Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Huawei E3372 z PLAY i Modem TP-LINK TL-MR3420

jarrrek89 18 Nov 2014 20:52 66501 44
  • #1
    jarrrek89
    Level 9  
    Witam serdecznie,

    Dzisiaj otrzymałem od Play usb lte Huawei E3372. Posiadam już dość stary router TP Link TL-MR3420 v2.1 i urządzenia nie chcą współpracować.

    Po włożeniu modemu LTE do routera na moment zaczyna świecić się dioda oznaczająca podłączenie modemu pod USB (ikonka USB), a po chwili znika. Oprócz tego świeci się dioda oznaczająca zasilanie oraz mrygają diody oznaczające prawidłowe działanie routera i włączenia sieci bezprzewodowej.

    Po wejściu do ustawień routera pokazuje, że modem został zidentyfikowany. Mimo tego nie potrafi się zainstalować albo połączyć.

    Wcześniejszy modem Huawei E173 działał dobrze (niestety nie posiada on technologii LTE i potrzebuję jego zmiany) i nie potrzebuje żadnych dodatkowych ustawień.

    Czy w związku z tym problemem mogę prosić o jakieś porady? Co zmienić, co przeinstalować, co wgrać? Cofnąłem ustawienia do fabrycznych, więc wszystko jest jak na początku.
  • #2
    Pi0trek121
    Level 23  
    Podłącz się z siecią gdzie masz wpięty modem, wpisz 192.168.8.1 ustawienia -> tryb połączenia -> automatyczny
  • #3
    jarrrek89
    Level 9  
    Niestety po wpisaniu tego adresu pokazuje mi "Błąd wczytywania strony". Aby wejść do ustawień wszedłem w 192.168.0.1 i ustawienia się pokazały. W zakładce "Network" sprawdziłem i jest tam zaznaczone, aby łączyło się automatycznie. Niestety w dalszym ciągu jest źle.

    Dodaję screena z tym obrazem.
  • #4
    Pi0trek121
    Level 23  
    A jaka dioda świeci się/miga na modemie?
  • #5
    jarrrek89
    Level 9  
    Świeci się dioda zasilania oraz migają diody wifi i konfiguracji (czyli druga i trzecia od lewej)
  • #6
    Pi0trek121
    Level 23  
    Chodzi mi o modem, czyli Huawei E3372. Ale może od początku... Podłączasz modem do routera, i włączasz router czekasz na uruchomienie się routera, następnie łączysz się z siecią wifi lub przez lan, na modemie powinna migać zielona dioda, co oznacza że nie jest podłączony z siecią, dalej postępujesz jak w moim pierwszym poście
  • #7
    matek451
    Level 43  
    Zamiast podziwiać dyskotekę zacznij od wgrania najnowszego FW do MR-3420v2 http://www.tp-link.com.pl/support/download/?model=TL-MR3420&version=V2#tbl_j Jak z nim nie zadziała będziesz się martwił dalej, chyba że FW masz już najnowsze. E-3372 masz w wersji Hi-Link czy zwykłej? E-3372 to najnowszy modem LTE w ofercie Huawei i na razie jest mao z nim zgodnych routerów. Na szczęście jest jeszcze Gargoyle.
  • #8
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Tu masz działającą konfigurację z tym modemem - Link - alternatywne oprogramowanie plus hub aktywny.
  • #10
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Nie ma problemu, przepraszam na "wcinkę" - ale słusznej sprawie ;)
  • #11
    jarrrek89
    Level 9  
    Dziękuję bardzo Panowie.

    Udało się i po instalacji Gargoyle modem zaczął działać zgodnie z moim routerem. Jestem niezmiernie szczęśliwy i ogromnie dziękuję za udzieloną mi pomoc :)

