S
    Level 33  
    monekx wrote:
    Tylko musisz mieć odpowiedni przyrząd, ja nie mam, pożyczam od żony :D

    Dobre :D . Ja też pożyczam czasem od żony ale rzadko bo mam opalarkę ( tu zalecam ostrożność). I od tego zaczynam. Potem Hot i węższa dyszka zatem jeszcze zawężam obszar poszukiwań
  • #6
    szulistp
    Level 12  
    Pożyczyłem od żony Uniwersalny Przyrząd Serwisowy, ale nie wiem czy nie zabrnąłem w ślepą uliczkę. Nagrzewałem kolejno płyty aż się wyłączy. Niestety wyłącza się po nagrzaniu płyty zasilacza do 80st! Nie jestem pewien czy to lokalizacja uszkodzenia, czy działa po prostu zabezpieczenie termiczne.
    Podpowie ktoś z Was, gdzie zdobyć schemat do niego?

    Edit:
    Nagrzewałem najpierw do 60st. Płyta zasilacza jako ostatnia w kolejce. Nagrzałem ją do ponad 70st i wyłączenie. Odczekanie 30 minut i kolejne nagrzanie tym razem tylko płyty zasilacza, po około 3 minutach wyłączenie (płyta miała 72st, radiatory 78st). Przejrzałem ponownie smd na spodzie, ale nie na zimnych lutów. Używam lampy warsztatowej z lupą 5x.
  • Tespol
  • #7
    mirex
    Level 43  
    szulistp wrote:
    Podpowie ktoś z Was, gdzie zdobyć schemat do niego?


    A jak on się nazywa, to już ani mru mru.
    Może byś poczytał to, co pod kreską? ;)

    To teraz sobie dorób "trąbkę" do tego uniwersalnego przyrządu i podgrzewaj punktowo. ;)
  • #8
    szulistp
    Level 12  
    To, że trąbkę, lub hotair użyć to wiem, ale obawiałem się czy to nie zbyt wysoka temperatura dla pracującego zasilacza, żeby go nie dobić.
    Dziękuję za pomoc i schemat.
  • #9
    mirex
    Level 43  
    szulistp wrote:
    ale obawiałem się czy to nie zbyt wysoka temperatura

    A jaką standardową temperaturę pracy mogą mieć elementy elektroniczne? ;) Zerknij do jakiejkolwiek dokumentacji. ;)
    Pomyśl też, co twój miernik (nie temperatury) gadał. Może to kolejna wskazówka? ;)

    Jak go zabijesz, to przynajmniej uszkodzenie będziesz mieć "na dłoni". ;)

    To, co pod kreską, już przeczytałeś?
  • #10
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Przestań grzać już te moduły kolego, no i w jakim celu je nazgrzewasz?

    Jak ci skacze Vs i Va, to oglądnij sobie schemat mirexa, odnośnie tego jak jest włączane to napięcie. Może trzeba jeszcze sprawdzić czy pozostałe też wariują, podpowiem, że interfejsem włączania wszystkich napięć przetwornic tego zasilacza jest kontroler ICQ851, który musi otrzymać potwierdzenie, ze jest Vs dobre najpierw. W przetwornicy do 'robienia' Vs i Va pracuje układ UCC25600.
  • #11
    lisek
    Service technician RTV
    Jeśli próbkuje tylko Vs (60-150V) to świadczy raczej, że sygnał Vs_On masz dobry czyli dla mnie masz uszkodzenie w PSU....lub
    -*jeśli sprawdzisz ten PSU na stole warsztatowym i jest po czasie Ok, nie próbkuje_waha się napięcie Vs, to uszkodzenia szukaj w następnym module do którego dochodzi to napięcie.... może X-sus LJ41-10137A (p/nr. LJ92-01852A masz tam kilka polowych RJP30H1 , może Z-sus ?

