Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy warto kupić Amplituner Yamaha R-S300 z głośnikami Pylon Audio Pearl 20?

Arczi901 18 Nov 2014 13:14 1305 12
Renex
    Arczi901
    Level 9  
    Witam,

czy któryś z kolegów mógłby zerknąć na mój zestaw i powiedzieć czy jest on wart tych pieniędzy
    Amplituner Yamaha R-S300 + głośniki Pylon Audio Pearl 20

Planuję jeszcze do tego dokupić odtwarzacz CD yamaha CD-N301 ale to pewnie w połowie przyszłego roku.

Z góry dzięki za pomoc

Pozdr.
    Artur
  • Renex
  • Helpful post
    k52
    Level 32  
    To chyba najsłabszy amplituner na rynku, niestety nie tylko mocą. Wzmacniacz dobrej firmy nawet słabszy mocą, zagra znacznie potężniej i lepiej pod każdym względem. Zdecydowanie lepiej kupić wzmacniacz stereo, jak musi być ta Yamaha to as300/500, aby to grało i niedrogi używany tuner z aukcji. Różnica kosztów niewielka, a różnica jakości duża. Kolumny do małego pokoju dadzą jakoś radę.
    Ile jest wart ten amplituner widać na przykładzie rs300 na olx poniżej 500zł na gwarancji.
  • Renex
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    Czy interesuje Cię sprzęt używany? Za równowartość tego zestawu sprzęt używany będzie miał 10 razy lepsze brzmienie.
    Ten amplituner nie jest wart tych pieniędzy.
    Arczi901
    Level 9  
    amplituner/wzmianiacz może być używany jeżeli mielibyście coś ciekawego do zaproponowania.
    Pokój to ok 20m2.
    Koleś polecił mi jeszcze taki wzmacniacz w sklepie do tych głośników Cambridge Audio Topaz SR10 tylko cena to 1350zł... ;/
  • Helpful post
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    W tej chwili na znanym portalu aukcyjnym są HARPIA ACOUSTICS PAT i NAD C350. Pieniążki podobne, jakość brzmienia? Nieporównywalna. Jedynie co mi nie pasuje w PAT to dziwaczny front. Ale to kwestia gustu. :)
  • Helpful post
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    CA to dobra firma i robią na prawdę dobre wzmacniacze. Jak dobrze rozumiem masz około 2000zł na sprzęt?
    Myślę że Pearl będą za małe do 20 metrów. Pamiętam wersję na Tonsilach że nieźle sprawowała się w metrach 15, ale w 20 zaczynały grać nijako.
    Może zastanów się nad zestawem Tonsil Maestro + używany NAD C320 / C350.
    przemo-lukas wrote:
    HARPIA ACOUSTICS PAT
    Jeżeli Kolega akceptuje używane zestawy to jak najbardziej. Też patrzyłem, ale Kolega wspominał o używanym wzmacniaczu tylko.
    przemo-lukas wrote:
    Pieniążki podobne
    Czy ja wiem. Jakieś 500zł więcej.
    Arczi901
    Level 9  
    Dziękuję za pomoc. Obcnie tego NAD C320 nie ma ale z racji, że nie jest to pilna sprawa to mogę poczekać i może się trafi.
    Głośniki Tonsil Maestro znalazłem na portalu aukcyjnym na literkę a za 1300zł także jest OK. Przy założeniu, że nie uda mi się znaleźć NAD C320 to powiedzmy, że taki amplituner Denon AVR-X500(nowy) za kwotę 700zł, ponieważ widziałem, że sprzedają taki zestawy ?
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    Arczi901 wrote:
    Obcnie tego NAD C320 nie ma
    http://allegro.pl/nad-c320-i4797454137.html
    Arczi901 wrote:
    Denon AVR-X500(nowy)
    Takie zestawy są sprzedawane, ale do kina domowego. Do stereo ten amplituner się absolutnie nie nadaje.
    Arczi901
    Level 9  
    Ok, dzięki jeszcze raz. Patrzyłem NAD c350 ;)
  • Helpful post
    phoe
    Level 29  
    Jak ci odpowiada cena około 1000 zł za używany wzmacniacz, to Yamaha AX-930 to naprawdę kawał solidnego wzmacniacza.

Na aledrogo jest jakaś poobijana za 800zł tylko na chwilę obecną. Niestety ale sprzęt tego typu jak zadbany i ładny się trafi, to zwykle znika zanim się go zauważy, o ile cena była akceptowalna.
    Arczi901
    Level 9  
    Ok, dzięki tez popatrzę może coś się trafi do końca miesiąca to wtedy może uda mi się lekko nadszarpnąć budżet
  • Helpful post
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Arczi901 wrote:
    Ok, dzięki jeszcze raz. Patrzyłem NAD c350 ;)

Jest i ten:
    http://allegro.pl/wzmacniacz-nad-c-350-oryginalny-pilot-idealny-i4812940801.html

Zestaw głośnikowy jest na przetwornikach aktualnie produkowanych, tak więc nawet jeśli któryś z głośników się zepsuje, to nie ma problemu z wymianą. A jakością przetworniki to zupełnie inna klasa. P.s. Nadmienię, że jeśli ktoś kupuje takie zestawy, to nie bierze ich z myślą aby katować na "domówkach". :)