    Pozdrawiam :)
  • #12
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Nie jako po to tutaj przesiadujemy.
  • #13
    Quba234
    Level 1  
    super ale jak zainstalowac gargoyle bo mam ten sam problem co poprzednik pobralem to co wstawiliscie ale nie mam takiego programu aby to otworzyc wyskakuje
  • #14
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Aż wstyd pytać o takie rzeczy które można znaleźć w sieci bez żadnego problemu - Link
  • #15
    er_gie
    Level 9  
    Witajcie
    Mam ten sam problem co Panowie powyżej i postąpiłem zgodnie z załączonymi instrukcjami. Niestety coś chyba poszło nie tak ponieważ Gargoyle zainstalował się pomyślnie, wifi działa ale modem nie chce się połączyć - Status "Rozłączony" i mruga dioda niebieska w modemie. Ponadto po podpięciu bezpośrednio do usb komputera też przestał działać i nie mogę się połączyć. Może ktoś wie co należy zrobić aby przywrócić modem do życia. Dodam, że w aplikacji PLAY Online wyświetlającej się po podłączeniu modemu bezpośrednio i wciśnięciu przycisku Połącz wyskakuje komunikat: "Urządzenie zostało rozłączone lub jest niedostępne", a profil w Opcjach jest ustawiony zgodnie z instrukcją ze strony PLAY. Mam nadzieję, że ktoś będzie miał ochotę i siłę po Świętach poświęcić mi trochę czasu i pomóc w uruchomieniu tego ustrojstwa :D
    Huawei E3372 z PLAY i Modem TP-LINK TL-MR3420
    Huawei E3372 z PLAY i Modem TP-LINK TL-MR3420

    Huawei E3372 z PLAY i Modem TP-LINK TL-MR3420
    Temat nieaktualny. Po odinstalowaniu modemu i aplikacji PLAY w komputerze i ponownej instalacji oraz po ponownej aktualizacji routera wszystko zadziałało. Pozdrawiam.
  • #16
    ciamas
    Level 2  
    wgrałem do swojego tplinka oprogramowanie Gargoyle dla MR-3420v2
    i niestety nie mogę sie dostać do rutera jest siec Gargoyle ale woła o hasło moje nie pasuje resetowałem ruter i nic nawet po kablu nie mogę się dostać do niego żeby skonfigurować
    może jakaś podpowiedz
  • #17
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Hasło: password
  • #18
    ciamas
    Level 2  
    i tak nie mogę dostać sie do rotera zeby go skonfigurować adres 192.168.0.1 nie działa
  • #19
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Domyślny adres to 192.168.1.1 - sprawdź jeszcze w ipconfig /all jaką masz bramę.
  • #20
    ciamas
    Level 2  
    to więc tak
    mam dwa modemy głównie chodzi mi o podłączenie modemu e3372 do rutera 3420
    wgrałem do rutera gargoyla i chciaiłabym aby działał modem e3372 łączy mi z siecią jednak nie mam internetu lampka na nodemie świeci się ciągle na niebesko ale w kompie jest ograniczone połączenie
    Dodam że poprzez usb łączy mi sę modem poprzez HiLink
    a w ruterze nie chodzi ??

    Dodano po 3 [minuty]:

    Dodam że w opcjach routera Gargoyle jest brak modemu 3g LTE
  • #21
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Modem łączysz przez aktywnego HUB-a?
    Tu masz dwa tematy - Link i Link - które powinny pomóc ci rozwiązać problem.
  • #22
    mexulak
    Level 1  
    ja dzisiaj miałem ten sam problem. jednak na stronie producenta tp-link są aktualizacje do pobrania miałem wersje oprogramowanie 3.13 bodajże, a na stronie jest już 3.15. Skonfigurowałem ruter i wszystko działa jak lala. Tylko jest jedno ale jak podłączyłem modem pod lapka upload (14 mega - speedtest.net) był większy niż download, natomiast gdy modem jest podpięty pod ruter upload jest około 3 mega.
  • #23
    Marduk1
    Level 2  
    witam miałem problem z kombinacja tp link 3420 v1-modem huawei E3372. walczyłem router nie łączył a po podłączeniu modemu do pc wszystko ok zmieniałem na gargulca nie pomogło router nie łączył sieci.szukałem i znalazłem że router z wersją v1 nie będzie działał z tym modemem nawet po zmianie na gargulca. jedyne rozwiązanie to :Podłączenie modemu do pc i udostępnienie połączenia do routera . Działa i to bardzo swietnie
  • #24
    i2D
    Level 1  
    W moim przypadku aktywny hub USB nie był konieczny.
    Tzn. nawet z nim Gargoyle nie wykrywało modemu.

    Należało postąpić zgodnie z:

    (Mam za mało punktów żeby zamieszczać linki zewnętrzne)
    eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm#huaweihilinke3131s2e3273e3372e353iinne
    (sekcja "Dla Gargoyle")

    Przy czym nasz modem nie zgłaszał się w przeglądarce pod 192.168.1.1 jak napisano w tej instrukcji. Trzeba było wejść na adres bramy WAN, w naszym przypadku 192.168.8.1. Pod tym adresem modem pięknie się zgłosił w szacie graficznej Plusa. Wystarczyło nacisnąć "Połącz" i poszło. Można także włączyć opcję "Łącz automatycznie" - wtedy po awarii prądu itp. router łączy się z internetem automatycznie.