    Na początek
    Popatrz na ebay.co.uk i kup ten moduł PSU (są od 5-30 funów)
    "Drożej" wyjdzie szukanie uszkodzenia i wymiana uszkodzonych elementów...
    Skoro masz panel S43SD-YB01 to tam pasuje także PSU BN44-00531A (ten sam zestaw IC )

    Było coś Link

    W PFC jest układ made in Samsung , SPC1012T , czyli podróbka układu TI UCC28060/ UCC28061/ UCC28063
    Link_ UCC28060

    W miesięczniku SE (Serwis Elektronik) nr.1/2014r.opisano ten zasilacz Link_biuletyn serwisowy str.2-8
    _____________
    Pkt3 Regulaminu mówi o podaniu.... podano to na Link
  • #12
    mirex
    Level 43  
    zbyszekskibinski wrote:

    Przestań grzać już te moduły kolego, no i w jakim celu je nazgrzewasz?

    W takim, żeby zlokalizować miejsce, które powoduje wyłącznie po czasie coraz krótszym i zależnym, jak widać, od temperatury. ;)
    W dodatku z braku innych ... przyrządów diagnostycznych, poza multimetrem.
    Poza tym już przestał, bo wie, że uszkodzenie jest w zasilaczu.
    zbyszekskibinski wrote:
    Jak ci skacze Vs i Va,

    Tego na razie nie wiadomo. Autor dojrzewa. ;)
    Ale pisał wstępnie, że tylko Vs (i wskazywałem już na to), więc to chyba nie "z przodu" jest powód. ;) Zatem poczekamy jeszcze trochę, jak dojrzeje bardziej. ;)
    lisek wrote:
    Jeśli próbkuje tylko Vs (60-150V) to świadczy raczej, że sygnał Vs_On masz dobry czyli dla mnie masz uszkodzenie w PSU....lub
    -*jeśli sprawdzisz ten PSU na stole warsztatowym i jest po czasie Ok, nie próbkuje"waha się napięcie Vs, to uszkodzenai szukaj w następnym module do którego dochodzi to napięcie....

    Może dobry, a może niedobry. Może przy okazji nam wytłumaczysz, jaką rolę ten sygnał pełni i jakie będą konsekwencje, gdy będzie niedobry?
    Po co ma szukać w innym, skoro zlokalizował już w zasilaczu?
    lisek wrote:
    Popatrz na ebay.co.uk i kup ten moduł PSU (są od 5-30 funów)
    "Drożej" wyjdzie szukanie uszkodzenia i wymiana uszkodzonych elementów...

    Wielki lisku! Sam mu kup i daj w prezencie.
    Tutaj to, co ma sens, naprawiamy. ;)
    Oby się nie okazało, że dwie diody za 2 zł, lub jeden trójnóżkowy element, to jedyny koszt. ;) No ale fakt, to właściwie też strata czasu wobec 5 funów z "ebju". ;)
  • #13
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    dwie diody za 2 zł, lub jeden trójnóżkowy element, to jedyny koszt.

    To w PL.

    W Uk poza ebay (z Niemiec, Francji i UK )*bo bliski i szybka dostawa, jest Maplin ze swoimi cenami z kosmosu za elementy i może jeszcze jeden sklep.
    Ceny są ... "duże" jak na ceny w stosunku do modułów.
    Nie wspominam Chin ,H-Kong czy Singapur bo daleko i długie czekanie.

    Lepiej opłaca sie kupic moduł ( jest dużo "szrotowni"utylizujących elektronikę) niż elementy uszkodzone.
    Jak pisałem swego czasu >> serwisy RTV w UK w większośći padły *dlatego też zmieniłem branżę i kupuje sie sprzęt RTV nowy lub sprawny za grosze , ten z 2"nd hand

    Jeśli tylko kondensatory elektrolityczne do wymiany w PSU/+ przelutowanie ... to jeszcze się opłaca! .(':|')
  • #14
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    mirex wrote:
    Może przy okazji nam wytłumaczysz, jaką rolę ten sygnał pełni i jakie będą konsekwencje, gdy będzie niedobry?


