Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pace - wzmacniacz brumi po podłączeniu dekodera

barmo 15 Lis 2014 22:48 825 5
  • #1 15 Lis 2014 22:48
    barmo
    Poziom 2  

    Witam,
    Mam mały zestaw stereo: wzmacniacz, przedwzmacniacz (analog) i parę źródeł. Wszystko działało ładnie do wczoraj, kiedy to podłączyłem po przeprowadzce nowy dekoder z UPC (Pace). Po podłączeniu dekodera (RCA) do przedwzmacniacza pojawiło się brumienie w obu kanałach (nawet przy podłączeniu tylko jednego kanału). Brumi niezależnie od wybranego źródła, niezależnie od tego czy dekoder jest włączony, na standby, albo odłączony całkiem od zasilania. Siła brumienia zmienia się jeśli zmienię głośność na wzmacniaczu (który dostaje tylko jeden sygnał od przedwzmaka), nie zmienia się przy zmianie głośności na przedwzmacniaczu. Wzmacniacz ma zasilanie z uziemieniem, reszta bez.

    Próbowałem zmieniać kabel, próbowałem inne wejście na przedwzmacniaczu. Nie ma różnicy.

    Mogę coś z tym zrobić, czy coś jest walnięte w dekoderze? Wolałbym nie wciągać w to UPC jeśli to nie jest konieczne, bo nie widzę jak z moim niemieckim wytłumaczę Pani w tyrolskim oddziale, że "po podłączeniu dekodera wzmacniacz mi brumi" ;) Jak ktoś mądry, to niech pomoże z tłumaczeniem.

    A, jeśli wybiorę na przedwzmacniaczu dekoder jako źródło, to przy dotknięciu "bolcem" kabla "osłonki" w styku (sorki za niefachowość określeń :), to brumi dwa razy głośniej, ale tylko w tym kanale, który zwieram.

    Z góry dziękuje za poomoc. to buczenie doprowadza mnie do szału.

    0 5
  • #2 15 Lis 2014 22:55
    D214d3k
    Poziom 38  

    To może być pętla masy zamykająca się na przykład przez telewizor.

    0
  • #3 16 Lis 2014 14:39
    barmo
    Poziom 2  

    Przez telewizor nie, ale odkryłem, że przestaje brumić po odpięciu kabla z kablówki! Między kablem z dekodera i kablem z UPC mam gniazdko, mogę w nim coś pogrzebać, tylko nie wiem co zrobić. Kabelki to dla mnie trochę czarna magia. Jak w czymś grzebię, to zazwyczaj jestem ze trzy warstwy ISO/OSI wyżej ;)

    0
  • #4 16 Lis 2014 16:51
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    barmo
    Wstaw fotkę tego dekodera, by dokładnie było widać tył sprzętu.

    0
  • #5 16 Lis 2014 20:04
    barmo
    Poziom 2  

    Prosze bardzo:
    tył dekodera i przy okazji otwarte gniazdko:
    Pace - wzmacniacz brumi po podłączeniu dekodera Pace - wzmacniacz brumi po podłączeniu dekodera

    Dodano po 23 [minuty]:

    ok, internet rzekł, że to prawdopodobnie różnica potencjałów mas (u mnie i w kablówce). Do zlikwidowania separatorem galwanicznym na kablu antenowym (jedna aukcja na allegro nawet podaje niemiecka nazwę!). Idę więc jutro na poszukiwania Mantelstrommfiltra i mam nadzieję, że to pomoże :)

    0
  • #6 16 Lis 2014 20:38
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    barmo napisał:
    separatorem galwanicznym

    To powinno mieć gniazdko.
    I sygnał z niego, powinien wychodzić dla dekodera z wyjścia DATA!.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo