Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ASUS M2N4-SLI - 2 sloty na ram i wentylatory przestały działać po czyszczeniu.

Mari0us 18 Lis 2014 19:18 1923 17
  • #1 18 Lis 2014 19:18
    Mari0us
    Poziom 7  

    Witam,

    Ze względu na dziwne odgłosy z komputera zdecydowałem się go otworzyć i przeczyścić. Odgłos ten wydobywał się z wentylatora procesora (po prostu głośniejsze chodzenie). Odkurzyłem cały komputer, wyjąłem przy tym kartę graficzną, dźwiękową, procesor, karty ram, wentylator do karty graficznej. Takie powierzchowne, standardowe odkurzanie.
    Po włożeniu wszystkiego na miejsce ku mojemu zdziwieniu usłyszałem potrójne pikanie i komputer się nie uruchamiał. Doszukałem się (na laptopie), że najczęściej wywołują to uszkodzone kości ram/sloty na ram. Niestety to też się potwierdziło.

    ASUS M2N4-SLI - 2 sloty na ram i wentylatory przestały działać po czyszczeniu.

    (Notka: To nie jest zdjęcie mojej płyty)

    Zaznaczone czerwoną ramką sloty(2 i 4) przestały działać. Na początku podejrzewałem jedną kość ram, ale sprawdzając po kolei każdy slot każdą kością ram wychodziło to samo. Zaznaczone sloty przestały działać.
    Posiadam 2 kości 1GB corsair xms2 oraz jedną goodram 1GB, wszystkie DDR2 800Mhz. Co ciekawe były one ustawione na slotach 2,3,4 (idąc w stronę procesora) gdzie goodram był na 2, a corsairy na 3 i 4.
    Co jeszcze ciekawsze teraz przy ustawieniu kostek corsair na 3 i 4, a goodram na 1 komputer się włącza i widzi 3gb ramu, ale używa tylko 1gb.
    ASUS M2N4-SLI - 2 sloty na ram i wentylatory przestały działać po czyszczeniu.

    Przy innych ustawieniach z 3ma kościami ram komputer nie chce się włączyć. Obecnie używam 2 kości corsair na slotach 1 i 3.

    Co do wentylatorów to jest ciekawa sprawa. Ani osobny wentylator, który chłodził kartę graficzną, ani wentylator obudowy nie działają. Oto screen z HWMonitor:
    ASUS M2N4-SLI - 2 sloty na ram i wentylatory przestały działać po czyszczeniu.


    CO ROBIŁEM?:
    1) Jeśli chodzi o ram to już pisałem, ale dodam, że również sprawdzałem sposób z msconfig (miałem odznaczone, próbowałem zaznaczyć i wyznaczyć na 3GB, ale też nie działało w sytuacji gdy widziało 3GB, ale używało 1GB). W Biosie też nie mogłem się doszukać opcji, które inni polecali (coś a'la memory hole).
    2) Co do wentylatorów to również nie doszukałem się nic w biosie. Nie było do tej pory problemów to go nie uaktualniałem, a czytałem też, że może coś pójść nie tak, a w przypadku tak starej płyty to trochę strach.
    3) Nie bawiłem się jeszcze w żadne mierniki i pomiary ręczne. Poczekam co mi poradzicie może.

    Specyfikacja komputera:
    System: Windows 7 64-bit
    Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 3600+
    RAM: 2GB ram(obecnie, a powinno być 3GB)
    Grafika: Nvidia Geforce 9600GT 512MB
    Dysk: Samsung HD103SJ 1TB
    Płyta: Asus M2N4-Sli
    Zasilacz: Fortron 400W FSP400-60MDN

    Jeśli ktoś przerobił tę ścianę tekstu to bardzo proszę o jakieś wskazówki. Czy to już z płytą coś padło i amen, a może jest jakaś szansa?

    Pozdrawiam,
    Mari0us

    0 17
  • #2 18 Lis 2014 22:03
    Adam91PL
    Poziom 10  

    Czym komputer był odkurzany? Jeżeli odkurzaczem, ładunki elektrostatyczne gromadzące się na rurze mogły uszkodzić płytę...

    0
  • #3 18 Lis 2014 22:33
    Mari0us
    Poziom 7  

    Odkurzaczem, ale z daleka, nie jeździłem po płycie rurą przecież ;) (zwłaszcza, że używałem takiej cienkiej końcówki, którą łatwo się odkurzało)
    Płytę mam od dobrych 7 lat i nigdy nie było problemów, ale widocznie w końcu mógł szlag ją trafić i winić jej za to nie mogę. To samo z procesorem :P I tak cud, że jeszcze działają. Problemem jest karta, która bez wentylatora przy graniu rozgrzewa się do 100+ stopni... Z wentylatorem było około 40. Jeszcze z 2GB ramu jakoś przeżyję, ale ta karta prędzej padnie niż płyta i procesor.