    Sygnał ten to stan wysoki (czyli napięcie stałe tylko) i jest lub go nie ma, sczerze powiedziawszy nie spotkałem się nigdy jeszcze aby coś było z nim nie tak, po prostu jest lub go nie ma, względnie może być nadawany cyklicznie przez procesor, ale nigdy nie jest zaniżony, badź zawyżony dla przykładu, jeśli chodzi o wartość napięcia w rzeczy samej :D
  • #15
    mirex
    Level 43  
    Nie Ciebie pytałem. ;)
    Ale skoro wyręczasz liska, to kompleksowo. :)
    Drugą część poproszę - jakie będą konsekwencje, gdy będzie niedobry? :)
    zbyszekskibinski wrote:
    ale nigdy nie jest zaniżony, badź zawyżony dla przykładu, jeśli chodzi o wartość napięcia w rzeczy samej :D

    To zależy, kto na to patrzy.
    lisek kazał niedawno coś naprawiać, bo Power ON było 2V i trochę, a na płycie napisali P_ON3,3V czy jakoś podobnie. ;)

    Teraz jeszcze ... czy może być niedobry? Ano zawsze, teoretycznie, istnieje wartość, która ani nie jest stanem niskim, ani wysokim. ;)

    Potem wystaw liskowi rachunek za usługi adwokackie. ;)
  • #16
    szulistp
    Level 12  
    Witam ponownie. Dziękuję za porady. Przez niedzielę nic nie robiłem, bo często sprawdza mi się powiedzenie o niedzielnej pracy.
    Czytałem co jest pod kreską, lecz skoro podałeś mi schemat, uznałem że już te dane są niepotrzebne. Wiem, że jedna płyta może być użyta w kilku modelach tv, lecz nie myślałem, że w jednym modelu może być wiele wersji płyty. Cóż nie jestem specem. Podaję więc te dane:
    TV: PS43E450A1WXXU
    Matryca: S43AX-YB01
    Zasilacz: BN44-00508B P43HW-CDY
    Tuner: BN97-05551Y
    Logic: LJ41-10133A
    YSUS: LJ41-10136A LJ92-01854A
    Mam nadzieję, że to wystarczy. Nie wyciągałem płytek z driverami, na pozostałych numery są zamazane mazakiem prawdopodobnie KT. Jeśli potrzeba, to zmyję i odczytam.
    Nie jestem pewien co masz na myśli pisząc o "dojrzewaniu", chyba bardziej nie dojrzeję.
    Fakt, nie sprawdziłem Va, przepraszam za błąd. Teraz chciałem podgrzewając zasilacz, doprowadzić go do stanu awarii, żeby sprawdzić Va, oraz bliżej zlokalizować rejon uszkodzenia, lecz TV pracuje.
    Szukałem w sieci temperatury pracy elementów, znalazłem dane 115 i 120st (w linku Liska jest nawet 125), lecz pamiętam że kiedyś czytałem o temperaturze 70 czy 80 stopni C.
    Mając na uwadze, ponad 24 godz. odpoczywał podgrzewałem powoli zasilacz do 60st. Następnie fragmentami do 80st. Niestety działa. Po wystąpieniu awarii sprawdzę Va.
  • #17
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    A tam w Anglii, nie ma u was serwisów? Emos Electronics działają ogólniekrajowo, w razie czego mogą podjechać i 'zgarnąć' ten TV do serwisu. Wg. mnie są najtańsi i bardzo dobrzy jak na UK.

    Z tego co widzę to słabe szanse na naprawę zasilacza (bez urazy oczywiście) jezeli pisałeś wcześniej, że próbkuje i waha się Vs, a jeszcze chcesz upewniac się, czy będzie stabilne Va, oznacza to, ze nie w pełni rozumiesz jak działa ta przetwornica, próbuj wymiany modułu. W razie czego poszukam gdzieś, bo rozbierałem toto kiedyś, to mogę mieć zasilacz cały.

    pozdr.

