Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mtech Legend III - Za cicha modulacja,spalony L551,nie reaguje na regulację mocy

Novile 16 Nov 2014 20:08 4719 10
  • #1
    Novile
    Level 34  
    Witam.
    Mam problem z radiem CB Mtech Legend III.
    Nie mogę namierzyć usterki. Radio jest szwagra.Twierdzi on, że pożyczył kumplowi i tamten po podłączeniu widział dym, zaraz radio odłączył i oddał szwagrowi.Potem szwagier podłączył w domu, ponownie zadymiło. Poradziłem mu wysłać do serwisu, bo było na gwarancji.Tak zrobił. Radio wróciło, serwis niby nic nie znalazł. I tak działało miesiąc, aż nagle padła modulacja. Dziś je wziąłem pod lupę.
    Radio działa. Moc jest za duża, bo miernik pokazuje 6-7W( końcówka jest IRF520).Radio kompletnie nie reaguje na regulację potencjometrem T-PWR, zmieniam nastawy a napięcie na PA stałe 12.62V
    Radio reaguje na zmiany modulacji potencjometrem MD jest różnica przy nastawach ale to wciąż o wiele za mało niż powinno być.
    Znalazłem zwęglony dławik L551 przy gnieździe mikrofonowym ale ten pin (nr.6)Nie jest używany w tym radiu przy mikrofonie.
    Sprawdziłem po omacku większość tranzystorów SMD i wszystkie są OK( mogłem jakiś przegapić).
    Na odsłuchu mnie słychać u korespondentów bardzo słabo, nośna jest dobra i oprócz słabej modulacji jest lekki szum w tle. Coś nie "wyrabia" tylko co?



    Jednak niepokoi mnie tamten dym sprzed kilku miesięcy. Nie widać upaleń, czyżby transformator modulacyjny się przegrzał??
    Proszę o pomoc bo już mi oczy wysiadają od tego SMD!!
    Zamieszcza dobre zdjęcie PCB tego radia, może to pomoże kolegom w radach.

    Mtech Legend III - Za cicha modulacja,spalony L551,nie reaguje na regulację mocy
  • Helpful post
    #2
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zobacz który tranzystor zasila trafo modulacyjne. Może mieć zwarcie emiter-kolektor i nie reaguje potencjometr zmiany mocy. To zapewne któryś z przykręconych do obudowy. Na końcówce powinno być około 9V i wtedy modulacja w AM będzie ok i 4W będą. Przy tej mocy którą teraz masz nie wyrabia modulator. Z tego co jeszcze widzę tam są dwie końcówki mcz. Jedna zapewne modulacyjna. Sprawdź czy na wyjściu ma około połowy napięcia zasilania. Tam chyba są TDA2003.
  • Helpful post
    #3
    maylo
    Level 26  
    A więc tak:

    Obok TDA 2003 masz czarny tranzystor (Q217)- który pracuje jako regulator napięcia a tym samym mocy wyjściowej nadajnika. Jest to zwykły PNP. Jeśli będzie uszkodzony możesz na szybko wstawić BD 912 - oczywiście przez przekładkę izolującą. Jeśli będzie dobry to on jest sterowny przez Q218 - tez do sprawdzenia. Dławik przy gnieździe mikrofonowym sam z siebie nie poleci - sprawdź mikrofon - nawet jesli wygląda na dobry zaizoluj środkowy pin we wtyczce (+12v) chyba że w między czasie był podłączany jakiś inny od innego radia.