    Ciekawe czy w związku z tym odkryciem (konfiguracja modemu tylko przez przeglądarkę, a nie z poziomu routera) Gargoyle jest konieczne? Może tak samo zadziałałoby to z oryginalnym firmwarem?

    W każdym razie Gargoyle bez aktywnego huba USB daje radę w moim przypadku :)
  • #25
    Dbono
    Level 2  
    Witam
    Mam pytanko- posiadam modem Huawei E3372 i modem TP-link MR3220 v2.
    przy podłączeniu modemu bezpośrednio do laptopa osiągam 25-35 Mbit/s DL i ok 20 Mbit/s Upl, niestety po podłączeniu przez w/w router prekości spadają do 9 Mbit dl i 4 Mbit upl. prosze o info ile mogę uzyskac przez router MR 3420 i czy nie lepiej zainwestować w Tp-Linka wdr3600?????
  • #26
    matek451
    Level 43  
    Jaki to rodzaj modemu, MR3220 pracuje na OFW czy Gargoyle? Ogólnie budżetowy router+modem LTE to słaby zestaw. WDR-3600 wymaga zmiany FW na Gargoyle. Słabo na tym FW działają zwykłe modemy bez HiLink. Jak już inwestować to w router z wbudowanym modemem LTE. Polecam B315s-22.
  • #27
    Dbono
    Level 2  
    Zakupiłem wdr 3600 i po wgraniu garygole teraz śmiga pięknie jeszcze antena dla wzmocnienia i będzie super. obecnie na wifi i z modemem wewnątrz budynku 18Mbit/s dl i 17 Mbit/s upl.
  • #28
    hermes-80
    Level 43  
    Możliwe, że brakujemy prądu na USB.
  • #29
    morling1
    Level 12  
    Witam. Przetestowałem podłączenie zwykłego HUB-a do USB problem nie znikł dalej mam download na poziomie 2MBpsc i to w porywach podczas gdy modem Huawei E3372s-153 HILINK bezpośrednio podłączony do portu USB komputera w tym samym miejscu to spokojnie download na poziomie 10Mbpsc, potem podłączyłem HUB-a aktywnego i nic się nie zmieniło, więc to nie są problemy napięciowe. Uwaga aktywny HUB wprowadza zamieszanie gdy wyłączymy router TL-MR3420 z prądu guzikiem z tyłu obudowy to aktywny hub zaczyna zasilać router przez USB i świecą na nim wszystkie diody, być może może być to niebezpieczne dla urządzenia. Napisałem do TP-LINK a i dostałem sterowniki wersja beta zadeklarowane do współpracy właśnie z modemem 3372. Nie wiem co zmieniono w oprogramowaniu wewnętrznym, być może wykoszono obsługę pozostałych modemów aby zwiększyć ilość miejsca do buferowania fragmentów poszatkowanych danych z netu i łączenia w pakiety ???? nie wiem, zakładam że pozostałe funkcje powinny być niezmienione więc stawiam właśnie na to. Na podstawie przesłanego pliku znalazłem folder sieciowy gdzie są pozostałe sterowniki jakie powstały pod to urządzenie, można testować na własne ryzyko. podaje ścieżkę w tzw cudzysłowie bo nie wiem czy nie wytnie linku.

    "http://tp-link-support.de/firmware/TL-MR3420/"

    Dołączam również otrzymany sterownik w wersji BETA (trzeba rozpakować z archiwum), napiszcie czy u was rozwiązało to problem prędkości współpracy modemu Huawei E3372s-153 HILINK lub bez HILINK z routerem TP-LINK TL-MR3420 i ewentualne spostrzeżenia z innych aspektów pracy urządzenia TP-LINKa.

    Pozdrawiam.
  • #30
    matek451
    Level 43  
    Ale chyba to FW jest tez na polskiej stronie TP-Linka , tylko data wydania o dwa dni późniejsza i waży 3,72MB http://www.tp-link.com.pl/download/TL-MR3420.html#Firmware Porównywałeś z tym swoim. Mam ten router od dawna przećwiczyłem wszystkie OFW i Gargoyle, ze zwykłymi modemami LTE i HiLinkami i niestety ale ten router jest za słaby sprzętowo i nie daje rady z modemami LTE. Za dużo problemów, support TP-Linka walczył z tym z rok ale za wiele nie zdziałał.