    Dodano po 6 [minuty]:

    mirex wrote:

    lisek kazał niedawno coś naprawiać, bo Power ON było 2V i trochę, a na płycie napisali P_ON3,3V czy jakoś podobnie. ;)

    Teraz jeszcze ... czy może być niedobry? Ano zawsze, teoretycznie, istnieje wartość, która ani nie jest stanem niskim, ani wysokim. ;)

    Potem wystaw liskowi rachunek za usługi adwokackie. ;)


    Nie wiem co pisał lisek, ja nie siedzę na forum tak często jak Ty. Moim zdaniem wystarczy jak i będzie 1.5-2V, ten stan powinien załączyć bazę tranzystora klucza (nie wiem co akurat w 'TV liska' siędziało, nie widziałem schematu, piszę ogólnikowo tylko) Reasumując o to chodzi tylko, że ma być napięcie (stan wysoki) i to ma włączyć obwód, nie istotne jak wysokie jest to napieice 2, 3 lub 5V.

    Pozdrawiam.
  • #18
    szulistp
    Level 12  
    Wcześniej uznałem że skoro przetwornica próbkuje (Vs) to też Va nie będzie prawidłowe, założenie, być może błędne. Mirex pisał o moim dojrzewaniu, że napisałem tylko o Vs, więc chciałem poprawić błąd i upewnić się z Va.
    Mogę wymienić zasilacz za kilka funtów, ale w ten sposób nie będę nigdy wiedział więcej niż teraz.
  • #19
    mirex
    Level 43  
    szulistp wrote:
    Wcześniej uznałem że skoro przetwornica próbkuje (Vs) to też Va nie będzie prawidłowe, założenie, być może błędne. Mirex pisał o moim dojrzewaniu, że napisałem tylko o Vs, więc chciałem poprawić błąd i upewnić się z Va.

    Czekamy.
    A przy okazji napisz co z resztą napięć. Czyli 5 i 15V. To też może mieć wpływ na kierunek szukania.
    Co z PFC?
    Skoro podgrzewanie skutkowało, to napisz jasno i wyraźnie, podgrzewanie których rejonów zasilacza pomaga wywołać usterkę.

    Pewnie uruchomienie tego zasilacza bez całej reszty, z jakimś obciażeniem dla napieć wyjściowych, czyli porządne przetestowanie poza telewizorem, to za duży problem w takim razie.
  • #20
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Mirku co ci da wyciagniecie tego zasilacza i uruchomienie na stole jak usterka wystepuje dopiero po jakims czasie? Nie lepiej szukac jej dalej gdy psu jest obciazone odpowiednio w TV?
  • #21
    mirex
    Level 43  
    Może po prostu wygodniej? Może od tyłu podgrzewając szybciej i częściej osiągnie się stan awaryjny?
    Bo przecież jak działa, to nie ma czego szukać.
    Jak już definitywnie nie działa, to też tak sobie z tym szukaniem powodu.
    Najlepiej byłoby osiągnąć stan ... niestabilności i mierzyć.
    A może ... tak całkowicie abstrahując od usterki (a może nie, bo nadal mało wiemy o objawach, poza tym, że Vs skacze) dałoby się coś namierzyć na wzmacniaczach błędu?
    Tak sobie po prostu kombinuję, bo co do dwóch stron dostęp, to nie do jednej. ;)
  • #22
    szulistp
    Level 12  
    Raczej nie mam czym go obciążyć, rezystorów dużej mocy. Czym wy obciążacie zasilacze podczas prób?
    Od rana pracował przez 7 godzin bez awarii, pomimo 2 krotnego nagrzewania do 80st wszystkich modułów. Chciałem być pewny, że to nie przypadek, że wyłączył się w sobotę przy nagrzaniu zasilacza, nagrzewanie nie pomogło - nie wyłączył się. Później musiałem przerwać testowanie. Po ponad 3 godzinach odpoczynku, gdy go włączyłem, awaria wystąpiła po 20 minutach. Tylko napięcie A5V jest stabilne. Sygnał PsOn 3,3V stabilny. Va, Vs, B5 i B15 niestabilne. Przetwornica próbkuje przez około minutę i wyłącza się całkowicie. Zaobserwowałem, że nie za każdym razem, gdy słyszę pracę przetwornicy, następuje wzrost Vs. Sygnał VsOn pojawia się tak krótko, że miernik wyłapuje tylko że coś się pojawiło.
  • #23
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    szulistp wrote:
    Sygnał VsOn pojawia się tak krótko, że miernik wyłapuje tylko że coś się pojawiło.