    Dym mógł lecieć z cewek na zasilaniu ( i zapewne z dławika na front panelu) - są obok przewodów zasilających L303/304 - sprawdź czy nie są przytopione. To tak na początek :)
  • #4
    Novile
    Level 34  
    Dobra chłopaki!
    Trafione, tranzystor Q217 czyli A1725. Dokładnie tak jak piszecie ma zwarcie C-E.
    Już go wymontowałem. Tranzystor Q218 jest dobry.
    kriss51 wrote:
    Przy tej mocy którą teraz masz nie wyrabia modulator. Z tego co jeszcze widzę tam są dwie końcówki mcz. Jedna zapewne modulacyjna. Sprawdź czy na wyjściu ma około połowy napięcia zasilania. Tam chyba są TDA2003.
    Tak jest dokładnie, jedna TDA2003 jest tu jako wzmacniacz m.cz. druga jako modulator.Obydwie pracowały prawidłowo, to wcześniej sprawdziłem. Faktycznie ta modulująca się grzała mocno.
    Na razie stop, muszę jutro poszukać zamiennika na ten Q217. Ale już jest dobrze.
    śmiać mi się chce, bo to chyba jedyny tranzystor którego nie sprawdziłem przedtem. Driver ,końcówka, TDA oba, chyba wszystkie SMD-ki. A ten jakoś mi umknął.
    Ale nie ma to jak "kwasy" z elektrody.pl -hehehe.

    maylo wrote:
    Dławik przy gnieździe mikrofonowym sam z siebie nie poleci - sprawdź mikrofon - nawet jesli wygląda na dobry zaizoluj środkowy pin we wtyczce (+12v) chyba że w między czasie był podłączany jakiś inny od innego radia.
    Tak "maylo" masz 100% racji.Szwagier się przyznał- podpinał od TTi-a mikrofon jak mu ta modulacja przysiadła.

    A tak w off-topicu, bo i tak przerwa do jutra.
    Słuchajcie, daję wam patent na
    ODBLOKOWANIE MTECH LEGEND III na dwie dodatkowe bandy.

    Trzeba Jumper J301 przestwić na pozycję 1-2 zamiast na 2-3 i usunąć zworę W3.
    Wtedy radio ma 3 bandy w paśmie rU czyli "ruskim" więc w 5-tkach.
    Bandy są:
    "a" tu podstawowa,
    "b" to banda wyżej ,
    "c" banda niżej
    Jak dacie jumper z powrotem na 2-3 ( bez zwory W3) to nadal macie multistandard i PL jest też.
  • #5
    maylo
    Level 26  
    Nie szukaj specjalnie zamiennika - mozesz zostawić BD-ka tam. Mikrofon od TTI ma RX na środkowym pinie - więc nic dziwnego że sie zakopciło.
  • #6
    Novile
    Level 34  
    Witam ponownie.
    Nadal przegrywam z tym radiem. Nie było czasu ale dziś sie zabrałem do niego.
    Więc tak:

    1.Wymieniłem ten uszkodzony tranzystor na BD244C( taką informację znalazłem na elektrodzie że to będzie najbliższy zamiennik).
    Oczywiście musiałem go odizolować od obudowy radia- zastosowałem pastę termoprzewodzącą- mikową podkładkę- pastę termoprzewodzącą.Po zmianie tranzystora radio reaguje już na regulację mocy wyjściowej.

    2.Postanowiłem nie naprawiać tego L551- skoro on nie bierze udziału w pracy gniazda to raczej tylko stwarza niebezpieczeństwo na przyszłość, jak ktoś znowu podstawi inny mikrofon to straty mogą być większe.Chyba że się mylę?


    kriss51 wrote:
    Na końcówce powinno być około 9V i wtedy modulacja w AM będzie ok i 4W będą
    Nie jest, jest więcej 11.12V to przy nastawach fabrycznych, przy 4W jest 10.9V.

    kriss51 wrote:
    Sprawdź czy na wyjściu ma około połowy napięcia zasilania. Tam chyba są TDA2003.
    Napięcia na wyjściu 6.10V na obu. Podczas nadawania na jednej spada do 0.19V

    maylo wrote:
    Dym mógł lecieć z cewek na zasilaniu ( i zapewne z dławika na front panelu) - są obok przewodów zasilających L303/304 -
    Obie cewki w super stanie.

    Radio nadal ma słabą cichutką modulację. Proszę o dalsze rady, gdzie szukać??
    Stabilizator daje ładnie i równo czyli 8V.

    Radio w FM-ie pracuje bardzo dobrze, zatem mikrofon jest w 100% sprawny.