    0
  • #4 18 Lis 2014 22:44
    Adam91PL
    Poziom 10  

    Podepnij chłodzenie pod molexa, chociaż pod 5V, bo karta przy takich temperaturach za chwile padnie...

    Aktualizacja bios też by się przydała - może rozwiąże problem z pamięciami. Zastanawia mnie tylko dlaczego nie ma zasilania na wentylatory...

    0
  • #5 18 Lis 2014 22:47
    badboy84
    Poziom 37  

    Musztarda po obiedzie ale do czyszczenia komputera używa się sprężonego powietrza a nie odkurzacza. Taka rada na przyszłość, odkurzaczem i tak wszystkiego się nie wyciągnie a można coś uszkodzić jak nie samą rurą to tak jak napisał Adam91PL.

    0
  • #6 18 Lis 2014 23:54
    Mari0us
    Poziom 7  

    Biosa nie będę ryzykował. Ta płyta nie ma supportu dla Windows 7, a nie będę używał sterowników dla innego OS.
    Co do molexa to potrzebuję jakąś przejściówkę zakupić? Oba wentylatory mają złącza 3pin. Kupić 2 przejściówki czy może są jakieś podwójne, a może jest jakiś sposób na podłączenie tego, ale nie ogarniam jak... ? Jak coś to mam 3 wyjścia molex od zasilacza tylko i to na jednej linii.

    Przy okazji zapytam jeszcze.
    "Cztery, 240-pinowe gniazda niebuforowanej pamięci DDR2 800/667/533 ECC /non-ECC (maks. 8GB)
    Dwukanałowa architektura pamięci"
    To opis obsługiwanej pamięci tej płyty. Mam Windows 7 64bit, mogę śmiało jak coś zakupić 2 kości pamięci ram po 2GB i by obsługiwało 4GB?

    0
  • #7 19 Lis 2014 01:05
    MiroLord
    Poziom 18  

    Jak odkurzałeś płytę, to nie rozpędziłeś czasem wiatraków do dużych obrotów?

    0
  • #8 19 Lis 2014 01:44
    kassans
    Poziom 31  

    Przedmuchaj sloty pamięci, dmuchnij ustami bądź kup sprężone powietrze. Dziwne aby tak nagle przestały działać sloty.

    0
  • #9 19 Lis 2014 02:20
    Mari0us
    Poziom 7  

    @Mirolord

    Owszem, ale były one odłączone jeśli to ma jakieś znaczenie. Już nie raz tak czyściłem, ale zdaję sobie sprawę, że mogło to być o jeden raz za dużo. Co do wentylatora do grafiki to zapomniałem dodać, że on się coś ciężko kręci sam w sobie. A nie było takich problemów na początku. Przeczyściłem go porządnie, ale możliwe, że coś w środku się schrzaniło.

    @kassans

    Spróbuję rano się jeszcze tym pobawić. Może płyta jutro przestanie pokazywać humory.

    Prosiłbym jeszcze o potwierdzenie tych 2x2GB kości ram na te 2 sloty. Uważam, że powinno działać, ale wolę mieć 100% pewność.

    EDIT: Załączę jeszcze screen z hwd z tego forum sprzed 1,5 roku. Widać różnicę w ilości wentylatorów i ich użycia. Jedyne co się zmieniło do tej pory to dysk twardy.

    ASUS M2N4-SLI - 2 sloty na ram i wentylatory przestały działać po czyszczeniu.

    0
  • #10 19 Lis 2014 07:47
    Adam91PL
    Poziom 10  

    Wentylatory maja sterowanie obrotów, więc 1 przewodu (żółtego lub niebieskiego) nie podłączasz. Molex (czerwony 5V, żółty 12V, czarne masa). Sprawdź chociaż czy się kręcą jak podepniesz przewodami bezpośrednio do molexa.

    0
  • #11 19 Lis 2014 13:52
    Mari0us
    Poziom 7  

    Nie mam pomysłu już na te sloty ram. Przypatrzyłem się i przedmuchałem je, w slocie 4 były nawet jakieś kłaczki kurzu to je usunąłem, ale i tak to nic nie dało. Nadal przy ustawieniu 2 corsair na 3 i 4 oraz goodram na 1 slocie uruchamia się widząc 3GB, ale używając 1GB. Inne kombinacje wywołują potrójne pikanie.

