Witam potrzebuje zrobić sterowanie do nawigacji i pomyślałem o atmega 8 myślę ze da się to zrobić na tym mikroprocesorze a także o pomoc fachowców w napisaniu programu. A wiec do rzeczy sterować muszę otwieraniem i zamykaniem klapki oraz ustawieniem nachylenia. Przyciski jakie mam do wykorzystania to przycisk open/close i tittle oraz dwa sygnały otwarta klapka i zamknięta klapka. Mozę troszkę opisze według mnie jak to ma działać. Po naciśnięciu przycisku open/close to załącza mi przekaźnik od otwarcia klapki aż do uzyskania sygnału klapki otwartej kolejne wciśniecie przycisku open/close wysteruje mi przekaźnik zamykania klapki az do uzyskania sygnału klapki zamkniętej . Jeśli chodzi o przycisk tittle to tak zwane ręczne otwarcie lub zamkniecie tylko ze na przykład po otwarciu przyciskiem open /close po otwarciu można będzie skorygować przyciskiem tittle kont otwarcia czyli przymyka jak się trzyma przycisk. Myślę ze w miarę wyraźnie opisałem co chciałbym osiągnąć. Proszę o wyrozumiałość i ewentualne poprawki
pozdrawiam
pozdrawiam