    Sprawdziłem już tranzystory Q214 pracuje, na bazie 7.66V, kolektor 8.01V przy nadawaniu na emiterze jest 7.8V.
    Tranzystor Q209,sprawny.
    Następnie Q305 sprawny, jak wcześniej pisałem Q218 sprawny i działa w układzie.
    Sprawdziłem oba TDA2003L.Ten pracujący jako wzmacniacz m.cz. sprawdziłem podłączając głośniczek do niego, ładnie działa.Drugi, ten pracujący jako modulator na wyjściu przy nadawaniu słuchać mnie w głośnicznku. Niby wszystko działa.
    Nie wiem gdzie teraz uderzyć??
    Korzystam ze schematu blokowego Presidenta Harrego III ASC/Johnnego III ASC.
  • #7
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

    Novile wrote:
    Radio w FM-ie pracuje bardzo dobrze, zatem mikrofon jest w 100% sprawny.

    Jeżeli był spalony 2SB1134 (zmiana na BD244C) to mogło wystąpić chwilowe zwarcie w zasilaniu stopnia mocy w.cz. gdzie prąd popłynął poprzez autotransformator modulacyjny dla emisji AM, które to wypaliło izolację z przewodu DNE0,3mm w tym "trafie" i mamy zwarcie między-zwojowe.

    Coraz częstszy przypadek złego przewodu a szczególnie jego izolacji Emalii DNE.

    Jedynym rozsądnym wyjście jest przewinąć transformator nowym przewodem i nie bać się tego bo dla wprawnych "rąk" zajmuje to około 10 minut.


    Pozdrawiam.
  • #8
    Novile
    Level 34  
    SP5ANJ wrote:
    Jeżeli był spalony 2SB1134
    Adam tam był 2SA1725, ale był faktycznie zwarty C-E.Jak też podejrzewam trafo modulacyjne ale mam złudną nadzieję że to nie to( wiem ale nadzieja umiera ostatnia :( ) Poradźcie co jeszcze mogło paść??
    Czy można jakoś ten transformator sprawdzić ?Jak on jest zbudowany, ma ktoś może schemat takiego transformatora (widzę 5 wyprowadzeń z niego chyba)?
    SP5ANJ wrote:
    przewinąć transformator nowym przewodem i nie bać się tego bo dla wprawnych "rąk" zajmuje to około 10 minut.
    Jasne, to jak malowanie auta tylko przygotowanie zajmuje 2 tygodnie!Jak to rozebrać?
    Przecież to okute jak "średniowieczny rycerz".
    Adam jak to fatycznie trafo padło to przez tego IRF520.Te tranzystory kanałowe są bardzo wytrzymałe, jak bramka spolaryzuje kanał to koniec, wytrzyma sporo amperów.Gdyby to była zwykła "końcówka" SC2078 to by ją szybko zniszczyło i trafo by ocalało, i nawet ten tranzystor zasilający trafo też. A w tym układzie to PA jest najmocniejszym elementem chyba, SA1725 zwarło i mogło przegrzać TR201.
    W sumie izolacja uzwojeń na nim ta czerwona ochronna jest jakby lekko pofałdowana i nierówna.Nie mam porównania do dobrej, ale wygląda na przegrzaną lekko.Czy można to jakoś prosto sprawdzć bez wylutu tego trafa czy ono jest dobre?
  • Helpful post
    #9
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

    Novile wrote:
    Czy można jakoś ten transformator sprawdzić ?

    Najprościej jest zmierzyć prąd pobierany przez całe radio (z zasilania) w RX i podkręcając poziom Volume "patrzeć" na słuch czy pojawiają się zniekształcenia i czy w tym samym momencie nie wzrasta gwałtownie prąd (pobierany w RX - PA m.cz.) .

    Można zauważyć, że w pewnym momencie nie przyrasta poziom m.cz. w głośniku a gwałtownie wzrasta jego pobór prądu - to znaczy właśnie, że mamy zwarcie między-zwojowe.
    Prawidłowo to przy włączeniu radia (w RX) jest około 200-240mA, przy prawie full Vol. jest około 300-370mA a przy objawie zwartych uzwojeń (gdzie indukowanie pola w strumieniu jest "wypaczone") mamy do czynienia z prądami około 400-750mA.