    Zapewne skończy się na zakupie dwóch kości po 2GB każda bo jednak z 2gb ram to nie ujdzie, jest znaczna różnica w pracy komputera. Jakby ktoś mógł polecić jakieś firmy na czas obecny to było by miło. Nie orientuję się już bo nie potrzebowałem przez parę lat, a nie wiem czy te same firmy co znam są nadal dobre, a może jest coś lepszego.

    Co do wentylatorów, nie chcę bawić się w kabelki i pójdę na łatwiznę zakupując coś takiego http://www.conrad.pl/?websale8=conrad&pi=972202&gclid=CLbMi_XKhsICFSQHwwodfg8AMQ Rozdzielacz na kilka wyjść. Jeśli ktoś ma coś lepszego z allegro lub innej strony to bardzo bym prosił o link.

    Jeszcze dodałbym ciekawostkę odnośnie wentylatora procesora. Przy uruchamianiu komputera pracuje on na pełnych obrotach aż do momentu piknięcia kiedy to następuje zanik mocy na sekundę i wentylator ponownie się uruchamia, ale już na mniejszych obrotach. W Biosie ustawiony jest na Performance (Wydajność). Jakiś pomysł co można z tym zrobić? Temperatury procesora przy wczorajszym kilkugodzinnym chodzeniu są w normie.

    EDIT: Znalazłem takie coś na allegro powinno być ok? Z tego conrada nie kupię bo strasznie drogo wysyłka wychodzi (w końcu z Niemiec).

    Moderowany przez Mirek Z.:

    Link do aukcji usunąłem - https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.18.

    0
  • #12 20 Lis 2014 23:12
    Ture11
    Poziom 34  

    Mari0us napisał:

    Jeszcze dodałbym ciekawostkę odnośnie wentylatora procesora. Przy uruchamianiu komputera pracuje on na pełnych obrotach aż do momentu piknięcia kiedy to następuje zanik mocy na sekundę i wentylator ponownie się uruchamia, ale już na mniejszych obrotach. W Biosie ustawiony jest na Performance (Wydajność). Jakiś pomysł co można z tym zrobić? Temperatury procesora przy wczorajszym kilkugodzinnym chodzeniu są w normie.


    To akurat normalne działanie systemu regulacji prędkości, poszukaj w zakładce "Health status" czy coś takiego, tam będzie włączona regulacja obrotów (QFAN zapewne).

    0
  • #13 25 Lis 2014 13:26
    Mari0us
    Poziom 7  

    Mały update co do wentylatorów.

    Przyszła rozdziałka i okazało się, że jednak czyszczenie najprawdopodobniej nie popsuło slotów i mają się dobrze. To wentylatory już od jakiegoś czasu muszą nie działać >.<

    Co do wentylatora dla grafiki to jestem w stanie to jeszcze zrozumieć, trochę się kręcił, z najwyższej półki nie był. Bardziej martwi mnie wentylator obudowy, swoje lata już ma, ale czy fakt, że nawet przy pomocy zasilacza nie idzie skazuje go na śmierć?

    Pozdrawiam,
    Mari0us

    0
  • #14 26 Lis 2014 19:48
    Adam91PL
    Poziom 10  

    Jeżeli przy kręceniu ręką jest opór i wentylatory nie "sprężynują" to niestety ich żywot się skończył. Kurz dostał się do środka. Jeżeli z wentylatora da się zdjąć łopatki to można przeczyścić środek i nasmarować olejkiem, najlepiej do maszyn.

    0
  • #15 26 Lis 2014 19:55
    kassans
    Poziom 31  

    Takie "regenerowanie" wentylatorka nie sprawdza się po jakimś czasie znowu się zaciera to takie przedłużanie na siłę życia. Wentylatory komputerowe kosztują grosze więc warto wymienić na nowe :)

    0
  • #16 26 Lis 2014 20:22
    Adam91PL
    Poziom 10  

    Zregenerowałem parę takich wentylatorków. Dobrze wymyty ipą + kropla oleju do konserwacji maszyny do szycia i nowe życie dla wentylatora :) Na razie działają bez zarzutu. Oczywiście nowy to nowy, ale taka regeneracja ratuje, gdy wentylator jest nietypowy (np. na karcie graficznej).

    0
  • #17 26 Lis 2014 20:24
    kassans
    Poziom 31  

    Gdy jest nie typowy wentylator mocuje na opaski zaciskowe np wentylatory 80x80mm lub jeśli grafika w miarę wydajna nowe chłodzenie :)

    0