Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

bascom ATmega32 - Sterownik domowy/pokojowy

piterek-23 19 Nov 2014 00:17 2820 6
    piterek-23
    Level 33  
    Panowie, Panie potrzebuję pomocy bo siedzę i siedzę i nie mogę sobie dać rady z kodem BASCOM. Jestem początkujący, a raczej raczkujący w AVR, programowaniu itd. :(

Próbuję zbudować sterownik do pokoju który ma wykonywać:
    -sterowanie światłem (8x)
    -sterowanie piecem/kotłem gazowym (temperatura noc i dzień-dwie różne temperatury)
    -każdy przycisk ma dwie funkcje (krótkie i długie naciśnięcie)

Chciałbym sterować tym poprzez:
    -przyciski (8x)
    -pilot rc5
    -RS485

Mój sterownik składa się z:
    -ATmega32
    -kwarce: 11.0592 i zegarkowy
    -TSOP1736
    -MAX485
    -LCD 4x20
    -DS1307
    -DS18B20
    -ULN2803
    -buzzer
    -przekaźniki (9x)
    -przyciski (narazie micro switch, a docelowo dotykowe)

LCD ma wyświetlać:
    -godzinę
    -datę
    -dzień tygodnia
    -temperaturę
    -stan pieca (włączony/wyłączony)
    -czy piec grzeje czy nie

Ustawienia zegara chciałbym ustawiać poprzez pilota, ale nie wiem jak zrobić jakieś menu ustawień itp.

Może pokarzę swój kod:
    Code: vbnet
    Log in, to see the code

Mój sterownik prawie działa, prawie bo:
    -pierwszy znak na wyświetlaczu mi przygasa/mruga
    -nie wiem jak zrealizować odczyt pilota rc5.
    -temperatura co jakiś czas zmienia się na (0, 355, 85, -25 stopni) zmieniałem już DS18B20 na inny
    -nie wiem jak zrealizować menu ustawień zegara poprzez pilota.

Proszę o pomoc. Z góry bardzo dziękuję.
    elektron000
    Level 12  
    Witam,

BASCOM swego czasu był bardzo dobrze opisany w EdW (Elektronika dla Wszystkich)
    Na płytach CD były kolejne odcinki szczegółowych opisów kolejnych tematów z 80C2051.
    Bardzo dobre instrukcje i ćwiczenia z przykładami. Obsługa Timerów, LCD, RS232, I2C, RC5, ............itd

Potem była chyba "przesiadka" na AVR-y, ale jak mnie pamięć nie myli - to radzę zacząć od tamtych "kursów" z 80C2051 a potem będzie łatwiej opanować AVR-y

Nawet chyba mam to wszystko w *.pdf -ach. Mogę to podesłać,
    ale jeśli chodzi Ci o gotowy program - z braku czasu - niewykonalne.

Jak się nie mylę - na stronie EdW oraz na stronie EP (Elektronika Praktyczna) też są chyba dostępne te pliki

Mam w tej chwili np. plik o obsłudze magistrali I2C - ale jak tu się "podpina PDF-y" - jeszcze nie umiem.

Pozdrawiam
    Wiesław
    treker
    Level 25  
    elektron000 wrote:
    jak mnie pamięć nie myli - to radzę zacząć od tamtych "kursów" z 80C2051 a potem będzie łatwiej opanować AVR-y

Tylko po co zaczynać o starych procesorów i od powoli wymierającego języka? Bascom od zawsze miał "swoje wady", teraz jest wypierany przez Arduino. Znajdziesz wiele aktualnych kursów w sieci.
    piterek-23
    Level 33  
    Pomału zbieram kasę na książkę Kolegi Kardaś i chcę zacząć uczyć się języka C.

Teraz bardziej mi chodzi o pomoc z moim kodem jak go poprawić, aby było lepiej, dobrze.
    Teraz jak dołożę obsługę rc5-getrc5-to wszystko mi przestaje działać. Jak wrzucę program tylko do obsługi pilota na uC, aby wyświetlał adres i komendę na LCD to wszystko jest OK.
    Mój kod zrobił się już dość duży i moje umiejętności są zbyt małe, aby nad nim zapanować.
  • Helpful post
    elektron000
    Level 12  
    ..."Tylko po co zaczynać o starych procesorów i od powoli wymierającego języka?"....

A czy ktoś o to pyta?

Jeśli chodzi o pomoc - to trudna sprawa.
    Piszesz "Mój kod zrobił się już dość duży i moje umiejętności są zbyt małe, aby nad nim zapanować"

I chyba tu jest problem,
    zacznij pisać "od początku", zacznij od obsługi "pojedynczych składników".

Zapisuj kolejno każdy rozwiązany "etap" jako kolejny plik (wystarczy w nazwie "Numer kolejny" i zmiana tego numeru po każdej udanej "sekwencji".) W ten sposób jest łatwiej zapanować nad pojedynczymi blokami programu, a potem skupić się nad łączeniem ich w program główny wykorzystując "podprogramy", "przerwania" ......

Uważam, że taka metoda jest dobra nie tylko dla Bascom-a czy innego języka, ale również tak "na co dzień"

"Pomoc" w takim programie jest raczej równoznaczna z napisaniem go od początku. A to jest masa pracy prób i testów, potem poprawki, próby, testy, poprawki,próby ........

Myślę, że gdyby do pisania takiego programu usiadło dziesięciu programistów, każdy napisałby inaczej swój kod - a wszystkie ich sterowniki mogłyby pracować identycznie.

Moja rada - "Spróbuj od nowa, spróbuj jeszcze (nie)raz, ........"

Powodzenia.

Dodano po 18 [minuty]:

Sorry, ale czy w AVR Bascom to już są niepotrzebne w komendach "zwroty" typu

SUB:
    .
    .
    .
    .
    .End SUB
    RETURN

???
    piterek-23
    Level 33  
    elektron000 wrote:
    Sorry, ale czy w AVR Bascom to już są niepotrzebne w komendach "zwroty" typu

SUB:
    .
    .
    .
    .
    .End SUB
    RETURN

???

Code: vbnet
    Log in, to see the code

elektron000 wrote:
    Moja rada - "Spróbuj od nowa, spróbuj jeszcze (nie)raz, ........"

To jest dobra rada ;)
    Mój program już działa, robi wszystko co sobie założyłem. Ba! nawet więcej niż na początku chciałem ;)
    bascom ATmega32 - Sterownik domowy/pokojowy