    Czyli nie jest stabilny podczas próbkowania przetwornicy?
  • #24
    szulistp
    Level 12  
    PSon jest stabilny, VSon nie jest.
    Teraz przetwornica nie chce mi startować, ani próbkować. Muszę odczekać aż odpocznie.
    Nie staruje nawet nieobciążona. Wygrzebałem z szafy mój oscyloskop, nie lubię go używać przy zasilaczach, gdyż masa oscyloskopu jest zerowana. Wasze też tak mają? Ja przez to kiedyś uszkodziłem zasilacz podpinając ten oscyloskop. Teraz usunąłem zerowanie.
  • #25
    lisek
    Service technician RTV
    (':idea:') Dla początkujących

    Quote:
    Here is the standard troubleshooting routine PSU BN44-00330B
    * MCV14A-I/SL = part PIC16F526-I/SL
    * VS and Va are generated on the supply board.
    Vscan and Ve appear to be generated on the Y and X

    Set up the TV with all cables connected.
    Turn on the TV. If it fails to turn on. go to step 2.

    Step 1. Measure Vs, Va, Vset, Vscan, Ve, and the other outputs of the power supply. If any are missing, continue with step 2.

    Step 2. Disconnect the power cord, disconnect the cable running from the power supply to the Z-Sustain board . Plug in the power cord, turn the TV on, and repeat measuring the voltages. If any are missing, go to step 3.

    Step 3. Disconnect the power cord, reconnect the cable running from the power supply to the Z-Sustain board and disconnect the cable running from the power supply to the Y-Sustain board . Plug in the power cord, turn the TV on, and repeat measuring the voltages. If any are missing, go to step 4.

    Step 4. Disconnect the power cord. Disconnect the cables running from the power supply to both sustain cards. Plug in the power cord and turn on the TV. Test for all voltages as above. Go to Step 5

    Step 5. Diagnosis:
    If any voltage is missing while both sustains are disconnected, the power supply is defective. If any voltage is missing when either sustain is connected, the power supply is defective. If a voltage drops out only while a particular sustain is connected, that sustain is defective.

    __________________

    Quote:
    Tylko napięcie A5V jest stabilne. Sygnał PsOn 3,3V stabilny.
    Va, Vs, B5 i B15 niestabilne. Przetwornica próbkuje przez około minutę i wyłącza się całkowicie.


    Kol.mirex pisał coś o PFC ?!
    Zmierz napięcie na elektrolitach CP805/806. Podaj wynik
  • #26
    szulistp
    Level 12  
    Że przetwornica nieobciążona nie startuje, napisałem wcześniej, więc poradnik dla opornych się nie nadał. PFC jest, o czym zapomniałem napisać.

    P.S.
    PFC: 400V, powoli spada, gdy spadnie do 375 jest przywracane do 400.
    Teraz zasilacz już padł, nie startuje nawet po odpoczynku.
  • #27
    lisek
    Service technician RTV
    Masz St_by napięcie A(5,2V)?