    Quote:
    Jak on jest zbudowany, ma ktoś może schemat takiego transformatora (widzę 5 wyprowadzeń z niego chyba)?

    Normalnie jak każdy transformator - uzwojenie pierwotne i wtórne - . :D

    Bardzo często stalowe karkasy tych wypełnień są zrobione nie jak w "średniowieczu" (na zakładkę) a tylko szkieletowo, gdzie bez problemu można rozebrać taki kaskas :

    Mtech Legend III - Za cicha modulacja,spalony L551,nie reaguje na regulację mocy
    5 wyprowadzeń zgodnych ze schematem (wersja z kontaktronem) :

    Mtech Legend III - Za cicha modulacja,spalony L551,nie reaguje na regulację mocy Mtech Legend III - Za cicha modulacja,spalony L551,nie reaguje na regulację mocy (bez kontaktronu) Mtech Legend III - Za cicha modulacja,spalony L551,nie reaguje na regulację mocy
    (PCB nie z Legend III a z Harry III i inne - tylko jako wyjaśnienie 5-ciu wyprowadzeń)

    Quote:
    Jasne, to jak malowanie auta tylko przygotowanie zajmuje 2 tygdnie!Jak to rozebrać?

    Zakupić, załatwić DNE0,35mm i już. :spoko:

    Quote:
    Przecież to okute jak "średniowieczny rycerz".

    Wybijasz śrubokrętem a nawet szyjką od butelki po ... . :D

    Mtech Legend III - Za cicha modulacja,spalony L551,nie reaguje na regulację mocy

    Quote:
    Te tranzystory kanałowe są bardzo wytrzymałe, jak bramka spolaryzuje kanał to koniec, wytrzyma sporo amperów.Gdyby to była zwykła "końcówka" SC2078 to by ją szybko zniszczyło i trafo by ocalało, i nawet ten tranzystor zasilający trafo też.

    Dokładnie jest tak jak piszesz. :spoko:


    Pozdrawiam.
  • #10
    Novile
    Level 34  
    SP5ANJ wrote:
    Najprościej jest zmierzyć prąd pobierany przez całe radio (z zasilania) w RX i podkręcając poziom Volume "patrzeć" na słuch czy pojawiają się zniekształcenia i czy w tym samym momencie nie wzrasta gwałtownie prąd (pobierany w RX - PA m.cz.) .

    Można zauważyć, że w pewnym momencie nie przyrasta poziom m.cz. w głośniku a gwałtownie wzrasta jego pobór prądu - to znaczy właśnie, że mamy zwarcie między-zwojowe.
    Prawidłowo to przy włączeniu radia (w RX) jest około 200-240mA, przy prawie full Vol. jest około 300-370mA a przy objawie zwartych uzwojeń (gdzie indukowanie pola w strumieniu jest "wypaczone") mamy do czynienia z prądami około 400-750mA.
    Czyli Adaś nadal jesteśmy "w lesie"!

    Sprawdziłem dokładnie, radio przy RX pobiera od 280mA i stopniowo jak podkręcam Volume ładnie idzie do góry prąd. Maksymalnie do 350mA przy pełnym rozkręceniu.
    Przy nadawaniu pobiera 1.47A

    Czyli trafo jest dobre skoro to dobra metoda.

    Co dalej radzisz?
  • #11
    Novile
    Level 34  
    A więc koledzy sprawa zakończona.
    Z braku pomysłów, czasu i zaplecza technicznego radio wysłałem do specjalistycznego serwisu.Już je mam z powrotem.

    Zatem opisuję dla potomnych:
    Oprócz uszkodzonego tranzystora A1725 wymieniony został transformator modulacyjny, który ( tak jak podejrzewaliśmy w poprzednich postach) miał zwarcie międzyzwojowe.
    Dławika L551 nie wymieniam celowo aby zmniejszyć ryzyko zniszczeń przy kolejnym podpięciu nieodpowiedniego mikrofonu przez właściciela radia.Tak przynajmniej nic już nie spali i nie zrobi zwarcia.

    Zatem radio juz jest naprawione i działa ładnie.
    Dziękuję za pomocne wskazówki. :spoko: