Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jaki automat do bramy przesuwnej ze "sprzęgłem"

m-blue 18 Nov 2014 11:37 3057 6
    m-blue
    Level 12  
    Witajcie,
    trochę automatów się w życiu napodłączałem ale pierwszy raz mam zapytanie o podłączenie do bramy przesuwnej pod blokiem mieszkalnym. Kiedyś naprawiałem automat który miał jakby poluzowane sprzęgło tak, że mocno ręką dało się go odsunąć bez pilota, co w przypadku ew. braku zasilania / awarii może by było dobrym rozwiązaniem, co zresztą pasuje też inwestorowi.
    Pytanie jakie automaty można tak ustawić? biorąc pod uwagę ew. większą maksymalną ilość cykli pracy niż tradycyjne automaty.

Do tej pory zakładam tylko nice'a, który jak przystało na automat do rozblokowania potrzebuje kluczyka, bo po to w końcu jest..
    Pozdr.
    Anonymous
    Anonymous  
    rocco26l
    Level 14  
    Mareczny wrote:
    I tak zostaw , w automatach / siłownikach automatyzujących wjazd w wspólnotach mieszkaniowych , lub tam gdzie mieszka duża ilość ludzi , zakładasz np. Robusa 1000 akumulator , sygnalizator napięcia sieci i prosty układ do jednorazowego otwarcia bramy , i oczekiwania na serwis . Inne rozwiązanie nie wchodzi w grę , odpowiedzialność za utrudnienie wjazdu np.jednostkom strażackim , lub szkody zdrowotne osób , do których nie może dostać się pomoc , bo brama zamknięta , to problemy prawne i kosztowe. Większość wspólnot zgadza się na takie warunki , jest to zgodne z zasadami , a w przypadku awarii zasilania brama otwiera się i nie zamknie , dopóki nie stwierdzisz powodu.

Czyli otwarcie bramy na akumulatorze blokuje ją i nie ma możliwości jej zamknięcia nawet po pojawieniu się prądu ???? Trzeba czekać na serwisanta żeby wróciło wszystko do normy czy samoczynnie wraca ???
    Czy w konkurencyjnych napędach też jest możliwość zamontowania takiego rozwiązania????
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    m-blue
    Level 12  
    Dzięki za podpowiedź, chwilę mnie nie było stąd lekkie opóźnienie w odpowiedzi... tak czy inaczej skorzystam z poodpowiedzi:) napisz jak możesz, czy sam robisz układ aku, czy kupujesz gotowy nice'a? kiedyś miałem chęć ze względu na cenę pokombinować co tam w środku tego pakietu siedzi, pewnie tylko układ ładowania i aku, a cena chyba 300zł.
    Pozdr.
    Anonymous
    Anonymous  
    m-blue
    Level 12  
    Pogoniony mailem, zamykam temat:) kupiony orygoinalny pakiet aku i dołożony przekaźnik - przy braku zasilania brama automatycznie się otwiera.
    Pozdr.