    Poczytaj opracowane o UC25600 Link
    Tak dla mnie tam masz uszkodzenie (to początkowe, o którym pisałeś w temacie, zanim sie zepsuł na Amen!)
  • #28
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Jezeli Vs ON niestabilny, to sprobuj odpalic ten tv w trybie autonomicznym aby dojsc do dalszych wnioskow. Jakby co to mam taki sam w tej chwili na stole to moge pomóc. U mnie akurat uszkodzony jest bufor z drajwerami PDP

    Dodano po 22 [minuty]:

    Tutaj masz trochę materiałów do pomocy:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12703388#12703388

    Kiedyś już naprawiałem taka plazmę.

    Dodano po 3 [godziny] 3 [minuty]:

    szulistp wrote:
    PSon jest stabilny, VSon nie jest.


    Czyli nie włącza ci go płyta sygnałowa, bo aby działał PS ON ma być równy zeru a VsON ok. 3.3V. Jeżeli Vs ON skacze to nie włącza go logic z jakiegoś powodu (sam logic może być OK ale komunikuje się magistralą z innymi podzespołami, które zgłaszają błąd) Odpal w trybie auto, jak będzie działał dobrze to masz main zepsuty a jak znów 'przyklęknie' to ostatecznie skupisz uwagę na tym zasilaczu.
    Dla ułatwienia, jak czytałeś z mojego linku, wystarczy odłączyć main od zasilania, a PS ON podać na masę, wówczas wystartuje samo PDP, pozostaw na jakiś czas, obserwuj czy działa zasilacz.

    To jest lepsza metoda mirex, miast dołączać nie wiadomo jakie obciążenia zastępcze :D
  • #29
    lisek
    Service technician RTV
    Jak odłączy Y od zasilania Vs i podłączy tam żarówkę 100-150W będzie wiadomo.
    *można na próbę pozostawic tam tę żarówkę (podłaczona równolegle do Y ) i sprawdzić co będzie

    Tam na CN802 masz syg. VS_Con (sygnał kontroli napięcia VS) , przychodzi on z Logic razem z syg. PS_on
    ___________________
    Co masz jak odłączysz wszystkie kable idące od PDP _panel do płytki scanu LJ41-10138A (LJ92-01853A) *masz ich aż 6.
    Wyłącza?

    Jak NIE- Wtedy wniosek jeden!

    Piszesz , że masz Panel _PDP S43AX-YB01
    *robiony jest na technologi S42AX-YB11..... one padały jak muchy po roku i trochę więcej latach
  • #30
    mirex
    Level 43  
    zbyszekskibinski wrote:
    To jest lepsza metoda mirex, miast dołączać nie wiadomo jakie obciążenia zastępcze :D

    Tak. Tylko co możesz?? Czekać aż się wyłączy i niewiele więcej. Bo nie masz dostępu do właściwej elektroniki, znajdującej się z drugiej strony. ;)
    Pozostaje wtedy podmiana elementów na zasadzie na dwa uda. ;)
    Nie wiadomo jakie? No proszę cię ... myślałem, że podstawy Prawa Ohma już opanowałeś. ;)


    Lisek, no ja cię proszę ... myśl trochę ... a przede wszystkim CZYTAJ!
    Przecież szulistp pisze, że nic już nie startuje, nawet bez obciążenia.
    szulistp wrote:

    Że przetwornica nieobciążona nie startuje, napisałem wcześniej, więc poradnik dla opornych się nie nadał. []
    Teraz zasilacz już padł, nie startuje nawet po odpoczynku.


    szulistp, jak widzisz najlepiej będzie, gdy wyrzucisz po prostu ten TV na śmietnik. ;) To na pewno nie zasilacz, to co najmniej panel. ;)

    Co nie jest niemożliwe oczywiście. Padają jak muchy przecież. ;) Pewnie te zmokłe, angielskie. ;)
    Tylko ten jeden problemik z samym zasilaczem na teraz - dobry? Niedobry? ;)