Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Manta LED1501 - Nie wyświetlają się informacje o kanałach.

CMS 18 Nov 2014 16:54 2058 6
  • #1
    CMS
    Administrator of HydePark
    Witam.

    Znajomy ma mi dać do "renowacji" TV Manta model: LED1501.
    Z tego co wiem, telewizor działa normalnie, poza tym, że przy zmianie kanałów, na dole ekranu nie wyświetla się informacja o programie. Podobno już kiedyś tak miał i na gwarancji, jak to ujął "wgrali program".



    Zgaduję, że chodzi o wsad z tego tematu. Jeśli tak, to zastanawiam się czemu już drugi raz się uszkodził. Może znacie jakiś patent żeby uniknąć takiej niespodzianki w przyszłości ?

    Do takich kostek, mam tylko programator z tego wątku, zrobiłem go dawno temu i użyłem tylko raz, do zaprogramowania biosu w lapku księgowej. Gdy chciałem użyć drugi raz, też już jakiś czas temu, na podobnej kości, to mi głupoty jakieś odczytywał (jeśli pamiętam to zgrywał 16MB z czteromegabajtowej pamięci :)) Orientuje się ktoś czy obsługuje kostkę W25Q32 ? Zgaduję, że tak, ale wolę się upewnić, żeby się potem nie dziwić.

    Sprzęt będę mógł wziąć obroty dopiero jutro, ale wolę być przygotowany do zajęć.

    Pozdrawiam.
    CMS
  • #4
    CMS
    Administrator of HydePark
    Temat co prawda chwilowo nieaktualny ale powiem wam ciekawostkę związaną z tym TV.
    Telewizorek był już u mnie chyba 4 razy, za każdym razem z tym samym objawem.
    Za pierwszym razem, gdy go miałem na serwisie, odwiedził mnie kolega z forum, abym mu zaprogramował dwie takie pamięci. W ramach wdzięczności dostałem dwie czyste pamięci. Zaprogramowałem wsadem z tematu o którym pisałem wcześniej i wlutowałem zamiast starego scalaka. Telewizor przestał reagować na cokolwiek. Wlutowałem więc starą pamięć i jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że telewizor zaczął poprawnie wyświetlać zawartość menu i opisy programów. Od tamtej pory telewizorek wracał do mnie co kilka miesięcy (na szczęście sprzęt kolegi, więc nie było żadnych pretensji). Za każdym razem sytuacja wyglądała tak samo. Wylutowywałem oryginalną pamięć, wlutowywałem "moją" i telewizor umierał całkiem, po ponownym wlutowaniu oryginalnego układu sytuacja wracała do normy. Nie potrafię tego wytłumaczyć, ale wsad w fabrycznym scalaku najwyraźniej nigdzie nie zniknął, a powodem braku wyświetlania informacji musi być coś innego.

    Pozdrawiam.
    CMS
  • #5
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    Nie potrafię tego wytłumaczyć, ale wsad w fabrycznym scalaku najwyraźniej nigdzie nie zniknął, a powodem braku wyświetlania informacji musi być coś innego.


    Jaka płyta główna _main tam jest zastosowana?
    - np. CV309L-S. > Link
    Problem z Winbond w Manta Link
  • #6
    CMS
    Administrator of HydePark
    lisek wrote:
    Problem z Winbond w Manta Link


    Dzięki. Jak TV znowu do mnie trafi, w co nie wątpię. To zobaczymy po USB.
    Niemniej jednak, jak można wyczytać w podanym przez Ciebie temacie, to nie pamięć jest winna. Czyli nie myliłem się.
  • #7
    CMS
    Administrator of HydePark
    No, i wykrakaliście :)
    Ściągnąłem, wrzuciłem na pendriva, wetknąłem w TV i podłączyłem zasilanie. Po parunastu sekundach dioda faktycznie zaczęła "mrygać" zielona/czerwona....

    i...

    Odczekałem 15 minut. Dioda ciągle migała. Odłączyłem zasilanie. Odczekałem chwilę i podłączyłem ponownie. TV w ogóle się nie uruchamia :( dioda świeci na czerwono, reakci na pilota, czy przyciski, brak.
    W wolnej chwili zastosuję poprzedni trick i dam znać